Η θέση του ΚΚΕ Λευκάδας για τους δασικούς χάρτες
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
Η «νέα πολιτική για τα δάση» αποτελεί στρατηγική της Ε.Ε. και στο πλαίσιο της «πράσινης ανάπτυξης», αναγνωρίζει τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων στα κρατικά δασικά οικοσυστήματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει ολοταχώς τις διαδικασίες ολοκλήρωσης με τους δασικούς χάρτες, συνεχίζοντας στο έδαφος που άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Οι δασικοί χάρτες αποτελούν σημαντικό κρίκο στην μετά το 2020 δασική στρατηγική της «πράσινης» ανάπτυξης, της ΕΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση (Ν.Δ.) όπως και οι προηγούμενες (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ).
Το ζήτημα των δασικών χαρτών είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί ώστε να διαμορφωθεί ένα «καθαρό επενδυτικό τοπίο» στην πολιτική γη. Το «ξεκαθάρισμα» αυτό, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και των μικροϊδιοκτητών είναι προϋπόθεση ώστε το κράτος να «ξέρει τι έχει στα χέρια του». Πρόκειται να υλοποιηθεί ένας σχεδιασμός για κερδοφόρες επενδύσεις από μονοπωλιακούς ομίλους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, στην ενέργεια, στις κατασκευές ή όπως αφορά κυρίως το νησί μας τον τουρισμό. Στόχος είναι η επιτάχυνση διάφορων διαδικασιών στα πλαίσια επενδυτικών δραστηριοτήτων. Προϋπόθεση για αυτό είναι η ύπαρξη κυρωμένων δασικών χαρτών και κτηματολογίου, ως «μεγάλων αναπτυξιακών εργαλείων» που θα επιτρέψει να γίνει το ξεκαθάρισμα της ιδιοκτησίας (ποιος είναι ο ιδιοκτήτης) και ποιος ο χαρακτήρας και η χρήση της γης (γεωργική έκταση, δάσος, δασική έκταση, κλπ).
Τα «προβλήματα» που αναδεικνύονται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, δεν είναι αστοχίες, αλλά οι στόχοι και τα αποτελέσματα της αστικής πολιτικής στη γη και τη χρήση της, όπως αυτοί εξυπηρετούν τα κάθε φορά επενδυτικά σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων. Οι fast track διαδικασίες ανάρτησης και ενστάσεων δείχνουν ακριβώς αυτούς τους σχεδιασμούς. Επιπλέον, μια μεγάλη μερίδα μικροϊδιοκτητών που δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα μεγάλα κόστη της διαδικασίας αντιρρήσεων- ενστάσεων, θα αναγκαστεί να παρατήσει τη γη του. Αυτό θα διευκολύνει την, αναγκαία για την καπιταλιστική ανάπτυξη, συγκέντρωση της γης, όπου αρχικά και μέσω του κράτους, θα καταλήξει στα χέρια των λίγων, των επενδυτών πάσης φύσεως.
Με την πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών για τη Λευκάδα, το Μεγανήσι, τον Κάλαμο και τον Καστό έχουν παρατηρηθεί πολλές ιδιοκτησίες κατοίκων του νησιού, που αφορούν κυρίως χωράφια με ελιές και όχι μόνο, να χαρακτηρίζονται ως δασικές. Τέτοιες περιπτώσεις αφορούν ακόμα και στα όρια οικισμών ακριβώς δίπλα από τα σπίτια.
Επί της ουσίας, με τον τρόπο που μεθοδεύεται από την κυβέρνηση, η διαδικασία της κατάρτισης των δασικών χαρτών, ξεκινάει ένας νέος γολγοθάς για εκατοντάδες κατοίκους του νησιού μας, παρόμοιος με αυτόν που αντιμετώπισαν με το κτηματολόγιο. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε γεωργικές εκτάσεις. Είναι γνωστό ότι στο νησί μας πολλοί κάτοικοι έχουν κάποιο χωράφι με ελιές, ένα αμπέλι κλπ, που από εκεί καλύπτουν το λάδι για το νοικοκυριό τους, ενώ αφορά και εκτάσεις για γεωργική οικονομική δραστηριότητα. Αυτό συμβαίνει ακόμα και σε εκτάσεις που παλιότερα είχαν αποχαρακτηριστεί ως δασικές.
Η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων είναι ως τις 13 Μαΐου του 2021, τη στιγμή που εδώ και ένα χρόνο οι συμπολίτες μας βιώνουν τις συνέπειες της νέας καπιταλιστικής κρίσης, με επιπλέον σημαντική συρρίκνωση του εισοδήματός τους. Σήμερα, η πλειοψηφία του λαού μας αγκομαχά να ανταποκριθεί στα αναγκαία για την επιβίωσή του, ενώ μεγάλο κομμάτι αδυνατεί ακόμα και σε αυτό. Τα νέα τσουχτερά χαράτσια, δηλαδή το τέλος που καλούνται να πληρώσουν λαϊκά στρώματα, για προσφυγές – ενστάσεις – αντιρρήσεις για το χαρακτήρα των εκτάσεων, καθώς και την αμοιβή ιδιώτη δασολόγου, δικηγόρου, μηχανικού, τοπογραφικά κλπ. για τη σύνταξη της ένστασης, διαμορφώνονται από 300-4.000 ευρώ. Ποσά απαγορευτικά για χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και εργαζομένους που δεν έχουν αποταμιεύσεις, αλλά μόνο χρέη που δεν μπορούν να πληρώσουν.
Επιπλέον, δημιουργείται θέμα με την αμφισβήτηση του χαρακτήρα των γεωργικών εκτάσεων οι οποίες ανέκαθεν καλλιεργούνται, είναι επιλέξιμες και λαμβάνουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Η μη ακριβής αποτύπωσή τους θα αμφισβητήσει τη δυνατότητα συνέχισης της γεωργικής ή της επιλεξιμότητας βοσκήσιμων εκτάσεων, με αποτέλεσμα αγρότες να στερηθούν αγροτικό εισόδημα, αλλά και θα τους απαιτηθεί η επιστροφή των κάθε είδους ενισχύσεων – επιδοτήσεων που έλαβαν στο παρελθόν.
Είναι τουλάχιστον υποκρισία για τους Λευκαδίτες και θέλει πολύ θράσος η άποψητης κυβέρνησης και του βουλευτή της κ. Καββαδά, ότι «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για να προστατεύσει τις περιουσίες των πολιτών». Η κυβέρνηση της ΝΔ που όπως και όλες οι προηγούμενες με την κατάρτιση των δασικών χαρτών έβαλαν και «βάζουν χέρι» στις περιουσίες των ανθρώπων του μόχθου με τους νόμους τους για να θησαυρίσουν τα μεγάλα συμφέροντα πάνω στα δάση, αφού πλέον αναγνωρίζεται η δράση των μονοπωλίων
Η θέση του ΚΚΕ είναι να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.
Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει το θέμα αυτό από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Η γη και η χρήση της, τα δασικά οικοσυστήματα θα πρέπει να διασφαλίζονται ως κοινωνικά αγαθά, πρέπει να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία.
Το ζήτημα των δασών αντιμετωπίζεται με ένα εθνικό κτηματολόγιο, όπου θα διασφαλίζεται η κοινωνική ιδιοκτησία στη γη και θα εντάσσεται σε ένα συνολικό σχεδιασμό της οικονομίας. Απαιτείται διαφορετική οργάνωση της οικονομίας, με τις μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις να ανήκουν σε όλη την κοινωνία, το λαό να έχει «τα κλειδιά» της οικονομία. Η οικονομία θα επικεντρώνεται στην ικανοποίηση διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών, και όχι του κέρδους, με βάση ένα σύνολο κριτηρίων οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών.
Το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιούργησε χωρίς καμιά επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα:
- Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές, να μην αμφισβητηθεί ο αγροτικός τους χαρακτήρας.
- Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από το κράτος (επαρκής χρόνος ενστάσεων, κάλυψη του κόστους κλπ.), ώστε να μην επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα από τις ενστάσεις – αντιρρήσεις για τα προβλήματα που το ίδιο το κράτος δημιούργησε.
- Να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου αντιρρήσεων λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία και του ότι αρκετοί ενδιαφερόμενοι είναι μετανάστες στο εξωτερικό.
- Να εξασφαλίσει το αναγκαίο επιστημονικό κλπ. προσωπικό, τα μέσα και τους πόρους στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι κατάλληλες διαδικασίες και για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες όπως αυτή των ενστάσεων αλλά και για την απαραίτητη και ουσιαστική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ!
4-2-2021