Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας: Απ΄ το κακό στο χειρότερο…
Έκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η Τριμελής Επιτροπή Ιατρών – Επισφαλή και δυνητικά επικίνδυνη μέρα με τη μέρα η παροχή υπηρεσιών υγείας στο νησί μας
Έκτακτη συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες (Τρίτη 1/7) στις 6.00 το απόγευμα η Τριμελής Επιτροπή Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας με σκοπό να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο του νησιού μας. Προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση με αποτέλεσμα οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά να καθιστούν τη λειτουργία του νοσοκομείου μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο επισφαλή και δυνητικά επικίνδυνη.
Τα χρονίζοντα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό αφενός μεν λόγω της διάλυσης ουσιαστικά των ιατρείων του πρώην ΕΟΠΥΥ, αφετέρου δε λόγω της αδυναμίας του κόσμου να καταφεύγει πλέον εύκολα σε ιδιώτες γιατρούς, με αποτέλεσμα να γίνεται καθημερινά το αδιαχώρητο στο νοσοκομείο, γεγονός που μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας με τα ίδια του τα μάτια. Σε μια περίοδο μάλιστα που ο πληθυσμός του νησιού μας πολλαπλασιάζεται με την αναμενόμενη τουριστική κίνηση του καλοκαιριού.
Δεν μπορέσαμε να παραστούμε στη συνέντευξη. Επισυνάπτουμε όμως το κείμενο της Τριμελούς Επιτροπής Ιατρών που παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου και το οποίο είχε αρχικά σταλεί σε κάθε αρμόδιο. Δόθηκε με την ευκαιρία αυτή στη δημοσιότητα και περιγράφει αναλυτικά τις τραγικές ελλείψεις του νοσοκομείου.
Καλό είναι να διαβαστεί από τον κάθε συντοπίτη μας και να κλείσει, αν μη τι άλλο, τ΄ αυτιά του στα παπαγαλάκια που δεν χάνουν ευκαιρία κάθε και τόσο και λιγάκι να πείσουν τον κόσμο (λες και ζουν σε άλλο πλανήτη!), ότι πέρα από κάποια μικροπροβληματάκια όλα καλώς βαίνουν… Οι αριθμοί είναι -ήταν πάντα- εξάλλου αδιάψευστοι μάρτυρες. Επισυνάπτεται στο τέλος της ανάρτησης σχετικός πίνακας με τα κενά των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων.
Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:
Λευκάδα, 15 Μαΐου 2014
Προς:
1) τον Διοικητή της 6ης ΔΥΠΕ
2) τον Γενικό Γραμματέα του Υπ Υγείας
Κοινοποίηση:
1) Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας
2) Μέλη Επιστημονικού Συμβουλίου Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας
Αξιότιμοι κύριοι,
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να επισημάνουμε τα σοβαρά προβλήματα τα οποία διαπιστώνουμε καθημερινά από την θέση μας ως ιατροί του ΓΝ Λευκάδας και τα οποία, καθότι παραμένουν για μακρό χρονικό διάστημα ανεπίλυτα, πλέον καθιστούν τη λειτουργία του νοσοκομείου μας μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο επισφαλή. Αν αναλογιστεί κανείς ότι στη Λευκάδα τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός, λόγω της τουριστικής κίνησης, τουλάχιστον εξαπλασιάζεται, εφιστούμε την προσοχή σας στο γεγονός ότι το νοσοκομείο μας βάση της διαμορφωμένης κατάσταση πιθανότατα δεν θα μπορέσει πλέον αντικειμενικά να ανταπεξέλθει στοιχειωδώς στο ρόλο του.
Κυριότεροι λόγοι είναι οι εξής:
1ον Η δραματική υποστελέχωση του νοσοκομείου μας ακόμα και σε βασικές ειδικότητες στην οποία θα αναφερθούμε αναλυτικά παρακάτω.
2ον Η ουσιαστικά πλήρης διάλυση των ιατρείων του πρώην ΕΟΠΥΥ. Εξαιτίας αυτού, παρατηρείται τους τελευταίους μήνες σημαντική αύξηση της προσέλευσης στο νοσοκομείο μας για συνταγογράφηση, σφράγισμα βιβλιαρίων και κάθε είδους πιστοποιητικά κάτι που αυξάνει τον ήδη τεράστιο φόρτο εργασίας. Επί καθημερινής βάσης ένας ειδικευμένος και ένας ειδικευόμενος ή αγροτικός ιατρός έχει οριστεί από τη διοίκηση και απασχολείται αποκλειστικά με τα θέματα αυτά. Ταυτόχρονα και η προσέλευση για εξέταση στα ΕΙ είναι σημαντικά αυξημένη, λόγω της προσέλευσης ασθενών που προηγούμενα εξυπηρετούνταν από τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Την ίδια στιγμή το ανθρώπινο δυναμικό του νοσοκομείου όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί αναλογικά, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις και υποσχέσεις, αλλά αντιθέτως βαίνει μειούμενο.
3ον Η στροφή συμπολιτών μας που πριν επισκέπτονταν ιδιώτες ιατρούς της περιοχής μας προς τις δημόσιες δομές υγείας, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας που τους έχει οδηγήσει η ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης- Τρόικας- Ε.Ε.
Είναι φανερό ότι οι ανάγκες που εκ των πραγμάτων έχει να καλύψει το ΓΝ Λευκάδας έχουν σημαντικά αυξηθεί ενώ ο ρόλος της πρωτοβάθμιας φροντίδας έχει υποβαθμιστεί περαιτέρω. Αποτέλεσμα είναι καθημερινά στο νοσοκομείο να επικρατεί το αδιαχώρητο από πολίτες που προσέρχονται στα ίδια ΕΙ προκειμένου να εξυπηρετηθούν για επείγοντα προβλήματα, για χρόνια παρακολούθηση, για πιστοποιητικά, για συνταγογράφηση κοκ.
Πιο αναλυτικά η κατάσταση σήμερα έχει ως εξής (επισυνάπτουμε σχετικό πίνακα):
1. Η στελέχωση του νοσοκομείου σε οργανικές θέσεις βρίσκεται μόλις στο 53% (24 από 45 ιατρούς) και αν υπολογιστούν οι 5 επικουρικοί ιατροί και οι ιατροί από απόσπαση, φτάνει αυτή την περίοδο μόλις και μετά βίας το 66% των αναγκών (30 ιατροί). Τα κενά, δηλαδή, των οργανικών θέσεων φτάνουν τα 21. Επαναλαμβάνουμε ότι ο σχεδιασμός αυτός προϋποθέτει την παράλληλη ύπαρξη στελεχωμένου παραρτήματος του ΕΟΠΥΥ (σημ. σήμερα στο νέο μόρφωμα του ΠΕΔΥ στη Λευκάδα υπηρετούν μόλις 2 ιατροί από 10 ιατρούς του πρώην ΕΟΠΥΥ) καθώς και στελεχωμένου ΚΥ υπαίθρου στη Βασιλική το οποίο και αυτό σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης λόγω της υποστελέχωσης σε ειδικευμένους ιατρούς. Το θέμα της κάλυψης των κενών θέσεων έχει επανειλημμένα τεθεί από εμάς καθώς και από το επιστημονικό συμβούλιο (βλ Αρ Πρωτ 1141/12.2.2014) χωρίς επί της ουσίας μέχρι σήμερα να δίνεται ουσιαστική λύση.
2. Η πρόσληψη επικουρικών ιατρών, λύση που επιλέχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, παρότι ανακούφισε ως ένα βαθμό την κατάσταση, αφενός μεν έδωσε μόνο προσωρινή λύση στο πρόβλημα αφετέρου δε, φαίνεται ότι αποτελεί την κερκόπορτα για την ανατροπή των εργασιακών μας σχέσεων και την αντικατάσταση της μόνιμης σταθερής εργασίας με συμβάσεις, σε μια περίοδο μάλιστα που η ανεργία των νέων ιατρών έχει εκτιναχθεί, και έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις η μετανάστευση επιστημονικού δυναμικού σε άλλες χώρες στο οποίο η χώρα μας επένδυσε για την κάλυψη των αναγκών της. Παράλληλα η κάλυψη του νοσοκομείου με προσλήψεις αποκλειστικά επικουρικών ιατρών έχει μακροχρόνια καταστροφικά αποτελέσματα αφού διαταράσσει την ομαλή εξέλιξη και ανανέωση των κλινικών με ιατρούς όλων των βαθμίδων (επιμελητές β μέχρι διευθυντές). Όπως φαίνεται από τον σχετικό πίνακα και στο νοσοκομείο μας μια σημαντική μερίδα ιατρών βρίσκεται στο βαθμό του διευθυντή ενώ οι νέες προσλήψεις γίνονται με επικουρικούς (δηλαδή ως επί το πλείστον νέους επιμελητές β) για ένα χρόνο οι οποίοι στη συνέχεια αντικαθίστανται από άλλους νέους επιμελητές β. Αυτό αναπόφευκτα έχει επίδραση στη λειτουργία των κλινικών αφού οι ενδιάμεσες βαθμίδες λείπουν κάτι το οποίο γίνεται αισθητό όλο και περισσότερο όσο η διακοπή των προσλήψεων με μόνιμο προσωπικό παρατείνεται.
3. Πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκαν 2 ιατροί ενώ μέχρι το τέλος του έτους επίκειται η συνταξιοδότηση 2 ακόμα ιατρών (ένας γυναικολόγος και ένας παθολόγος) κάτι που όπως φαίνεται αναπόφευκτα, αν συνεχιστεί η ασκούμενη πολιτική, θα οδηγήσει σε σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των αντίστοιχων τμημάτων.
4. Στην Παθολογική Κλινική μείζον πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη προσωπικού καθώς υπηρετούν 3 από τους 5 προβλεπόμενους παθολόγους (ένας σε απόσπαση- μία κενή θέση) και το κενό καλύπτεται από 1 γενικό ιατρό. Το πρόβλημα μοιραία θα επιδεινωθεί με την επικείμενη συνταξιοδότηση του διευθυντή της κλινικής οπότε θα παραμείνουν 2 παθολόγοι και 1 γενικός ιατρός. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη κλινική παρουσιάζει τεράστιο φόρτο εργασίας και εμφανίζει ήδη το τελευταίο 2-3μηνο κατά κανόνα καθημερινή πληρότητα άνω του 100%.
5. Το χειρουργικό τμήμα διαθέτει 2 ιατρούς με αποτέλεσμα να καλύπτονται μόνο οι μισές ημέρες του μήνα από πλευράς εφημέρευσης (14 ημέρες).
6. Το ορθοπεδικό τμήμα διαθέτει έναν πλέον ιατρό, μετά την πρόσφατη συνταξιοδότηση του διευθυντή, με αποτέλεσμα να καλύπτονται μόνο 7 ημέρες του μήνα από πλευράς εφημέρευσης κάτι που ισοδυναμεί με την κατ’ουσίαν διάλυσή του. Να σημειωθεί ότι τα δυο αυτά τμήματα (Χειρουργικό, Ορθοπεδικό) εμφανίζουν ιδιαίτερα σημαντική αύξηση της κίνησης τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και μεγάλη αύξηση της βαρύτητας των περιστατικών (τροχαία, κακώσεις).
7. Η παρουσία ενός μόνιμου καρδιολόγου και επί του παρόντος ενός επικουρικού με αποτέλεσμα την έλλειψη οργανωμένης Καρδιολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο μας είναι πολύ σημαντική ανεπάρκεια λόγω του προφανούς επείγοντος χαρακτήρα των περιστατικών αυτών. Λόγω της μη κάλυψης του συνόλου των εφημεριών (22 ημέρες τον μήνα) τα περιστατικά αυτά καλούνται πολλές φορές να διαχειριστούν παθολόγοι ή και ιδιώτες καρδιολόγοι με οικονομική επιβάρυνση των ασθενών.
8. Το παιδιατρικό τμήμα διαθέτει 2 μόνιμους ιατρούς και 1 επικουρικό και επομένως ήδη λειτουργεί οριακά. Η μη προκήρυξη ούτε καν επικουρικής θέσης αναμένεται να αφήσει ακάλυπτη την εφημερία 12 ημερών το μήνα ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού. Παράλληλα παρά τις αυξημένες ανάγκες και την οριακή λειτουργία του τμήματος, ένας ιατρός συνεχίζει να παραμένει σε απόσπαση σε άλλο νοσοκομείο.
9. Το αναισθησιολογικό τμήμα λειτουργεί με 2 μόνιμους ιατρούς και 1 επικουρικό και ήδη αφήνονται 5-6 ημέρες ακάλυπτες κάθε μήνα στην εφημερία. Λόγω της βαρύτητας των περιστατικών που υποδέχεται το νοσοκομείο μας συχνά τίθεται το ενδεχόμενο της επείγουσας διασωλήνωσης του ασθενούς. Θεωρούμε ότι το θέμα της μη στελέχωσης του συγκεκριμένου τμήματος με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτονται οι εφημερίες είναι σοβαρότατο και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ζωή των ασθενών νοσηλευόμενων και εξωτερικών.
10. Στο αιματολογικό, το μικροβιολογικό τμήμα και την αιμοδοσία η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική αφού 2 βιοπαθολόγοι καλύπτουν 5 συνολικά θέσεις με αποτέλεσμα συνάδελφοι να αναγκάζονται να εφημερεύουν περισσότερες από τις μισές ημέρες του μήνα ενώ ο φόρτος των εργαστηρίων είναι τεράστιος. Μοιραία βασικές εξετάσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν (πχ καλλιέργειες). Η κάλυψη των αναγκών του συγκεκριμένου τμήματος είναι περισσότερο από επιτακτική αφού όπως είναι αυτονόητο δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει νοσοκομείο χωρίς 24ωρη κάλυψη από εργαστήριο.
11. Το ακτινολογικό τμήμα διαθέτει μόνο έναν μόνιμο ιατρό, έναν αποσπασμένο από άλλο νοσοκομείο (του οποίου μάλιστα η απόσπαση λήγει στο τέλος του έτους) και έναν επικουρικό ο οποίος τελειώνει τη θητεία του σε λιγότερο από ένα μήνα ενώ δεν προβλέπεται η αναπλήρωση της θέσης αυτής. Μοιραία αυτό θα οδηγήσει σε 12 ακάλυπτες ημέρες εφημερίας το μήνα. Άραγε μπορεί να λειτουργήσει νομαρχιακό νοσοκομείο χωρίς 24ωρη κάλυψη από ακτινολογικό εργαστήριο το οποίο εκτελεί καθημερινά δεκάδες ακτινογραφίες και υπερηχογραφήματα καθώς και σημαντικό αριθμό αξονικών τομογραφιών;
12. Επιτακτική ανάγκη είναι η κάλυψη του Κυτταρολογικού εργαστηρίου με το αναγκαίο παραϊατρικό προσωπικό καθώς το εργαστήριο του νοσοκομείου μας δέχεται περισσότερα από 350 δείγματα το μήνα από 6 συνολικά νοσοκομεία και παρόλα αυτά δεν διαθέτει τεχνολόγο-παρασκευαστή!!! Αποτέλεσμα είναι η μοναδική ιατρός να η οποία καλύπτει όλα τα περιστατικά να πρέπει επιπλέον να έχει και τον ρόλο αυτό.
13. Υποστελεχωμένα παραμένουν το Πνευμονολογικό (1 ιατρός αντί 2), το Οφθαλμολογικό (1 ιατρός αντί 2) και το Οδοντιατρικό (1 ιατρός σε απόσπαση από το Κ.Υ. Βασιλικής, αντί 2), ενώ βασικές ιατρικές ειδικότητες (Ψυχίατρος, Ουρολόγος) αλλά και φαρμακοποιός δεν υφίστανται καν παρότι κάτι τέτοιο προβλέπεται από το οργανόγραμμα. Ακόμα υπηρετεί στο νοσοκομείο ένας χημικός από 2 που προβλέπονται.
14. Το Γυναικολογικό τμήμα απειλείται με πλήρη διάλυση δεδομένου ότι ήδη ένας ιατρός συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα και επίκειται και 2η συνταξιοδότηση το επόμενο διάστημα με αποτέλεσμα το τμήμα να μείνει με έναν από τους 3 ιατρούς που προβλέπεται.
15. Η ΜΤΝ με σημαντικό αριθμό ασθενών αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθητα τμήματα δεδομένης της εξάρτησης από την αιμοκάθαρση της ίδιας της ζωής των ασθενών. Παρόλα αυτά παραμένει υποστελεχωμένη για μακρό χρονικό διάστημα με μόνο 1 ιατρό νεφρολόγο και το προηγούμενο διάστημα με 1 γενικό ιατρό βοηθητικά ο οποίος δεν υπηρετεί πλέον στο νοσοκομείο μας. Στην παρούσα φάση καλύπτεται μόνο από 1 Νεφρολόγο ο οποίος λόγω της φύσης του τμήματος αναγκαστικά βρίσκεται καθημερινά στο νοσοκομείο και χειρίζεται όλες τις συνεδρίες.
Η κατάσταση αυτή είναι σε γνώση τόσο της παρούσας διοίκησης του νοσοκομείου όσο και της προηγούμενης αφού τα θέματα αυτά επανειλημμένως έχουν τεθεί σε συναντήσεις μας. Οι διοικήσεις αναγνωρίζουν τις σοβαρές ελλείψεις και είναι αλήθεια ότι έχει ζητηθεί από μέρους τους η κάλυψη των κενών. Παρόλα αυτά κανένα ουσιαστικό βήμα δεν έχει γίνει ως τώρα για την κάλυψή τους, αντιθέτως η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς έχοντας ήδη φέρει το νοσοκομείο μας σε οριακό σημείο όσον αφορά τη λειτουργία του. Δεν μπορούμε επομένως να κατανοήσουμε το λόγο για τον οποίο αφήνεται η στελέχωση της συγκεκριμένης νοσοκομειακής μονάδας στη μοίρα της! Είναι επειδή δεν έχετε αντιληφθεί μέχρι σήμερα τη σοβαρότητα της κατάστασης ή θεωρείτε ότι με το υπάρχον προσωπικό μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής; Απευθυνόμαστε σε εσάς και απαιτούμε την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και την στελέχωση του νοσοκομείου με πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού, μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προκειμένου να γίνει δυνατή η ολοκληρωμένη ανάπτυξης των τμημάτων που προβλέπονται από τον οργανισμό του νοσοκομείου. Είναι δικαίωμα αλλά και απαίτηση της κοινωνίας της Λευκάδας, η ανάπτυξη μιας οργανωμένης νοσοκομειακής μονάδας υγείας που θα διασφαλίζει την παροχή αναβαθμισμένων, ποιοτικών δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας με βάση στις πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής για πρόληψη και θεραπεία.
Όσον αφορά στην κατάρτιση των προγραμμάτων εφημερίας συνεχίζει να επικρατεί καθεστώς αυθαιρεσίας και παραβίασης του νόμου (επισυνάπτουμε σχετική γνωμοδότηση) ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης του συστήματος Υγείας:
Με την μετατροπή των ενεργών εφημεριών σε ετοιμότητας παρά το ότι ο υφιστάμενος νόμος (άρθρο 99, ν.4182/2013, ΦΕΚ 185 Α/10.09.2013) και πρόσφατα κατατεθιμένη τροπολογία αυτού σαφώς οριοθετεί την εφημεριακή απασχόληση τόσο κατ’αριθμό όσο και κατ’είδος (δηλ. 7 εφημερίες -μέχρι 5 ενεργές εφημερίες και μέχρι 2 ετοιμότητας- για τους Συντονιστές Διευθυντές/ Διευθυντές, 11 εφημερίες -μέχρι 7 ενεργές και μέχρι 4 ετοιμότητας- για το λοιπό ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, 7 ενεργές εφημερίες για τους ειδικευόμενους).
Με την πρακτική του ορισμού εφημερίας ετοιμότητας σε ημέρα μη – καθημερινή σε αντίθεση με τα όσα προβλέπονται.
Με την κατάρτιση προγραμμάτων εφημέρευσης με ειδικευόμενους σε τμήματα χωρίς παρουσία επιμελητή (!) στο πρόγραμμα εφημέρευσης.
Με την αυθαίρετη διαβάθμιση των ειδικοτήτων σε 1ης και 2ης γραμμής και του ορισμού διαφορετικής αναλογίας εφημεριών ενεργών και ετοιμότητας, χωρίς κάτι τέτοιο να προβλέπεται από τη νομοθεσία, και με εντελώς υποκειμενικά και αυθαίρετα κριτήρια.
Η μετατροπή σημαντικού μέρους των εφημεριών μας σε ετοιμότητας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν λογιστικές σκοπιμότητες, αφενός μεν οδηγεί σε μεγαλύτερη οικονομική εξαθλίωση το ιατρικό προσωπικό αφετέρου οδηγεί σε επισφαλή προγράμματα εφημέρευσης τα οποία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εφημερία ετοιμότητας για τους ειδικευμένους με ενεργό εφημερία μόνο με ειδικευόμενους. Καταγράφονται ακόμα και προγράμματα με ενεργό εφημερία με μόνο ειδικευόμενους ιατρούς και έναν ή δυο ειδικευμένους ιατρούς (επισυνάπτονται σχετικά προγράμματα προς ενημέρωση σας).
Η βαρύτητα και το πλήθος των περιστατικών που υποδέχεται το Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Λευκάδας από το νησί της Λευκάδας αλλά και μεγάλο τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας ιδιαίτερα του καλοκαιρινούς μήνες σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την τακτική αυτή. Παρακαλώ λάβετε υπόψη ότι το πνεύμα της εφημερίας ετοιμότητας για τον ειδικευμένο ιατρό είναι η συνεπικουρία σε ενεργό εφημερία προκειμένου να ανταποκριθεί η μονάδα υγείας σε αυξημένες ανάγκες με μεγαλύτερη ευελιξία. Επομένως ο τρόπος που καταρτίζονται τα προγράμματα εφημέρευσης είναι προφανώς καταχρηστικός με μόνο στόχο να εναρμονιστεί το πρόγραμμα εφημέρευσης με τις διαθέσιμες κάθε φορά πιστώσεις και να δοθεί έτσι άλλοθι στην υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, και μάλιστα παρά την αντίθετη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου. Είναι επίσης εκβιαστικός, αφού κατά κανόνα οι ιατροί ιδιαίτερα της Παθολογικής και Παιδιατρικής Κλινικής αναγκαστικά εργάζονται στην πράξη ως ενεργώς εφημερεύοντες αλλά πληρώνονται ως εφημερεύοντες σε ετοιμότητα. Καταγγέλλουμε τον τρόπο αυτό λειτουργίας ως επικίνδυνο για τους ασθενείς, νοσηλευόμενους και εξωτερικούς που υποβαθμίζει τις παρεχόμενες προς τον πληθυσμό ιατρικές υπηρεσίες και εκ των πραγμάτων υποβαθμίζει το νοσοκομείο σε Κέντρο Υγείας.
Ιδιαίτερα θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο απαράδεκτο και πρωτοφανές φαινόμενο να εφημερεύουν ειδικευόμενοι χωρίς κάλυψη ειδικού ιατρού (!) (επισυνάπτονται αντίστοιχα προγράμματα προς ενημέρωση σας) ειδικά στα τμήματα που παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες ελλείψεις (Χειρουργικό, Ορθοπεδικό). Υπενθυμίζουμε μάλιστα ότι πέραν του τυπικού της υπόθεσης, εξαιτίας του ότι το νοσοκομείο μας παρέχει 1 χρόνο ειδικότητας σε Χειρουργική και Παθολογία, οι ειδικευόμενοι διανύουν όλοι το πρώτο έτος της ειδικότητας τους με αποτέλεσμα εξαιτίας της έλλειψης προηγούμενης κλινικής εμπειρίας να είναι εκτεθειμένοι σε μεγάλο κίνδυνο πιθανότητας ιατρικών λαθών δεδομένης και της βαρύτητας των περιστατικών που υποδέχεται ένα νομαρχιακό νοσοκομείο. Όπως, ασφαλώς γνωρίζετε, νομικά οι ειδικευόμενοι ιατροί δεν δικαιούνται και φέρουν μάλιστα ευθύνη και οι ίδιοι αν προβαίνουν σε ιατρικές πράξεις χωρίς παρουσία και κάλυψη ειδικού ιατρού της αντίστοιχης ειδικότητας. Έτσι στην πράξη, οι συνάδελφοι ειδικευόμενοι εξαναγκάζονται να αποδεχτούν καταφανώς παράνομα προγράμματα εφημέρευσης με αποτέλεσμα να εκτίθενται στον κίνδυνο ιατρικού λάθους και να βρίσκονται νομικά ακάλυπτοι, ενώ οι ειδικοί αναγκάζονται να προσέρχονται στο νοσοκομείο ενώ δεν εφημερεύουν προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές χωρίς να πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους και με κόστος στον ελεύθερο χρόνο τους. Απαιτούμε την κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών πλήρως χρηματοδοτούμενων από το κράτος, με βάση τα όρια που περιγράφονται από τις παραπάνω διατάξεις (κατ’ αριθμό και κατ’είδος), με αποζημίωση του συνόλου των δεδουλευμένων μας.
Διαρκές είναι επίσης το πρόβλημα της μη επαρκούς κάλυψης των αναγκών σε υλικά, ιδιαίτερα στα εργαστήρια σε αναλώσιμα και αντιδραστήρια, καθώς και στα χειρουργεία (πχ ορθοπεδικά υλικά).
Εφιστούμε επίσης την προσοχή σας στην επικείμενη κατάργηση του ασθενοφόρου του νοσοκομείου μας, αφού σύμφωνα με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις καταργούνται οι θέσεις των οδηγών. Επισημαίνουμε ότι μέχρι σήμερα η ύπαρξη του ασθενοφόρου αυτού ήταν απολύτως απαραίτητη δεδομένου ότι ένα μόνο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ είναι αδύνατον να ανταποκριθεί στις ανάγκες του νοσοκομείου (μεταφορά στο νοσοκομείο των επειγόντων περιστατικών, μεταφορά κατ’οίκον ασθενών που εξέρχονται από το νοσοκομείο και δεν μπορούν να μετακινηθούν διαφορετικά, ασθενείς για τακτικές εξετάσεις, μεταφορά αίματος κα). Ελπίζουμε να έχει ληφθεί πρόνοια για το πρόβλημα αυτών, διαφορετικά αναμένεται το νοσοκομείο να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα στον τομέα αυτό στο άμεσο μέλλον.
Τέλος, οφείλουμε να επισημάνουμε την όλο και μεγαλύτερη δυσχέρεια, την οποία βιώνουμε καθημερινά, σημαντικού αριθμού συμπολιτών μας να ανταπεξέλθουν στο κόστος των δαπανών υγείας η οποία μοιραία θα έχει σοβαρή επίπτωση στη νοσηρότητα του πληθυσμού αλλά και στη δημόσια υγεία. Σημαντικά συμβάλλει σε αυτό (α) η ολοένα και μεγαλύτερη επιβάρυνση των πολιτών (πχ αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, 5ευρω για εξέταση στα ΕΙ), (β) η δραματική αύξηση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, (γ) η σημαντική δαπάνη για εξετάσεις (πολλές από τις οποίες δεν είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένες πχ γαστροσκόπηση, δοκιμασία κόπωσης) που δεν πραγματοποιούνται στο νοσοκομείο μας και μάλιστα πολλές από αυτές μόνο σε τριτοβάθμια νοσοκομεία (Ιωάννινα) με αποτέλεσμα είτε να πληρώνονται από τους ασθενείς στο σύνολο τους ιδιωτικά σε εξωτερικούς ιατρούς ή να καταφεύγουν αυτοί σε άλλες πόλεις με σημαντικό οικονομικό κόστος, (δ) η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του ΕΣΥ. Διαχρονικά, μεταφέρεται το κόστος των υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες οι οποίοι ήδη πλήττονται από την ανεργία, τους δυσβάστακτους φόρους και την μείωση των εισοδημάτων, ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής.
Συμπερασματικά αναμένουμε απαντήσεις στα εξής κρίσιμα ερωτήματα:
1. Πως σχεδιάζετε να επιλύσετε τα σοβαρά προβλήματα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου μας τα οποία προαναφέρθηκαν προκειμένου να ανακοπεί η διαφαινόμενη πορεία διάλυσης του νοσοκομείου ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου;
2. Θεωρείτε ότι μπορεί το νοσοκομείο μας να ανταποκριθεί στο ρόλο του με προγράμματα εφημεριών αυτού του είδους, τα οποία βασίζονται σε τόσο μεγάλο βαθμό σε εφημερία ετοιμότητας για τους ειδικευμένους ιατρούς;
3. Θεωρείτε ότι είναι νόμιμη η κατάρτιση προγραμμάτων εφημέρευσης πάνω από τα όρια που θέτει ο νόμος (δηλ. 7 εφημερίες- μέχρι 5 ενεργές εφημερίες και μέχρι 2 ετοιμότητας- για τους Συντονιστές Διευθυντές/ Διευθυντές, 11 εφημερίες- μέχρι 7 ενεργές και μέχρι 4 ετοιμότητας- για το λοιπό ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, 7 ενεργές εφημερίες για τους ειδικευόμενους) καθώς και με την πρακτική του ορισμού εφημερίας ετοιμότητας σε ημέρα μη – καθημερινή;
4. Θεωρείτε συμβατή με το νόμο την κατάρτιση προγραμμάτων εφημέρευσης με ειδικευόμενους σε τμήματα χωρίς παρουσία επιμελητή της αντίστοιχης ειδικότητας στο πρόγραμμα εφημέρευσης;
5. Θεωρείτε συμβατή και αν ναι από που προβλέπεται η διαβάθμιση των ειδικοτήτων σε 1ης και 2ης γραμμής και του ορισμού διαφορετικής αναλογίας εφημεριών ενεργών και ετοιμότητας;
Εκ μέρους των ιατρών του ΓΝ Λευκάδας,
Η τριμελής επιτροπή ιατρών
(source: www.kolivas.de)