Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού
Βροχή από ερωτήσεις δέχομαι το τελευταίο διάστημα από όσους σκοπεύουν να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού στο νησί. Θα προσπαθήσω εδώ να απαντήσω σχεδόν σε όλες, και πάντως στις πιο συχνές και πιο δικαιολογημένες από αυτές, ώστε να υπάρχει ένα ξεκάθαρο τοπίο. Χαίρομαι πάντως που ο κόσμος έχει απορίες και ενδιαφέρεται να μάθει, αυτή είναι η αρχή της αλήθειας: η αναζήτηση των πηγών και η ερώτηση.
- Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί στο νησί;Πού θα γίνονται;
Αύριο Τρίτη αν όλα πάνε καλά. Θα διαρκέσουν δύο ή τρεις (το πιθανότερο κατά την γνώμη μου) μέρες. Θα γίνονται φυσικά στο ΠΙ Κατωμερίου που έχει τις υποδομές και τους χώρους να υποδεχτεί κάτι τέτοιο.
2. Ποιο εμβόλιο θα έρθει στο Μεγανήσι;
Είναι λάθος σε αυτήν την φάση που δεν υπάρχει ικανή ποσότητα εμβολίων, οι πολίτες να ρωτούν ποιο εμβόλιο (ποια μάρκα) θα λάβουν. Προφανώς αυτή που έχει διαθέσιμη το κράτος εκείνη την στιγμή. Όλες οι εγκεκριμένες μάρκες εμβολίων είναι πολύ καλές και αποτελεσματικές και δεν πρέπει να διαμαρτυρόμαστε. Ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί πάντως να ξέρουν ότι το εμβόλιο που θα έρθει στο Μεγανήσι είναι αυτό της Pfizer με 95% αποτελεσματικότητα.
3. Πόσοι θα εμβολιαστούν τελικά στο νησί;
Έχουν δηλώσει πρόθεση εμβολιασμού 445 συμπολίτες μας. Ένα πολύ καλό ποσοστό που αγγίζει θεωρώ το 70-80% του πληθυσμού που θα μπορούσε να εμβολιαστεί. Ελπίζω στην πορεία, τους επόμενους μήνες, να εμβολιαστούν και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας που δίστασαν ή δεν τα κατάφεραν σε αυτήν την φάση.
4. Τι παρενέργειες έχει το συγκεκριμένο εμβόλιο;
Λίγο πολύ από τα ΜΜΕ έχουν γίνει γνωστές οι παρενέργειες του εμβολίου της Pfizer, αλλά ας τις αναφέρουμε εν τάχει. Στην πρώτη δόση οι παρενέργειες είναι σχεδόν αμελητέες, ενώ είναι ίσως λίγο πιο έντονες στην δεύτερη δόση τρεις εβδομάδες μετά. Αφορούν πόνο στο σημείο της ένεσης (το πιο συχνό, 35% των εμβολιασμένων), πονοκέφαλο, ρίγη, πυρετό 37-38 (πιο σπάνια 10-14%), εμέτους, αρθραλγίες (πολύ σπάνια, κάτω από 1%), αλλεργικές αντιδράσεις (πάρα πολύ σπάνια- 1/100.000). Οι πιο πολλοί πάντως άνθρωποι δεν θα αντιμετωπίσουν καμία από αυτές, ο ίδιος που έχω κάνει την πρώτη δόση δεν είχα καμία απολύτως παρενέργεια, ούτε καν αισθητό πόνο. Όσο για τις αλλεργίες που φοβούνται πολλοί, είναι απόλυτα ελεγχόμενες καταστάσεις, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ακόμα και σε μια τέτοια σπανιότατη περίπτωση, μιας και οι γιατροί θα είναι παρόντες και ξέρουν καλά τι πρέπει να κάνουν. Απλά δηλώνετε στο ιστορικό που θα σας πάρουν πριν τον εμβολιασμό τις τυχούσες αλλεργίες σας και οι γιατροί παίρνουν τα μέτρα τους. Αυτό το νόημα έχει και η παραμονή στον χώρο του εμβολιασμού για 15-20′ μετά την χορήγηση του εμβολίου: όλες οι περιπτώσεις σοβαρών αλλεργιών που καταγράφηκαν στο εξωτερικό μέχρι τώρα συνέβησαν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα και σχεδόν όλες σε άτομα με ιστορικό αναφυλακτικών σοκ και βαριά ιστορικά αλλεργιών. Το να έχει κανείς μια απλή αλλεργία πχ στην πενικιλίνη ή σε φαγητό, δεν συνιστά λόγο αποφυγής του εμβολίου. Και να ξέρετε ότι οι παρενέργειες δείχνουν ότι ο οργανισμός σας αντιδρά στο εμβόλιο και αρχίζει να παράγει αντισώματα.
5. Είναι κάποια φαγητά που δεν πρέπει να φάω πριν ή μετά τον εμβολιασμό;
Όχι, δεν υπάρχει τέτοιου είδους διατροφική αντένδειξη, ούτε από την κατασκευάστρια εταιρία, ούτε από τους αρμόδιους φορείς όπως το FDA, το CDC, το ECDC, ο ΕΟΔΥ κτλ. Ο μύθος που ακολουθεί τα εμβόλια (ότι πρέπει να αποφεύγουμε κάποια τρόφιμα όπως αυγό, ψάρι, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς κ.ά) οφείλεται σε παρανόηση και δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Μπορείτε να φάτε ό,τι θέλετε μετά το εμβόλιο. Το μόνο που θα συνιστούσα είναι η όσο το δυνατόν αποφυγή κατάχρησης του αλκοόλ μετά τον εμβολιασμό, μιας και αποδεδειγμένα το αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες μειώνει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
6. Με ποιον τρόπο θα πάρει σειρά ο κόσμος για να εμβολιαστεί;
Αυτό είναι κάτι που θα ρυθμίσουν οι αρμόδιοι, ο δήμος μεταξύ αυτών. Φαντάζομαι θα βγουν και σχετικές ανακοινώσεις. Έχω καταθέσει ήδη την γνώμη μου (να προηγούνται οι πιο ηλικιωμένοι των νέων, οι Σπαρτοχωρίτες των υπολοίπων γιατί μένουν πιο μακριά, καθώς και να υπάρχει χαρτάκι με νούμερο, όπως στα νοσοκομεία και τις τράπεζες, ώστε να ξέρει ο άλλος πάνω- κάτω τον χρόνο αναμονής του και να αποφευχθεί ο συνωστισμός). Προφανώς θα υπάρχουν και άλλες ιδέες, θα δούμε τελικά πώς θα υλοποιηθεί για να έχουμε ομαλή ροή.
7. Υπάρχουν κάποιοι που δεν μπορούν να εμβολιαστούν;
Οι μόνες αντενδείξεις, ουσιαστικά, για εμβολιασμό είναι η εγκυμοσύνη και τα παιδιά (γιατί δεν έχουμε επιστημονικά και κλινικά δεδομένα για αυτές τις ομάδες, άρα δεν ξέρουμε- όχι επειδή υπάρχει το όντι πρόβλημα). Επίσης ενδεχομένως κάποιες ειδικές περιπτώσεις ασθενών, πχ με αλλεργία στην PEG, κάτι που θα κρίνουν οι γιατροί από το ιστορικό που θα πάρουν.
8. Παίρνω το τάδε ή το δείνα φάρμακο, μπορώ να εμβολιαστώ;
Ασφαλώς. Τα φάρμακα γενικά δεν είναι αντένδειξη στον εμβολιασμό, και παίρνουμε την αγωγή μας κανονικά την ημέρα του εμβολιασμού. Οι γιατροί στο ιστορικό θα ρωτήσουν για τα φάρμακα, ιδίως αν παίρνει κανείς αντιπηκτική ή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή. Αυτό γιατί θέλουν να ξέρουν πώς θα κάνουν την ένεση για να πονέσει λιγότερο και να μην έχουμε τυχούσα αιμμοραγία, όχι για άλλο λόγο. Δεν μας ενοχλεί επίσης αν κάποιος λαμβάνει αντιβίωση για άλλο λόγο.
9. Πότε θα επιτευχθεί η ανοσία;
Μία εβδομάδα μετά και την 2η δόση. Η δεύτερη δόση είναι 3 εβδομάδες μετά την 1η, άρα συνολικά απαιτείται διάστημα ενός μήνα από την πρώτη δόση για να έχουμε πλήρη ανοσία. Γι’ αυτό πρέπει κάποιος να συνεχίσει να προσέχει, να φορά την μάσκα του, να αποφεύγει τον συνωστισμό κτλ, όπως και πριν, τουλάχιστον μέχρι να περάσει ο πρώτος μήνας. Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που κόλλησαν αμέσως μετάτην πρώτη δόση, μιας και δεν είχαν προλάβει να αναπτυχθούν αντισώματα.
10. Με προστατεύει πλήρως το εμβόλιο από την νόσηση;
Σχεδόν πλήρως, αυτό σημαίνει το 95%. Για το μικρό ποσοστό των ανθρώπων που παρ’ όλα αυτά δεν θα αναπτύξουν ικανοποιητική ανοσία και θα κολλήσουν, και πάλι υπάρχει προστασία έναντι της νόσου: θα είναι πιο ήπια και χωρίς κίνδυνο για νοσηλεία στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.
11. Δεν πρόλαβα να δηλώσω συμμετοχή στον εμβολιασμό, μπορώ τώρα να το κάνω;
Όχι, δυστυχώς, τα στοιχεία έχουν σταλεί, οι δόσεις που θα έρθουν είναι συγκεκριμένες. Μιλήστε και με τον δήμο, αλλά νομίζω ότι θα πάρετε την ίδια απάντηση. Έχετε πάντα όμως την ευκαιρία να εμβολιαστείτε μόλις θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή σας ομάδα, φυσικά στο Νοσοκομείο Λευκάδας. Αναμένεται πχ σύντομα η ηλικιακή ομάδα 60-64 να μπει στον χορό των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Α/Ζ. Το ίδιο και η ομάδα 75-80 με της Pfizer ή της Moderna. Στην πορεία θα υπάρχουν κι άλλες ευκαιρίες για όποιον πραγματικά θέλει να εμβολιαστεί.
12. Υπάρχει περίπτωση παρ’ ότι δηλώθηκα να μην με πάρει η σειρά και να μην το κάνω;
Όχι, θα εμβολιαστούν όλοι όσοι έχουν δηλωθεί στο Μεγανήσι, αυτό είναι βέβαιο. Ίσως με λίγη υπομονή και αναμονή, ίσως όχι την πρώτη αλλά την δεύτερη μέρα, πάντως όλοι, καμιά δόση δεν θα πάει χαμένη.
13. Το ότι θα εμβολιαστώ σημαίνει ότι θα πάψω να φοράω μάσκα, θα πηγαίνω όπου γουστάρω και θα διοργανώνων κορονοπάρτι;
Όχι φίλε μου, δεν σημαίνει καθόλου αυτά τα «ωραία». Οι περιορισμοί, οι συστάσεις, οι απαγορεύσεις, τα μέτρα και τα λοκντάουν ισχύουν και γι’ αυτούς που έχουν εμβολιαστεί. Η διαφορά είναι ότι αυτοί έχουν θωρακίσει την υγεία τους και την υγεία των οικείων τους και δεν κινδυνεύουν να αρρωστήσουν σοβαρά, να γεμίσουν τα νοσοκομεία και να πεθάνουν. Την ίδια στιγμή αυτοί οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να υψώνουν ένα τείχος ανοσίας και για τους υπόλοιπους που δεν έχουν εμβολιαστεί είτε επειδή δεν μπορούσαν (πχ τα παιδάκια μας), είτε επειδή δεν ήθελαν (πχ ψεκασμένοι- ναι! τους προστατεύουμε κι αυτούς να μην τους φτάσει εύκολα ο ιός). Άρα εμβολιάζομαι σημαίνει κάνω το καθήκον μου απέναντι στον εαυτό μου, την οικογένειά μου και την κοινωνία και ανακτούμε όλοι μαζί μετά την ελευθερία μας.
Σημείωση: Οτιδήποτε άλλο ξέχασα ή παρέλειψα, θυμήστε το μου, να το απαντήσω με update ή στα σχόλια.