Επιτέλους εντάσσονται στο ΕΣΠΑ τα μουσεία
Ένα έργο το οποίο σχεδίασε και οραματίστηκε η προηγούμενη δημοτική αρχή, αυτό σχετικά με τα μουσεία (πρώην ελαιοτριβεία) σε Κατωμέρι και Βαθύ, και το οποίο σερνόταν 4 χρόνια, μοιάζει επιτέλουςνα ξεκολλάει, μιας και εντάσσεται στο ΕΣΠΑ. Δείτε σχετικά:
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θόδωρου Γαλιατσάτου εγκρίθηκε η Ένταξη της Πράξης «Προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση πολιτιστικής κληρονομιάς Δήμου Μεγανησίου» με Κωδικό ΟΠΣ 5007822 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020»
1ο ΥΠΟΕΡΓΟ: «Παραδοσιακό ελαιοτριβείο Κατωμερίου» αναπαλαίωση κτιρίου για δημιουργία εκθεσιακού χώρου της καθημερινής ζωής του νησιού του προηγούμενου αιώνα 2
2ο ΥΠΟΕΡΓΟ: «Αποκατάσταση, ανάδειξη και νέα χρήση ελαιοτριβείου Βαθέως» αναπαλαίωση κτιρίου για δημιουργία εκθεσιακού χώρου για την παρουσίαση της γραμμής παραγωγής του ελαιόλαδου .
ΥΠΟΕΡΓΟ 1: Το ανενεργό ελαιοτριβείο βρίσκεται στα όρια του οικισμού. Πρόκειται για μεγάλο τετράγωνο κτίριο σε κεκλιμένο οικόπεδο. Στο χαμηλό επίπεδο του οικοπέδου η τοιχοποιία έχει μεγάλο ύψος και αντίστοιχα το εσωτερικό είναι επιχωμένο.
Η πρόχειρη εξωτερική κατασκευή με την αυλακωτή λαμαρίνα καθαιρείται ώστε να αναδειχτεί η λιθοδομή σε όλη την έκτασή της. Το εσωτερικό καθαρίζεται από τις επιχώσεις και το μεγάλο ύψος επιτρέπει μια αναδιάρθρωση του χώρου σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο (0,00) βρίσκεται η είσοδος και χωροθετείται η έκθεση της Ναυτικής Παράδοσης του νησιού.
Στο κάτω επίπεδο (-1,62) παρατίθενται εκθέματα της Καθημερινής Ζωής: αγροτικά εργαλεία, εξαρτήματα οικοτεχνίας και οικιακά σκεύη. Το υπερυψωμένο επίπεδο (+1,26) είναι το Μεγανησιώτικο Σπίτι με εκθέματα γιορτινών περιστάσεων και οικογενειακής ζωής: νυφικό δωμάτιο, σαρμανίτσες, παιγνίδια κλπ. Η σύνδεση-κυκλοφορία του ισογείου με το κάτω επίπεδο γίνεται από περιμετρική ράμπα με μικρή κλίση (>6%).
Με το χειρισμό αυτό ομαλοποιείται η μετάβαση στις διαφορετικές θεματικές ενότητες και εξασφαλίζεται η πρόσβαση στο w.c. Α.Μ.Ε.Α. To επάνω επίπεδο-πατάρι εξυπηρετείται από μικρή σκάλα και μηχανικό φορέα Α.Μ.Ε.Α. Στο σημείο της σκάλας που φτάνει μέχρι το κάτω επίπεδο δημιουργείται εσωτερικό αίθριο και εξασφαλίζεται η συνολική αντίληψη του χώρου.
Η στέγη θα ανακατασκευαστεί με σιδερένια δικτυώματα προκειμένου να αποφευχθούν οι ογκώδεις ξύλινες διατομές. Η μεταλλική στέγη, ο καθαρισμός και η αρμολόγηση της λιθοδομής, η ανακατασκευή των σιδερένιων κουφωμάτων και η εξωτερική διέλευση των δικτύων με σιδηροσωλήνες στοχεύουν στην ανάδειξη του πρώιμου βιομηχανικού χαρακτήρα του κτιρίου.
Για το λόγο αυτό και δεδομένου ότι η λιθοδομή και τα μικρά ανοίγματα εξασφαλίζουν συνθήκες δροσισμού τους καλοκαιρινούς μήνες, που θα χρησιμοποιηθεί το κτίριο, θεωρούμε ότι θα ήταν σκόπιμη η εξαίρεσή του από τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ. Εργαλεία και μηχανήματα που βρίσκονται στο χώρο θα μεταφερθούν στο νέο ελαιοτριβείο είτε στο υπό διαμόρφωση μουσείο του Βαθέως. Ο περιβάλλον χώρος θα διαμορφωθεί με πλακοστρώσεις και φυτεύσεις.
ΥΠΟΕΡΓΟ 2: Παρά το γεγονός της έντονης διαφοροποίησής του από την τυπολογία του οικισμού, το ελαιοτριβείο, παρουσιάζει ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά πρώιμης βιομηχανικής εγκατάστασης. Πρόκειται για μια λαϊκή εκδοχή της αρχιτεκτονικής του μοντέρνου κινήματος που αναπτύχθηκε προπολεμικά στην Ευρώπη.
Στον ελληνικό χώρο έχουμε πολύ αξιόλογα δείγματα, από τα προπολεμικά σχολεία επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου μέχρι τα ξενοδοχεία Ξενία του ’50 και του ’60. Οι περιμετρικοί τοίχοι είναι φέροντες από καλής ποιότητας ψευδοϊσόδομη λιθοδομή. Το οπλισμένο σκυρόδεμα ως ακριβό υλικό χρησιμοποιήθηκε μόνο για τα υποστυλώματα τα δοκάρια και την πλάκα.
Τόσο η σχεδίαση των υποστυλωμάτων, με τα ανακουφιστικά φορούσια, όσο και η επιμελημένη σκυροδέτηση, επιβεβαιώνουν τη μοντέρνα ταυτότητα του κτίσματος και συνηγορούν στην ανάγκη συντήρησης και την ανάδειξης του.Η επισκευή θα γίνει με ρητινούχα κονιάματα αφού πρώτα ο οπλισμός, κυρίως της πλάκας, εξασφαλιστεί από τη διάβρωση. Στο δώμα θα γίνει θερμομόνωση και υγρομόνωση. Τα παράθυρα θα αντικατασταθούν από ανακλινόμενα, σιδερένια απλού προφίλ. Οι τοίχοι θα αρμολογηθούν.
Η ηλεκτρική εγκατάσταση θα γίνει με εμφανείς σιδηροσωλήνες. Το κτίριο θα λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος με βασικό έκθεμα τον υφιστάμενο εξοπλισμό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος κίνησης των μηχανημάτων με τροχαλίες και ιμάντες από έναν άξονα αναρτημένο στον πίσω εσωτερικό τοίχο, ο οποίος αντίστοιχα περιστρέφεται από μηχανή εσωτερικής καύσης.
Σε παράλληλη έκθεση θα παρατεθεί η παραδοσιακή γραμμή παραγωγής με τα χειροκίνητα μηχανήματα. Οι περιμετρικοί τοίχοι μπορούν να φιλοξενήσουν περιοδικές εικαστικές εκθέσεις.Προκειμένου να επισημανθεί ο σύγχρονος χαρακτήρας της επέμβασης αλλά και η είσοδος του μουσείου θα κατασκευασθεί ανοιχτό πρόπυλο που αποτελείται μόνο από περιμετρικούς τοίχους χωρίς στέγαση.
Η ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 01/08/2018.
Η ημερομηνία λήξης της Πράξης ορίζεται η 31/12/2020
To συνολικό κόστος της χρηματοδοτούμενης πράξης ανέρχεται στις 430.000 ευρώ.
ΛΑΧΤΑΡΑ
29 Μαρτίου 2018 @ 19:21
Πηρα και εγω μια λαχταρα μολις το ακουσα. Αφου σκεφτηκα να τους ξαναψηφισω για λιγο:Λες μωρε , λεω, να ηρθε τετοιο θεμα στο Δημοτικο συμβουλιο με τους τωρινους και να μην το πηρα χαμπαρι;
Και με προσγειωσατε ανωμαλα…