Εκδήλωση παρουσίασης αποτελεσμάτων Αρχαιολογικής, Γεωλογικής και Ανθρωπολογικής έρευνας
Έγινε χτες στη νέα αίθουσα πολιτισμού στο Σπαρτοχώρι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της επιφανειακής Αρχαιολογικής έρευνας του Μεγανησίου, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την ΛΣΤ’ Εφορία Αρχαιοτήτων του Μεσολογγίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Μεγανησίου. Ομιλητές ήταν η επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων, καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κα Ν.Γαλανίδου, η καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Δ.Νάζου, ο λέκτορας Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κος Γ. Ηλιόπουλος και εκ μέρους της Εφορίας Αρχαιοτήτων η κα Β. Στάικου.
Τις ομιλίες προλόγισε ο Δήμαρχος Μεγανησίου κος Σ. Ζαβιτσάνος. Τα όσα ακούστηκαν και παρουσιάστηκαν είχαν πολύ ενδιαφέρον και μαγνήτισαν τους παρευρισκόμενους. Εξηγήθηκε ο σκοπός και η μεθοδολογία της διεπιστημονικής έρευνας και παρουσιάστηκαν slides από κάποια από τα ευρήματα, έγινε αναφορά στο Μεγανήσι των νεότερων ιστορικών χρόνων και πώς αυτό μεταλάσσεται κοινωνιολογικά με την τουριστική ανάπτυξη και δόθηκαν πληροφορίες για την γεωλογία του, τόσο του παρόντος όσο και του παρελθόντος (πχ εξηγήθηκε πώς προέκυψαν αυτά τα πανέμορφα «φιορδς»).
Η έρευνα δεν περιορίστηκε μόνο στα παλαιολιθικά ευρήματα (που αποδεικνύουν ύπαρξη του ανθρώπου του Νεάντερνταλ, δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν), αλλά επεκτάθηκε και στα υπόλοιπα μνημεία πολιτισμού και αγροτικής ζωής που έχουν παραμείνει άθιχτα από τον χρόνο, όπως τα αλώνια, τα πηγάδια, οι μύλοι κτλ, και έγιναν προτάσεις αξιοποίησής τους.
Η συμμετοχή πολλών μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών στην ομάδα ερεύνης εξασφαλίζει ότι οι εργασίες και η αξιολόγηση των ευρημάτων θα ενταχθούν σε έκδοση του Πανεπιστημίου Κρήτης ειδικά για το Μεγανήσι. Πολλά από τα χιλιάδες ευρήματα (πχ όστρακα αγγείων) θα μεταφερθούν στην αρμόδια Εφορία για φύλαξη και περαιτέρω μελέτη και αξιολόγηση. Η κα Γαλανίδου δήλωσε ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι ένα διάστημα μελέτης και επιστημονικής εξέτασης του πλούσιου υλικού, ενώ κάποια στιγμή αργότερα θα επιθυμούσε να προχωρήσει και σε κάθετη ανασκαφή σε 2-3 σημεία ενδιαφέροντος. Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό.
Αποσπάσματα από τις ομιλίες των επιστημόνων: