Πόσοι θα ψηφίσουν στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές;
Ένα βασικό νούμερο που επηρεάζει τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι η συμμετοχή, ο αριθμός αυτών που τελικά θα ψηφίσουν. Η συμμετοχή εξαρτάται από μια σειρά λόγους (εποχή που γίνονται οι εκλογές, συσπείρωση συνδυασμών, εμβέλεια υποψηφίων, οικονομική κρίση, οργάνωση μετακινήσεων από τους υποψηφίους κτλ) και μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα δραστικά, μιας και ξέρουμε καλά ότι πολλοί από όσους ψηφίζουν στο Μεγανήσι είναι ετεροδημότες.
Στην ερώτηση του τίτλου ασφαλώς δεν μπορεί να υπάρχει ακριβής απάντηση, μιας και το παζλ είναι πολύπλοκο. Την ακριβή απάντηση θα την ξέρουμε το βράδυ των εκλογών. Θα προσπαθήσουμε όμως να κάνουμε μια λογική προσέγγιση.
Ας δούμε καταρχήν πόσοι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις:
Εθνικές εκλογές:
ΜΑΗΣ 2023= 948
ΙΟΥΛΙΟΣ 2019= 1023
ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015= 819
Δημοτικές εκλογές:
ΜΑΗΣ 2019 (2η Κυριακή) =1105
ΜΑΗΣ 2019 (1η Κυριακή) =1296
ΜΑΗΣ 2014 =1352
Είναι εύκολο να παρατηρήσει κανείς μια πτώση στον αριθμό ψηφοφόρων από χρονιά σε χρονιά (με εξαίρεση τον Σεπτέμβρη του ’15 και τις τότε βουλευτικές, όπου αφενός το γεγονός ότι ο κόσμος που είχε φύγει μετά το καλοκαίρι δεν επέστρεψε και αφετέρου η οικονομική κρίση, μείωσαν κατά πολύ τους ψηφίσαντες).
Η πτώση αυτή είναι απότοκο διαφόρων παραγόντων, οι σημαντικότεροι εκ των οποίων, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι:
α) Η χρόνια οικονομική δυσχέρεια στην κοινωνία.
β) Η διαρκής μείωση του μόνιμου πληθυσμού (δες και σχετικό άρθρο).
γ) Η απαξίωση της πολιτικής, ιδίως από την νέα γενιά.
δ) Το ότι τα ενδιαφέροντα/συμφέροντα των ετεροδημοτών στο Μεγανήσι έχουν συρρικνωθεί δραματικά (το 40% της γης έχει περάσει στα χέρια ξένων, ενώ και οι γερόντοι που κρατούσαν τα σπίτια ανοιχτά δεν υπάρχουν πια…).
ε) Η δραματική κάθοδος του πήχη στην συμμετοχή, αλλά και στην ποιότητα του πολιτικού διαλόγου στο νησί μας.
Βάσει όλων αυτών, μάλλον θα περιμένουμε μια ακόμα μικρή πτώση στην συμμετοχή στις εκλογές και αυτή την φορά. Ασφαλώς στις Εθνικές εκλογές ψηφίζουν αρκετά λιγότεροι από όσους στις δημοτικές/περιφερειακές. Αυτό οφείλεται στο ότι κάποιος προτιμά να μετακινείται και να ψηφίζει έναν γνωστό, φίλο, συγγενή, συγχωριανό, εργοδότη του κτλ, παρά ένα κόμμα.
Η προσέγγισή μου θα είναι «τεχνοκρατική» και γι’ αυτό επισφαλής, αλλά θα την τολμήσω. Συγκρίνοντας τις Εθνικές και τις δημοτικές (1η Κυριακή) του 2019 διαπιστώνουμε μια αυξημένη συμμετοχή κατά 27% στις δημοτικές εκλογές. Κάποιο ανάλογο ποσοστό αυξημένης προσέλευσης στις δημοτικές είχε παρατηρηθεί και σε προηγούμενες δεκαετίες. Παίρνοντας (σχετικά αυθαίρετα, βέβαια) αυτό σαν μπούσουλα και υπολογίζοντας ότι θα έχουμε μια ανάλογη αύξηση προσέλευσης και σε τούτες τις δημοτικές σε σχέση με τις πρόσφατες Εθνικές του Μάη, τότε θα υπολογίζαμε: 948 x 1,27= 1204.
Αυτή, θαρρώ, είναι μια λογική εκτίμηση συμμετοχής, γύρω στους 1200 ψηφοφόρους για τον προσεχή Οκτώβρη. Δεν αποκλείω και να είναι λιγότεροι -αλλά όχι λιγότεροι από 1150. Επιπρόσθετα, οι ανεπίσημες συζητήσεις που είχα με υποψηφίους και των τριών συνδυασμών καταλήγουν (λίγο- πολύ) στο ίδιο συμπέρασμα: σε εκτιμήσεις από 1150-1200.
Τι μας λέει ένα τέτοιο νούμερο; Καταρχήν ότι για να κερδίσει κάποιος από την πρώτη Κυριακή απαιτούνται 495-520 ψήφοι (οπότε θα πιάνει το πλαφόν 43%), πράγμα εξαιρετικά δύσκολο με τα σημερινά δεδομένα. Άρα η δεύτερη Κυριακή θα πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένη.
Ποιοι ευνοούνται από μια αυξημένη προσέλευση στις κάλπες; Προφανώς όσοι θα έχουν μεταφέρει τους περισσότερους ετεροδημότες, αυξάνοντας τα ποσοστά τους. Αυτό είναι και δίκοπο μαχαίρι για την δεύτερη Κυριακή, μιας και τότε (όπως έχει γίνει σε όλες τις περιπτώσεις δεύτερου γύρου) οι μετακινήσεις θα μειωθούν αρκετά. Δύσκολα κάποιος ταξιδεύει δύο συνεχείς βδομάδες από την πόλη στο χωριό, αφήστε που πιθανόν να έχει βγάλει από την πρώτη βδομάδα την…»υποχρέωση»!
Τέλος κρίσιμο είναι και το νούμερο-κατώφλι που απαιτείται για την είσοδο στον δεύτερο γύρο και το οποίο μαθηματικά είναι το ένα τρίτο του συνόλου, δηλαδή 385-400 ψήφοι. Όποιος συνδυασμός κινηθεί πάνω από τους 400 ψήφους δεν μένει έξω από τον δεύτερο γύρο. Από εκεί και μετά θα παίξουν ρόλο οι συσχετισμοί, οι συμμαχίες, οι διαφορές του πρώτου γύρου και πολλά ακόμα. Αλλά αυτά αφορούν άλλους, κι όχι το παρόν άρθρο 🙂