Η ΛΑΣΥ για την διαχείριση των αποβλήτων στην ΠΙΝ.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ:
«ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ»
Η διαχρονική αντιλαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων καλά κρατεί, από τη μια για να θησαυρίζουν λίγοι μονοπωλιακοί όμιλοι και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο, μέσω των περιβόητων Συμβάσεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και από την άλλη να χαρατσώνεται ο λαός.
Αδιάψευστος μάρτυρας η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά μας. Ζήσαμε, αλλαγές κυβερνήσεων, αλλαγές Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών. Ακούσαμε, προεκλογικές υποσχέσεις και καταγγελίες. Παρουσιάστηκαν «σωτήρες» και «κακοί», «μεταρρυθμίσεις» και ενδοοικογενειακοί τσακωμοί. Η πραγματικότητα όμως είναι εδώ:
Τα περιβόητα «πρότυπα» εργοστάσια καρκινοβατούν, στα πλαίσια οξύτατων ανταγωνισμών των ομίλων για την «πίτα», η κατάσταση στο Τεμπλόνι, στη Λευκίμμη, στο Σκοπό Ζακύνθου κ.α. παραμένει απαράδεκτη. Η μεταφορά των απορριμμάτων στέρεψε τα ταμεία των Δήμων, στέρησε τους δημότες από έργα, έκρυψε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και γέμισε τις τσέπες εργολάβων και ομίλων. Οι εργαζόμενοι σηκώνουν το βάρος μιας επικίνδυνης, ανθυγιεινής, εντατικοποιημένης και χαμηλά αμειβόμενης εργασίας.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς είναι στενά δεμένος με τους όρους διαβίωσης του λαού.
Από την άλλη ιδιαίτερο, βάρος δίνουν και οι επιχειρηματικοί όμιλοι ντόπιοι και ξένοι σε συνεργασία με το πολιτικό τους προσωπικό, ως πεδίο επιχειρηματικής δράσης και υψηλής κερδοφορίας.
Με τις νομοθετικές παρεμβάσεις όλων των κυβερνήσεων, με την δημιουργία ή την κατάργηση φορέων, προωθείται με ταχείς ρυθμούς στη χώρα μας:
Η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων και η καθολική (μέσω των ΣΔΙΤ) ιδιωτικοποίηση της επεξεργασίας και της υγειονομικής ταφής.
– Η επιλογή των μεθόδων επεξεργασίας των απορριμμάτων με γνώμονα το ποσοστό κέρδους του κεφαλαίου, που οδηγεί σε λύσεις επικίνδυνες για το περιβάλλον και την υγεία των λαϊκών στρωμάτων.
– Η μετατόπιση του αυξημένου κόστους διαχείρισης στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας με αύξηση των ανταποδοτικών τελών αλλά και των νέων φορομπηχτικών μέτρων.
Η κατεύθυνση αυτή στηρίχθηκε με απόλυτη συνέπεια, από όλες τις Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές( ΝΔ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ ) στα νησιά μας αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, με κερδισμένους τους λίγους και χαμένους το λαό και το περιβάλλον.
Μια ενδεικτική καταγραφή στα τρία χρόνια του ΦΟΔΣΑ Ιονίων νήσων,, νομοθετικό κατασκεύασμα της κυβέρνησης της ΝΔ, για το μεγάλωμα της « πίτας» και την προώθηση των επιχειρηματικών σχεδιασμών, επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω και δείχνει τη συνέχεια της «μπίζνας» που λέγεται σκουπίδι.
Σε εταιρείες, για την λειτουργία των ΟΕΔΑ, την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίων έχουν δοθεί ή πρόκειται να δοθούν 145.570.672,60 ΕΥΡΩ: (Π.Ε ΚΕΡΚΥΡΑΣ: 87.802.600, Π.Ε. ΖΑΚΥΝΘΟΥ: 31.400.664,09, Π.Ε. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ: 23.160.732,52, Π.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ: 3.206.676,13)
Οι ετήσιες εισφορές των δήμων στον ΦΟΔΣΑ ανέρχονται σε 4.142.365,68 ΕΥΡΩ
Οι οφειλές των δήμων στον ΦΟΔΣΑ ανέρχονται σε: 2.573.787,44 ΕΥΡΩ
Η περικοπή στους ΚΑΠ των Δήμων για τη μη πληρωμή του τέλους ταφής, ανέρχεταισε:3.928.981,82 ΕΥΡΩ
Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; Κανένας Δήμαρχος ή Δημοτική Αρχή και κανένας Περιφερειάρχης ή Περιφερειακή Αρχή φυσικά, αφού κάνουν πολιτική με τις τσέπες του λαού, στις οποίες το «ψηφιοποιημένο, επιτελικό» κράτος εξαντλεί την ταχύτητά του.
Προβληματίζει επίσης, η ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ (Αρ. Απόφ.: 102/30.10.2023) μεταξύ ΦΟΔΣΑ Ι.Ν. &της FRAPORT ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΕ που αφορά στο Αεροδρόμιο Ζακύνθου όπως φαίνεται από τα παρακάτω:
«…ΣΤ). ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ
1. Ο ΦΟΔΣΑ συμφωνεί να κρατήσει την παρούσα σύμβαση και τα παραρτήματά της εμπιστευτικά και να την αποκαλύψει μόνον όπου αυτό είναι αναγκαίο για την εκπλήρωση νόμιμης υποχρέωσής του, θα ευθύνεται δε έναντι της Fraport Greeceγια τις ζημίες που τυχόν θα προκληθούν από τη μη δικαιολογημένη εκ προθέσεως ή εξ αμελείας αποκάλυψη του περιεχόμενου της παρούσας σύμβασης σε οποιονδήποτε τρίτο…».
Όλα αυτά τα χρόνια δεν έλειψαν οι γνωστές άσφαιρες αντιπαραθέσεις μεταξύ των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Διοίκηση, ενίοτε και ανάμεσα σε ομογάλακτες πολιτικά δυνάμεις, στον 1ο και στον 2ο βαθμό, ’άλλοτε για διαδικαστικά, άλλοτε για ζητήματα «διαφάνειας» και… ηθικής.
Παρά τους καυγάδες τους όμως δεν κρύβεται ότι όλοι:
1. Δεσμεύονται απέναντι στις φιλομονοπωλιακές στρατηγικές της ΕΕ περί «κυκλικής οικονομίας», «πράσινου New Deal», «πράσινης μετάβασης», κομμένες και ραμμένες ώστε να υπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
2. Στηρίζουν και υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, την κερδοφορία του, με διάφορους τρόπους:
-Με τη συνεχιζόμενη ασυλία του κεφαλαίου να ρυπαίνει, μέσω διαδοχικών παρατάσεων προκειμένου να ολοκληρώσει τις εγκαταστάσεις διαχείρισης των αποβλήτων του, επικίνδυνων και μη.
-Με την επιλογή πανάκριβων τεχνολογιών επεξεργασίας, με επίκεντρο τις περιβόητες Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ τώρα ΜΑΑ – μονάδες ανακύκλωσης και ανάκτησης αποβλήτων) για το ρεύμα των σύμμεικτων αποβλήτων, με βασικό στόχο την τροφοδοσία των τσιμεντοβιομηχανιών με καύσιμο σκουπίδι (RDF/SRF), πλούσιου σε ανακυκλώσιμα υλικά, βάζοντας ταφόπετρα σε ένα σύστημα ορθολογικής ανακύκλωσης, με ήπιες τεχνολογίες.
3. Στήριξαν την εφαρμογή των περιβόητων «οικονομικών εργαλείων» αφαίμαξης του λεηλατημένου λαϊκού εισοδήματος. Με το ΠΕΣΔΑ 2016 να ενσωματώνει το «χαράτσι ταφής», το κεφαλικό σύστημα «πληρώνω όσο πετάω» και άλλους περιβαλλοντικούς φόρους, και με το νέο ΠΕΣΔΑ 2022 να ενεργοποιεί τα δύο πρώτα και να ενσωματώνει το χαράτσι της πλαστικής σακούλας.
Οι αναπροσαρμογές συνεχίζονται οδηγώντας από το κακό στο χειρότερο:
Οι παραδοσιακοί ΚΔΑΥ παραδίνονται στους 4 – 5 μονοπωλιακούς κατασκευαστικούς ομίλους, που λυμαίνονται τον τομέα της επεξεργασίας και διάθεσης των αποβλήτων.
Η «πίτα» των ανακυκλώσιμων αποβλήτων ξαναμοιράζεται με αυτή των σύμμεικτων αποβλήτων, να αυγατίζει με την παραπέρα αφαίμαξη του λεηλατημένου λαϊκού εισοδήματος χάρη στις νέες ΜΑΑ και τη δήθεν «αναβάθμιση» των ΜΕΑ.
Η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για την αυτόνομη καύση και των σύμμεικτων αποβλήτων σε εργοστάσια καύσης (ΠΕΣΔΑ 2023).
Θέση μας είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα.
Με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό, πανελλαδικό και κατά περιφέρεια, με ένα μείγμα μεθόδων και τεχνικών στην επεξεργασία των απορριμμάτων με επίκεντρο την ουσιαστική ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων. Απορρίπτουμε τις μονάδες καύσης καθώς και επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων (ΜΕΑ, ΜΑΑ), που στο όνομα της ανακύκλωσης αποτελούν ταφόπετρά της. Ο σχεδιασμός και η χωροθέτηση των απαιτούμενων υποδομών για τη διαχείριση αποβλήτων να γίνεται με κριτήριο την προστασία της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος, με σύγχρονες υποδομές και αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που υπάρχει στη χώρα.
17/01/24