Μεγανησιώτικη Λαδόπιτα

Από τη Γιαγιά Χρυσάφω

Πιστοί στο έθιμο που θέλει την αγαπημένη μας λαδόπιτα να παίζει και το ρόλο της βασιλόπιτας την Πρωτοχρονιά, σας δίνουμε ζωντανά, την συνταγή παραδοσιακά όπως αρμόζει, με πολλές ευχές από την γιαγιά Χρυσάφω

Υλικά:

2 κιλά ζάχαρη

14 ποτήρια του νερού λάδι

17 ποτήρια νερό (μετράμε με το ίδιο ποτήρι λάδι και νερό)

Αλεύρι όσο πάρει
Καννέλα 2-3 ξυλαράκια

Γαρύφαλλα άτριφτα

Μάραθο τριμμένο.

Αμύγδαλα βρασμένα και ξεφλουδισμένα.

Σουσάμι.Καννελογαρύφαλα τριμένα

Ζάχαρη για το πασπάλισμα.

Εκτέλεση:

Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και τα μπαχαρικά αρκετή ώρα εως που να δέσει το σιρόπι (Ζούμος) και να πάρει κόκκινο χρώμα. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αποσύρουμε τα μπαχαρικά με τρυπητό.

Σε ξεχωριστή κατσαρόλα βάζουμε σκέτο το λάδι ,να κάψει καλά. Χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς εως ότου χυλώσει καλά το μείγμα .Θα πάρει αρκετή ώρα.

Υστερα ρίχνουμε τον σιρόπι( ζούμο) λίγο λίγο ανακατεύοντας καλά. Οταν πάρει όλο το υγρό είναι έτοιμο. Οσο ρίχνετε το σιρόπι τόσο το γλυκό θα δένει και θα χρειαστεί αρκετή δύναμη για να ανακατευτεί.

Πασπαλίζουμε τα ταψιά με σουσάμι και στρώνουμε το γλυκό κουταλιά κουταλιά. Το δένουμε στο ταψί και το χαράζουμε ως κάτω σε σχήμα ρόμβου. Ξαναπασπαλίζουμε με σουσάμι και σε κάθε φελί μπήγουμε αμύγδαλα ξεφλουδισμένα .

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου στους 180-200 βαθμούς.

Το γλυκό θα είναι έτοιμο αν μπήξουμε ένα μαχαίρι στο γλυκό και αυτό βγεί στεγνό.

Κλείνουμε τότε το φούρνο και το αφήνουμε για μισή ώρα ακόμα μέσα. Μετά το βγάζουμμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη καννέλα και γαρύφαλλο τριμένο.

Βγάζουμε το γλυκό από το ταψί όταν κρυώσει τελείως.

Καλή επυτυχία …..

Φωτό & Βίντεο: Κανέλλος Κώστας