Σε κρίσιμη κατάσταση ύδρευση/αποχέτευση στην Λευκάδα
(Πηγή: Λευκάδα Αιχμή)
Λευκάδα: SOS για το νερό / Η ανομβρία έριξε την στάθμη
Λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας παρατηρείται έντονη πτώση στάθμης στους υδροφόρους ορίζοντες από τις πηγές Αγίου Γεωργίου Λούρου έως και την Δ.Ε. Απολλωνίων.
Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες και η αναμενόμενη αύξηση του πληθυσμού επιβάλλουν τη λήψη μέτρων για την ορθολογική διαχείριση του πόσιμου ύδατος, ήτοι:
1) Περιορισμό της κατανάλωσης ύδατος τόσο για οικιακή όσο και επαγγελματική χρήση.
2) Αποφυγή σπατάλης ύδατος για πότισμα κήπων, πλύσιμο αυλών και οχημάτων κλπ.
Παρακαλούμε για την ορθολογική κατανάλωση του πόσιμου ύδατος προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση του νησιού.
ΤΜΗΜΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ & ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
…………………………………………………………………………………………………………….
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗ/ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ:
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 20 ΙΟΥΝΗ, 8 μ.μ., ΣΤΟΝ ΑΓ. ΜΗΝΑ
ΑΜΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ,
ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ,
ΑΠΑΓΩΓΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Λευκαδίτες, Λευκαδίτισσες
Η ύδρευση στο νησί με τα σοβαρά προβλήματα κάνει τους εργαζόμενους, τους κατοίκους να «λένε το νερό νεράκι». Ο κεντρικός αγωγός από τις πηγές του Λούρου είναι σε πολύ κακή κατάσταση, με πάρα πολλά σημεία που είναι σπασμένος. Tο νερό χύνεται ανεξέλεγκτο, ενώ δεν υπάρχει συστηματική επίβλεψή του, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα τα όποια προβλήματα προκύπτουν. Oι γεωτρήσεις που υδροδοτούν χωριά του νησιού αντιμετωπίζουν την πίεση λόγω της έντονης τουριστικής δραστηριότητας κυρίως το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους. Αντίστοιχα, το εσωτερικό δίκτυο στο νησί της Λευκάδας που βρίσκεται σε κακό χάλι, έχει οδηγήσει στο απροχώρητο. Ολόκληρα χωριά και περιοχές δεν έχουν νερό για αρκετές μέρες.
Η πίεση που δέχεται το δίκτυο το καλοκαίρι με τις ξενοδοχειακές μονάδες και τις άλλες δραστηριότητες που απαιτούν τεράστια ποσά νερού οδηγεί στην εξάντληση του δικτύου με αποτέλεσμα να μην μένει νερό για τους κατοίκους.
Η μονάδα του βιολογικού καθαρισμού στην πόλη και η σημερινή της κατάσταση έχει ξεπεράσει τα όρια, αφού επί της ουσίας δεν επιβλέπεται από κανέναν, ο εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος και οι βλάβες που συχνά παρουσιάζονται, δεν επιδιορθώνονται. Η λειτουργία του είναι η επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, για την υγεία των εργαζομένων και όλων των κατοίκων του νησιού. Πολλά τα προβλήματα για τους ίδιους λόγους που αντιμετωπίζουν και οι μονάδες βιολογικών καθαρισμών σε Νυδρί και Αγ. Νικήτα.
Η επιλογή του διαύλου στην ανατολική πλευρά του νησιού, δηλαδή κλειστή θάλασσα και όχι ανοιχτή, ως αποδέκτη για το προϊόν της επεξεργασίας του βιολογικού καθαρισμού ήταν μια εγκληματική επιλογή κατάφωρα αντίθετη με τις καθιερωμένες επιστημονικά σωστές πρακτικές.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της υποβάθμισης βασικών υπηρεσιών του κράτους, που διαχειρίζονται οι δήμοι, όπως είναι η ύδρευση, η αποχέτευση και έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην ζωή μας.
Η τελευταία εξέλιξη με την μαζική απένταξη διαφόρων έργων υποδομής, ύδρευσης αποχέτευσης , αντιπλημμυρικά σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στη Λευκάδα δείχνει ότι η οποία χρηματοδότηση δεν είναι δεδομένη και μπορεί να διακόπτεται ανάλογα με το πως συμφέρει την πολιτική ενίσχυσης των μεγαλοεπιχειρηματιών από την κυβέρνηση.
Για τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και τους μεγαλοεπιχειρηματίες τα έργα για υποδομές για τις ανάγκες των εργαζόμενων δεν είναι σε προτεραιότητα και δεν χρηματοδοτούνται!
Γι’ αυτό απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης τέτοιου είδους έργα, με ασφυκτικές προθεσμίες και χρονοδιαγράμματα, αλλά από την άλλη χρηματοδοτήθηκαν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες για να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους για να στηριχθεί η κερδοφορία τους.
Οι Λευκαδίτες, οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι πρέπει να διεκδικήσουμε το αυτονόητο!
Να ξεσηκωθούμε και να απαιτήσουμε:
Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες σε ύδρευση και αποχέτευση με κρατική χρηματοδότηση.
Να προχωρήσουν άμεσα και με ευθύνη του κράτους η χρηματοδότηση και η υλοποίηση των έργων που απεντάχθηκαν από τα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Αναβάθμιση και σωστή λειτουργία των υπαρχόντων βιολογικών καθαρισμών, στην πόλη της Λευκάδας, στο Νυδρί και στον Άγιο Νικήτα, με την πρόσληψη του απαραίτητο επιστημονικού και εργατικού δυναμικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
Δημιουργία αποχετευτικού δικτύου στα χωριά, και σε περιοχές της πόλης, ώστε να συνδεθούν με τις μονάδες βιολογικού καθαρισμού.
Μεταφορά του τελικού αποδέκτη του προϊόντος ώστε να εκβάλει στην ανοιχτή θάλασσα, όπως επιτάσσει η επιστήμη.
Δημιουργία μόνιμων σταθμών ελέγχων για τις πηγές μόλυνσης.
Αντικατάσταση του απαρχαιωμένου αγωγού ύδρευσης των περιοχών Άρτας, Πρέβεζας, Βόνιτσας και Λευκάδας από τις πηγές του ποταμού Λούρου.
Βελτίωση- αντικατάσταση του απαρχαιωμένου δικτύου ύδρευσης στο εσωτερικό του νησιού της Λευκάδας.
Άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των γεωτρήσεων και του υδροφόρου ορίζοντα από την υπεράντληση που υφίστανται λόγω της τουριστικής δραστηριότητας.
Η ανάπτυξη τους, τσακίζει τη ζωή μας
Οργάνωση και αγώνας, η μόνη επιλογή μας!
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 20 ΙΟΥΝΗ, 8 μ.μ., ΣΤΟΝ ΑΓ. ΜΗΝΑ
Βίντεο από την συνέντευξη τύπου του ΕΚ: