H Λαϊκή Συσπείρωση αντιδρά για τον νέο νόμο που αφορά στις περιοχές Natura
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 26 Απριλίου συζητήθηκε η συμμετοχή του Δήμου με πρόταση-απόφαση δημοτικού συμβουλίου στη διαβούλευση για τον καθορισμό νέων ζωνών NATURA στη Λευκάδα. Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρήσαμε ότι δεν πρέπει να συμμετάσχουμε σε μια διαδικασία νομιμοποίησης καθορισμού ζωνών NATURA που περισσότερο έχει σχέση με τον καθορισμό ζωνών για επιχειρηματικές δραστηριότητες, στα πλαίσια της ΕΕ, παρά για την προστασία του περιβάλλοντος και τα λαϊκά συμφέροντα.
Οι λεγόμενες δημόσιες διαβουλεύσεις που αποτελούν και προϋπόθεση για διάφορα νομοσχέδια όπως και για Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) όπως αυτό που θα εκδοθεί αργότερα για τις περιοχές NATURA στη Λευκάδα, είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου. Οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, θέλουν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση της δήθεν συμμετοχής στα διάφορα νομοσχέδια πριν ψηφιστούν από τη Βουλή. Οι κυβερνήσεις, για να ψηφίσουν τους νόμους, δεν παίρνουν υπόψη την άποψη των πολιτών, αλλά τους κόβουν και τους ράβουν στα μέτρα των μεγάλων συμφερόντων.
Άλλωστε, η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να αποδεχτεί τη μελέτη και στο τέλος να διαμορφώσει τους περιορισμούς όπως θέλει η ίδια. Επιπλέον, με βάση τους νόμους που έχουν ψηφιστεί, ειδικά τα τελευταία χρόνια από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, όλοι οι περιορισμοί για τις περιοχές NATURA πάνε περίπατο όταν πρόκειται να γίνουν οι λεγόμενες «στρατηγικές επενδύσεις» (ΑΠΕ, 5άστερα ξενοδοχεία, ιχθυοκαλλιέργειες, εξορύξεις κλπ).
Για το ζήτημα των απαγορεύσεων στους αλιείς:
Οι μελετητές σύμφωνα με τις τοποθετήσεις τους, για τη μελέτη, «έλαβαν υπόψη, τις εξελίξεις με την ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών…» δηλαδή εγκαταστάσεις βιομηχανικής κλίμακας με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Με βάση αυτές τις εξελίξεις για τις ιχθυοκαλλιέργειες μπαίνουν νέοι περιορισμοί στην παράκτια αλιεία που δήθεν προστατεύουν βιότοπους θαλάσσιων ζώων. Ανάμεσα στα άλλα οι περιορισμοί στα πλαίσια των NATURA πρόκειται να αξιοποιηθούν ενάντια στην οικονομική δραστηριότητα των παράκτιων αλιέων. Όμως είναι γνωστό ότι οι μικρο-αλιείς είναι υποχρεωμένοι να συνυπάρχουν αρμονικά με το θαλάσσιο περιβάλλον, να ενδιαφέρονται για την ισορροπία του αφού από εκεί προέρχονται τα αλιεύματά τους κλπ.
Επιπλέον, οι παράκτιοι αλιείς βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια στο στόχαστρο της πολιτικής της ΕΕ. Είναι διακηρυγμένος στόχος η μείωση τους και στη βάση αυτού του στόχου έχει διαμορφωθεί ένα πλήθος περιορισμών.
Η δήθεν στήριξη των αλιέων από τις παρατάξεις Καλού (ΠΑΣΟΚ), Δρακονταειδή (ΣΥΡΙΖΑ) Σολδάτου (ΝΔ) έχει αρκετή δόση κοροϊδίας κι αυτό γιατί:
Ποιος από όλους αυτούς αντέδρασε όταν επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απαγορεύθηκε η διέλευση κάθε σκάφους, και των αλιευτικών, ανάμεσα στο Σκορπιό και στο Σκορπίδι για να έχει την ησυχία του ο Ντ. Ριμπολόβλεφ, και με την απειλή μεγάλων προστίμων; Τα κόμματα τους τί έκαναν;
Ποιος από όλους αυτούς πήγε ενάντια στην πολιτική της ΕΕ που βάζει περιορισμούς στους παράκτιους αλιείς, που αυξάνει το κόστος στα καύσιμα, το κόστος παραγωγής γενικότερα;
Ποιος από όλους αυτούς αντιτάχθηκε με συνέπεια στην πολιτική της ΕΕ να αλωνίζουν οι πολυεθνικές των ιχθυοκαλλιεργειών στο Ιόνιο και αλλού και αντέδρασαν μόνο όταν οι συνέπειες χτύπησαν την πόρτα των νησιών μας;
Αυτές οι παρατάξεις και τα κόμματά τους «πίνουν νερό» στο όνομα της ΕΕ.
Όσον αφορά την περιοχή του Κάστρου, δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός και καμία επανάπαυση.
Παρόλο που η μελέτη δεν προβλέπει με σαφήνεια χτίσιμο ξενοδοχείων κλπ, αφήνοντας όμως «ανοιχτά παράθυρα» για αυτό, η τελική διαμόρφωση των χρήσεων γης, είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης γι’ αυτό είναι και στο χέρι του λαού να προστατεύσει την περιοχή. Δεν είναι πολύ μακριά ο καιρός που ο δήμαρχος Λευκάδας Χ. Καλός εμφανιζόταν στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασισμένος να προχωρήσει η επένδυση στο Τουριστικό Περίπτερο. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις του λευκαδίτικου λαού ήταν που ανάγκασαν σε στροφή 180 μοιρών τη δημοτική αρχή. Η δημοτική αρχή, σημερινή και οι επόμενες, οφείλουν να εναρμονιστούν με τη θέληση του λευκαδίτικου λαού και διασφαλίσουν με κάθε τρόπο το δημόσιο χαρακτήρα της περιοχής. Να διεκδικήσει τη μη αλλαγή χρήσης των υπαρχόντων εγκαταστάσεων για επιχειρηματικούς σκοπούς μέσω παραχωρήσεων, ενοικιάσεων,λειτουργίας ξενοδοχειακής μονάδας ή επισιτιστικού καταστήματος. Αυτό να αφορά και την περίπτωση τουΤΑΟΛ και του Τουριστικού περιπτέρου, αφού η περιοχή, αντικειμενικά, είναι ενιαία.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι η διεκδίκηση για τα προβλήματα των ελεύθερων χώρων, του περιβάλλοντος, όπως και τα προβλήματα των αλιέων, τα άλλα λαϊκά προβλήματα, είναι υπόθεση του ίδιου του λαού, υπόθεση αγώνων μέσα από συλλόγους, σωματεία, τους μαζικούς φορείς. Μέσα από αυτούς τους αγώνες να προστατεύσει τη ζωή του κόντρα στην πολιτική που την κάνει μαρτύριο από οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση «κολαούζο» της ΕΕ και των μεγαλοεπιχειρηματιών.