Φόρτωσαν «Μονταδούρα»
Αργά το απόγευμα άραξε στο Βαθύ ο » Μάκης -Δημητράκης» που για δεύτερη μέρα φόρτωσε μαρίδα. Κάθε μάτι και ψάρι που σπαρτάραγε ζωντανό αλλά πιασμένο τόσο καλά στο μαριδόδυχτο που χρειάστηκαν πολλά και έμπειρα χέρια για το ξεμαγιάρισμα. Οι καπεταναίοι, ο Μάκης και ο Τάκης επιστράτευσαν την οικογένεια και το προσωπικό του καικιού και στρώθηκαν στη δουλειά. Πράγμα δύσκολο και χρονοβόρο αφού πρέπει να βγάζεις τα ψαράκια ένα ένα από τα «μάτια¨του διχτυού.
Από τώρα και μέχρι αρχές Απριλίου είναι η εποχή που πολλά ψάρια αναπαράγονται. Μεταξύ αυτών και η μαρίδα. Η γνωστή » μονταδούρα «. Τα ψάρια μαζεύονται μπλούκι και πιάνονται έτσι όλα μαζί στα δίχτυα. Δεν θα τα βρείς σκόρπια. Το ψάρεμα γίνεται με μαριδόδυχτο από τότε που η τράτα έχει απαγορευτεί.
Αμέσως μετά την αναπαραγωγή ο αρσενικός μαρίδος πεθαίνει κι η μαρίδα που πιάνεται είναι αυγομένη.
Τα ψάρια μπαίνουν στα τελάρα και πάνε για πούλημα. Η μαρίδα είναι από τα πιο νόστιμα ψάρια και ειδικά το μαριδάκι, η τηγανιτό η σε ψαρόπιτα.
Καλοπούλητα και καλοφάγωτα.
APOKATARO
3 Μαρτίου 2012 @ 13:10
ουτε μια βλιασμενη δεν εσπαρταρησε;
Κατωπόδης Στρ. Γιώργος
3 Μαρτίου 2012 @ 13:58
πηγε η μαριδα γονα
παλιός τραταρης
3 Μαρτίου 2012 @ 17:47
καπτάνιο ,δεν ειναι δουλειά αυτή,
για δέκα τελλάρα μαρίδα να χρειάζεσαι ,όλο το Βαθύ να σκουλάρει…
και αιντε να διαλέξεις τη γαλάζια….
πάνε οι καλές εποχές που τις βγάναμε με το κοφίνι και όπως λέει και
ο/η ΑΠΟΚΑΤΑΡΩ σπαρταράγανε…..