Τοπικά χωροταξικά (δελτίο τύπου Θ.Καββαδά)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 6 Σεπτεμβρίου 2024

Θανάσης Καββαδάς: «Τα τοπικά χωροταξικά θα καθορίσουν το μέλλον των νησιών μας – Είναι στο χέρι μας να φτιάξουμε τη Λευκάδα του αύριο όπως την θέλουμε»

Ξεκίνησε η διαδικασία εκπόνησης των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων Λευκάδας και Μεγανησίου, τα οποία υλοποιούνται με χρηματοδότηση 1.739.891,45 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με κύριο του έργου το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, ανέφερε:

«Τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια είναι μία από τις πρώτες και πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από την πρώτη στιγμή, από το 2020 που ξεκίνησε ο σχεδιασμός, ανέλαβα πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, με τις διαδοχικές ηγεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και ιδίως με τον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Νίκο Ταγαρά, ώστε η Λευκάδα και το Μεγανήσι να είναι ανάμεσα στους πρώτους Δήμους που θα έμπαιναν στο πρόγραμμα. Πράγματι, ο διαγωνισμός για το Δήμο Λευκάδας (ΔΕ Καλάμου, Καστού, Σφακιωτών, Καρυάς, Λευκάδας, Ελλομένου και Απολλωνίων) και για το Δήμο Μεγανησίου, ήταν από τους πρώτους που εντάχθηκαν το 2022 στο πρόγραμμα.

Έτσι, σήμερα, αιρετοί, φορείς και πολίτες μπορούμε πια να ξεκινήσουμε μια εποικοδομητική συζήτηση για το πώς θέλουμε να δούμε τα νησιά μας στα επόμενα 30 χρόνια – μία συζήτηση που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός των στενών περιθωρίων που έχει το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να έχει αποτυπωθεί σε σχέδιο μέχρι το τέλος του 2025 που λήγουν οι προθεσμίες.

Τα τοπικά χωροταξικά αφορούν τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης, τις επεκτάσεις και την οριοθέτηση των οικισμών, τα εντός και εκτός σχεδίου οικόπεδα, το πού και πώς θα αναπτυχθούν οι υποδομές, ο τουρισμός, ο αγροτικός τομέας, κλπ. Με άλλα λόγια, τα τοπικά χωροταξικά αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η αναπτυξιακή διαδικασία και η επενδυτική δραστηριότητα τα επόμενο χρόνια στο νησί.

Σε συνδυασμό και με το άλλο μεγάλο πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 30.000.000 ευρώ, που περιλαμβάνει και τη Λευκάδα, και που προβλέπει καταγραφή χαρτογράφηση και κατηγοριοποίηση του υπάρχοντος οδικού δικτύου, η Κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει τάξη στο χώρο ώστε, σε

αρμονία και με το φυσικό περιβάλλον, να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη με πρόοδο και ευημερία.

Προεκλογικά είχα δεσμευθεί στους Λευκαδίτες για την υλοποίηση αυτών των δύο πολύ σημαντικών προγραμμάτων, για τα τοπικά χωροταξικά και για την καταγραφή του οδικού δικτύου, που θα διευθετούσαν οριστικά πολλά πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα στο νομό.

Προχωρούν και τα δύο.

Είναι στο χέρι μας να φτιάξουμε το μέλλον μας και το μέλλον του τόπου μας.»