Εν τη ερήμω: «Τα οικονομολογάκια»
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΑΚΙΑ
του Μάκη Πολίτη
Στις αρχές του εικοστού αιώνα η επιστημονική κοινότητα, η ανθρωπότητα πες καλύτερα, πίστευε πως ο γαλαξίας μας είναι όλο το σύμπαν. Έτσι και σήμερα κάποια οικονομολογάκια νομίζουν πως το υπάρχον οικονομικό και πολιτικό σύστημα είναι το μοναδικό που μπορεί να δουλέψει αποτελεσματικά. «Τι να κάνουμε, κύριοι; Χρειαζόμαστε δυστυχώς και τους κλέφτες και τους εκμεταλλευτές. Και κατ’ αναλογία χρειαζόμαστε την ύπαρξη φτωχών και καταπιεσμένων. Χρειαζόμαστε τον καπιταλισμό». Ξεχνούν βέβαια είτε από δόλο είτε από άγνοια πως η ανθρωπότητα έχει πορευτεί και με διαφορετικά συστήματα από τον καπιταλισμό όπως ο πρωτόγονος κοινοτισμός, η δουλοκτησία (αμέσως μετά την ανακάλυψη της γεωργικής καλλιέργειας) και η φεουδαρχία τελευταία την οποία ανέτρεψε το αστικό σύστημα, ο καπιταλισμός, και πολύ καλά της έκανε.
Αν σ’ αυτά τα οικονομολογάκια μιλήσεις για σοσιαλισμό θα σου πουν «ναι, αλλά δυστυχώς απέτυχε». Λες και ο καπιταλισμός πέτυχε με την πρώτη. Λες και δεν πάλευε πεντακόσια χρόνια για να σκοτώσει τη φεουδαρχία. Λες και μετά την Γαλλική Επανάσταση και τον Ναπολέοντα δεν ξαναγύρισαν οι βασιλιάδες στις Βερσαλλίες. Λες και δεν χτίστηκε ολόκληρη Ιερά Συμμαχία για να μην δούνε ξανά στη ζωή τους οι γαλαζοαίματοι αυτή την απειλή. Στο τέλος όμως ποιος νίκησε, οικονομολογάκια μου; Οι Βερσαλλίες ή ο καπιταλισμός;
Και διευρύνοντας αυτή την ιστορική αλήθεια, στο τέλος ποιος θα νικήσει, οικονομολογάκια μου; Το σύστημα που υπηρετείτε ή ο Σοσιαλισμός που τώρα πια έχει και την πείρα που του χρειάζεται;
Οψόμεθα εις Φιλίππους!
Gha
12 Φεβρουαρίου 2021 @ 23:59
«Ο καπιταλισμός ειναι ένα θνησιγενές σύστημα που για να διατηρηθεί χρειάζεται σοσιαλιστικές ενέσεις»
Μαρία Νεγρεποντη Δελιβανη
Καθηγήτρια της οικονομικής ανάλυσης
ΑΒΣΘ
στοχαστης της πλάκας
13 Φεβρουαρίου 2021 @ 18:38
Και μετά ξυπνήσαμε…. Ο σοσιαλισμός θα παραμείνει ένα θεωρητικό σύστημα αναφοράς, το οποίο θα εμπνέει και θα εμπλουτίζει τα αιτήματα των κινημάτων ενάντια στους έχοντες και κατέχοντες, αλλά ποτέ δεν θα τον φτάσουμε…. Πάντα ανάμεσα σε αυτόν και σε μας, θα μπαίνει ο εαυτός μας!
Μάκης Πολίτης
14 Φεβρουαρίου 2021 @ 13:47
Ναι, όπως ακριβώς έμπαινε και το αστικό σύστημα αναφοράς από τις αρχές του 16ου αιώνα. Και δεν τον φτάσαμε. Τι σύστημα διακυβέρνησης έχουμε τώρα; Φεουδαρχία; Στείλτε χαιρετίσματα και στον Λουδοβίκο τον εκατοστό έκτο της Γαλλίας.
ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ
14 Φεβρουαρίου 2021 @ 20:32
Φίλε μου, σου διαφεύγει ότι ο σοσιαλισμός, τουλάχιστον όπως εγώ τον καταλαβαίνω, δεν είναι απλά ένα οικονομικό σύστημα αλλά κάτι περισσότερο! Είναι ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα, οπότε δεν μπορείς να παραλληλίζεις την ιστορική εξέλιξη του καπιταλισμού με αυτό.
Μάκης Πολίτης
15 Φεβρουαρίου 2021 @ 02:20
Η ιδέα ότι κάπου εδώ τελειώνει η Ιστορία είναι μάλλον αφελής. Κάπως έτσι θα χαρακτήριζε την εποχή του και ο Κλέμενς Φον Μέτερνιχ μετά την φεουδαρχική παλινόρθωση στην Ευρώπη, αλλά διαψεύστηκε παταγωδώς. Είχαν πάρει όλα τα μέτρα. Κατέπνιξαν κάθε αστικό επαναστατικό κίνημα. Στο τέλος όμως οι αστοί τους την έφεραν γυριστή. Η ιστορία συνεχίζει τη ροή της. Και το υπάρχον κοινωνικό σύστημα έχει, όπως και το σύστημα που διαδέχτηκε, γέννηση, ανάπτυξη, φθορά και στο τέλος θάνατο. Με βήματα, άλματα αλλά και πισωγυρίσματα, γιατί τι άλλο ήταν η φεουδαρχική παλινόρθωση τον 19ο αιώνα; Πού είναι όμως σήμερα οι μεγάλοι δούκες, οι φεουδάρχες; Πού είναι αυτοί που έβαζαν τραπεζίτες, βιομήχανους και έμπορους στο μικρό τους το τσεπάκι; Ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τις αρχές της Ευγενείας, τις απαράβατες αρχές του libro d’oro δεν επιτρεπόταν να ασκήσουν κανένα από αυτά τα επαγγέλματα. Δυστυχώς ή ευτυχώς τίποτε δεν διαρκεί για πάντα. Φυσικός νόμος! Θα πάμε λοιπόν και παρακάτω, θέλουμε-δεν θέλουμε.
Παναγιώτης Δαγλας
15 Φεβρουαρίου 2021 @ 14:12
Το πρόβλημα με το σοσιαλισμό είναι ότι κάποια στιγμή τελειώνουν τα χρήματα των άλλων .