Αυλαία για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών, ο θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο στο δεύτερο νεκροταφείο της Αθήνας.
Τον τελευταίο ενάμιση μήνα νοσηλεύοταν στην εντατική του νοσοκομείου «Μητέρα». Ο συγγραφέας έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια. Μετά από αιμοκάθαρση η υγεία του παρουσίασε επιπλοκές, οι οποίες αποδείχθηκαν μοιραίες.
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στη Νάξο, το 1922. Η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα το 1934. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής συνελήφθη από τους Ναζί και εστάλη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν, όπου και παρέμεινε μέχρι την απελευθέρωσή του από τους συμμάχους, το Μάιο του 1945. Από τους 320.000 ανθρώπους που κρατήθηκαν συνολικά εκεί, επέζησαν μόνο 80.000 μέχρι το τέλος του πολέμου.
Μία παράσταση στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, το 1945, ήταν η θρυαλλίδα για την ενασχόλισή του με το θέατρο. Το 1950 παρουσίασε το πρώτο του θεατρικό έργο, το «Χορό Πάνω στα Στάχυα». Τις επόμενες πέντε δεκαετίες υπέγραψε δεκάδες ακόμη έργα, όπως η «Έβδομη Μέρα της Δημιουργίας», η «Αυλή των Θαυμάτων», η «Ηλικία της νύχτας», το «Παραμύθι Χωρίς Όνομα», η «Γειτονιά των Αγγέλων» και το «Μεγάλο μας Τσίρκο».
Έγραψε επίσης τα σέναρια ταινιών, όπως η «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη και ο «Δράκος» του Νίκου Κουνδουρού και τους στίχους σε συνεργασία με συνθέτες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις (Παραμύθι χωρίς όνομα)και ο Μίκης Θεωδοράκης (Μαουτχάουζεν).
Ο Ιακ. Καμπανέλλης ασχολήθηκε και με τη δημοσιογραφία και συνεργάστηκε με τις εφημερίδες «Ελευθερία», «Ανένδοτος» και «Νέα».
ΝΙΚ. ΑΛ.
Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο
«Η απώλειά του είναι μεγάλη όχι μόνο για τον ελληνικό πολιτισμό αλλά για όλο τον ελληνικό λαό που αγάπησε τα έργα του βαθιά. Τα αγάπησε επειδή εξιστόρησαν με μοναδική νηφαλιότητα αλλά και πίστη την πραγματική ζωή του Έλληνα, τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες του», ανέφερε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για το θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε για την απώλεια του Ι. Καμπανέλλη πως «Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε ένας σπουδαίος Έλληνας. Άνθρωπος του πολιτισμού, μα και ένας φλογερός αγωνιστής της Αντίστασης που δεν κάμφθηκε ποτέ, ούτε καν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν. Θεατρικός συγγραφέας με αξεπέραστο έργο. Κατέγραψε με μοναδικό τρόπο την ελληνική ιστορία και την κοινωνική πραγματικότητα της μεταπολεμικής περιόδου. Αφηγήθηκε με ρεαλισμό αλλά και λυρισμό την πορεία και τη ζωή των Ελλήνων. Κατάφερε όπως κάνεις άλλος να συνθέσει τις δυσκολίες, τον αγώνα αλλά και τη δύναμη και την ελπίδα του Ελληνικού λαού. Το έργο του και η πνευματική του κληρονομιά μας έκανε περήφανους και ανήκει σ’ όλους τους Έλληνες. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».
«Φεύγοντας αφήνει σε όλους μια πλούσια πολιτική παρακαταθήκη. Αφήνει, όμως, τον πολιτισμό και τα Ελληνικά γράμματα πολύ φτωχότερα», σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.
«Με μεγάλη λύπη αποχαιρετούμε από τη ζωή, έναν σπουδαίο άνθρωπο», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας. «Σε μία εποχή που οι αξίες οπισθοχωρούν, ο θάνατος του Ιάκωβου Καμπανέλλη δημιουργεί στην ελληνική ζωή ένα ανυπόφορο κενό», πρόσθεσε.
«Τα ελληνικά γράμματα είναι πολύ πιο φτωχά από σήμερα […] Θα τον κρατάει πάντα ζωντανό η μεγάλη του προσφορά και το έργο του», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.
«Η είδηση για τον θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη με χτύπησε σαν κεραυνός. Όταν έχεις ζήσει μαζί του, τόσο στενά δεμένος από την εφηβεία σου, νοιώθεις μέσα σου ένα κενό, σαν να έχεις χάσει ένα κομμάτι του εαυτού σου. Άλλοι θα μιλήσουν για τη μεγάλη του αξία και την ανυπολόγιστη προσφορά του στην Τέχνη και ειδικά στο θέατρο. Εγώ θρηνώ τον φίλο, τον συνεργάτη και τον άνθρωπο, που ομόρφυνε με τα έργα του τη ζωή μας» δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης.
O πρόεδρος της Βουλής, Φιλ. Πετσάλνικος, ανέφερε πως «η συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και ο εγκλεισμός του από τους ναζί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουντχάουζεν σφράγισαν τη μετέπειτα πορεία του. Με τη δύναμη της συγγραφικής του πένας μετουσίωσε τον πόνο σε όραμα, ελπίδα, αγάπη ζωής και δημιουργία».
(Πηγή: Ελευθεροτυπία)
Να σημειωθεί ότι στο Μεγανήσι έχουν παρουσιαστεί δύο θεατρικά έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Πρόκειται για τα
«Εγώ και το παντελόνι μου» (1966) και «Η αυλή των θαυμάτων» (1981), απ’ όπου και οι παρακάτω φωτογραφίες.