Από το χθεσινό ΔΣ της Λευκάδας

DSCN6983
Παρουσία εκπροσώπων του Δήμου Μεγανησίου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας, στην τακτική συνεδρίαση της 12ης Φεβρουαρίου 2018, η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ των Δήμων Λευκάδας και Μεγανησίου που αφορά στην υδροδότηση του Δήμου Μεγανησίου.

Κατά του σχεδίου της Προγραμματικής Σύμβασης ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θανάσης Καββαδάς και Χριστόφορος Φρεμεντίτης καθώς και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δίαυλος» Κωνσταντίνος Γληγόρης.
Επιχειρηματολογώντας την αρνητική ψήφο της παράταξής του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θωμάς Καββαδάς τόνισε:
«Εμείς πιστεύουμε ότι και το δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας και του Μεγανησίου θα τα βρουν στο τέλος. Μας φέρατε μια σύμβαση του 2012 και είπατε ότι όλοι αυτοί που σήμερα αντιδρούν είχαν ψηφίσει τότε την προγραμματική σύμβαση. Σα να λέτε ότι δεν έχει το δικαίωμα ο κόσμος και οι δημοτικοί σύμβουλοι, τότε ή τώρα, να αλλάξουν γνώμη και να έχουν μια άλλη γνώμη – Γηράσκω αεί διδασκόμενος. Αυτό που είχαμε ψηφίσει τότε δεν σημαίνει σώνει και καλά ότι θα πρέπει να το ψηφίσουμε και τώρα.
Νομίζω κ. Δήμαρχε ότι ήρθατε διαβασμένος στο δημοτικό συμβούλιο και είχατε μελετήσει όλες τις προηγούμενες αποφάσεις. Πιστεύω ότι περιμένατε τις αντιδράσεις. Γι΄ αυτό κατά τη γνώμη μου και η κορώνα στην αρχή ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα αλλά αγαθό. Το λέτε αυτό αλλά από την άλλη πάλι λέτε στην προγραμματική σύμβαση και 10 λεπτά το κυβικό. Αυτό αποδεικνύει ότι το νερό δεν είναι κοινωνικό αγαθό, αφού το κοστολογείτε τόσο. Εμείς λέμε ότι από τη στιγμή που κάτι είναι κοινωνικό αγαθό μοιράζεται δωρεάν στον κόσμο. Έτσι εγώ το καταλαβαίνω. Γιατί δεν πιστεύω να έχει βάλλει κάποιος ένα μετρητή στο βάθος της γεώτρησης και να λέει, δήμαρχε τραβάς από τόσο βάθος και πληρώνεις τόσο. Εκεί δεν πληρώνεις, για να πείτε εγώ το βάζω γιατί πληρώνω. (Φωνή: τη γεώτρηση δεν την πληρώνει;). Την γεώτρηση την πληρώνει το Μεγανήσι. Εσείς το λέτε, όλα αυτά τα έξοδα επιβαρύνουν το δήμο Μεγανησίου. Επομένως η άντληση του νερού αυτού δεν έχει κόστος για τον Δήμο Λευκάδας. 10 λεπτά για σένα κ. δήμαρχε μπορεί να είναι λίγα λεπτά, για το Μεγανήσι μπορεί να είναι πολλά.
Πέρα απ΄ αυτό όμως δεν έχει σημασία το πόσο λεπτά το βάζετε αλλά το ότι το χρεώνετε. Άρα το κάνετε εμπόρευμα. Τι λογική δίνετε; Ενώ στην αρχή είπατε ότι δεν είναι εμπόρευμα. Από την άλλη μεριά και ο δήμος Μεγανησίου δεν θέλει να το πάρει δωρεάν γιατί μπορεί να θέλει να έχει άλλοθι για να επιβαρύνει με το αντίστοιχο κόστος τους δημότες του. Πληρώνουν, 0,33 ευρώ το κυβικό, αν δεν κάνω λάθος. Ναι, στα είκοσι πρώτα κυβικά. Εγώ δεν είπα να είναι στην παρούσα φάση δωρεάν το νερό, αλλά στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες πρέπει το αγαθό αυτό να παρέχεται δωρεάν. Και δεν νοείται δήμος σε δήμο να πουλάει νερό. Αυτή η προγραμματική σύμβαση δεν ψηφίζεται από εμάς γιατί έχει αυτό το στοιχείο. Δεν χρειάζεται να πάμε παρακάτω.
Πέρα από τα άλλα, για τα οποία έχουν δίκιο, για την τριμελή επιτροπή, για την μονομερή καταγγελία της σύμβασης, η λογική σας βάζει τους κατοίκους της Βαυκερής να έχουν μια αντιπαλότητα με τους κατοίκους του Μεγανησίου. Γιατί να γίνεται αυτό; Το νερό μου, λέει η Βαυκερή. Ποιανού είναι το νερό; Της Βαυκερής είναι το νερό; Και δίνετε ανταποδοτικά 12.000 ευρώ στη Βαυκερή για έργα. Μα τα έργα είναι υποχρέωση της πολιτείας να τα κάνει. Δεν είναι υποχρεωμένοι να τα πληρώνουν οι Μεγανησιώτες για να γίνονται έργα στη Βαυκερή. Δεν έχει λογική αυτό.
Κατά τη γνώμη μας αυτή η σύμβαση δεν πρέπει να προχωρήσει. Με τη λογική αυτή καλλιεργούμε μια έχθρα μεταξύ των ανθρώπων. Κάποιοι λένε έχει λογική. Άλλοι λένε γιατί να μην πηγαίνει το νερό στην άρδευση και να πηγαίνει στην ύδρευση του Μεγανησίου. Κοιτάξτε να δείτε τι προβλήματα δημιουργούνται. Γιατί δεν υπάρχει ένας ενιαίος κρατικός φορέας αξιοποίησης υδάτινων πόρων που να μπορεί αυτά να τα ρυθμίζει. Η κάθε κοινότητα, το κάθε χωριό, ο κάθε δήμος διαχειρίζεται υδάτινους πόρους. (Φωνή – πρόεδρος δ.σ.: Αυτό έρχεται να λύσει η προγραμματική σύμβαση). Ναι, πουλώντας το νερό και δημιουργώντας ένα σωρό προβλήματα. Κύριε πρόεδρε νομίζω ότι δεν παρακολουθείτε τη σκέψη μου και νομίζω ότι πετιέστε έτσι για να κάνεις… Γιατί λέτε ότι το το νερό δεν είναι εμπόρευμα; Γιατί το λέτε αυτό; Εξηγείστε μας γιατί το λέτε. Εδώ φαίνεται ότι είναι καθαρό εμπόρευμα.
Λέω, λοιπόν, και τελειώνω κ. δήμαρχε -εκτός κι αν θέλετε να μιλάμε στην ίδια με σας λογική και θέλετε να σας πω ότι συμφωνάω-, αν μπορώ να διαφωνήσω κ. δήμαρχε! Αν μείνουμε λοιπόν σε αυτή τη σύμβαση θα πρέπει να κατανοήσει ο κόσμος ότι υπάρχει μία άλλη λογική και ένας άλλος τρόπος διαχείρισης υδάτινων πόρων. Όταν απαλλαγούν όλες οι υπηρεσίες από την εμπορευματοποίηση και την ανταποδοτικότητα μπορούμε τότε να μιλάμε για κάτι διαφορετικό. Αυτό πρέπει να κατανοήσει ο κόσμος και αυτό τον καλούμε να κάνει».
Στη συνεδρίαση παρέστησαν από τον Δήμο Μεγανησίου και πήραν το λόγο εκ μέρους της πλειοψηφίας ο Δήμαρχος κ. Παύλος Δάγλας και ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Κονιδάρης, ενώ την αντιπολίτευση εκπροσώπησε η κ. Βησσαρία Πολίτη.
Στα παρακάτω βίντεο μπορείτε να ακούσετε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του Δήμου Μεγανησίου.
Η τοποθέτηση του δημάρχου Μεγανησίου κ. Παύλου Δάγλα:
Vissaria_Politi
Τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας Θανάση Κονιδάρη και της εκπροσώπου της αντιπολίτευσης κ. Βησσαρία Πολίτη (ξεκινά στο 8:30 του βίντεο):
Και τέλος η τοποθέτηση του εισηγητή κ. Κωνσταντίνου Σέρβου και του Δημάρχου Λευκάδας κ. Κώστα Δρακονταειδή: