Διεθνοποίηση του προσφυγικού δημιουργία αντιπολεμικού κινήματος

lefkadanews8053

Άρθρο του Χρ.Παπαδόπουλου

ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

                                               Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

          Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ  ΤΩΝ 28 ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΕ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΚ

Με την απόφαση των 28 της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 18 Μαρτίου στο όνομα του διεθνούς δικαίου καταργήθηκε το διεθνές δίκαιο.

Σιωπηρά έγινε αποδεκτό ντε φάκτο το κλείσιμο των συνόρων και ορίστηκε η χώρα μας ως κυματοθραύστης των προσφυγικών ροών.

Όσοι πρόσφυγες εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας θα προωθούνται στις χώρες της ΕΕ μόνο εθελοντικά με βάση τη συμφωνία με τις χώρες που θα τους δέχονται.

Επομένως, η άρνηση αυτών των χωρών στο μέλλον για την υποδοχή τους, τους κρατά αναγκαστικά στο έδαφός μας για απρόβλεπτο χρονικό διάστημα.

Η χώρα μας δεν τόλμησε να θέσει βέτο για τη συμφωνία. Αναρωτιέται κανείς πότε και πού θα μπορούσε να θέσει, αν όχι σε αυτή την κραυγαλέα περίπτωση παρανομίας.

O Γ. Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ήδη από το Φλεβάρη κατήγγειλε ως παράνομο το κλείσιμο των συνόρων και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για την πρόσφατη συμφωνία των 28 της ΕΕ.

Η κυβέρνηση, όμως, έχει εμπλέξει το προσφυγικό στα γρανάζια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Σε αυτούς, δηλαδή,  που οργάνωσαν τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και οι χώρες του κόλπου (Κατάρ κ.λ.π.)  στήριξαν και εξόπλισαν την Ισλαμική αντιπολίτευση και τον ΙSΙS.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε η Τουρκία και οι μυστικές της υπηρεσίες, ενώ έχει καταγγελθεί επανειλημμένως για λαθρεμπόριο πετρελαίου από τον ΙSΙS μέσα από το έδαφός της.

Έχει σχέσεις με τους Τουρκομάνους αντάρτες της Συρίας ,τους οποίους στηρίζει, ενεπλάκη ενεργά στον πόλεμο με την πρόσφατη εισβολή της στο Ιράκ, τον βομβαρδισμό από το έδαφος της Τουρκίας των κουρδικών περιοχών της Συρίας στα σύνορά της και με την κατάρριψη του Ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου.

Επομένως, είναι χώρα άμεσα εμπλεκόμενη σε έναν εν εξελίξει εμφύλιο και δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής π.χ. για τους Σύριους και Ιρακινούς Κούρδους πρόσφυγες που συρρέουν στο έδαφός της.

Ο ίδιος ο Ερντογάν πρόσφατα κατάγγειλε την ΕΕ ότι επέτρεψε σε Κούρδους να υψώσουν  Κουρδική σημαία κοντά στο κτίριο της Συνόδου Kορυφής.
Ιδιαίτερο ρόλο στην οργάνωση και διεξαγωγή του εμφυλίου στη Συρία έπαιξε η Σαουδική Αραβία και οι μυστικές της υπηρεσίες.

Προσπαθώντας να έχουν ρόλο στον εμφύλιο της Συρίας, με τη σύμφωνη γνώμη των Αμερικανών, οργάνωσαν το «Νότιο μέτωπο» με βάση την Ιορδανία ενάντια στον ¨Ασαντ και εξόπλισαν την ταξιαρχία Γιαρμούκ με Αμερικανικά όπλα και  αντιαεροπορικούς πυραύλους. Οι πύραυλοι αυτοί πέρασαν στη συνέχεια στα χέρια της Ισλαμικής Αλ Νούσρα που χρησιμοποιεί με αυτό τον τρόπο σύγχρονο Αμερικάνικο εξοπλισμό.

Οι μαχητές του Ισλαμικού κράτους από τη Σαουδική Αραβία που δρουν στη Συρία είναι περισσότεροι από κάθε άλλη χώρα.

ΟΙ ΗΠΑ μετά το φιάσκο της εμπλοκής τους στο Ιράκ και την αποχώρησή τους από εκεί, επέτρεψαν την κυριαρχία της Σιιτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας και κυβερνητικής διαφθοράς σε βάρος της Σουνιτικής μειοψηφίας στο βορρά .

Συνέβαλαν έτσι έμμεσα στην επιβολή του ΙSΙS στο βορρά και στην εύκολη κατάληψη της Μοσούλης. Η πόλη Μπάιτζι του βόρειου Ιράκ όπου υπήρχε το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας όπως και το Τικρίτ παραδόθηκαν αμαχητί. Το Ισλαμικό κράτος είχε πια πρόσβαση στα πετρέλαια του Ιράκ.

Συγχρόνως  καταργήθηκε και η  συνοριακή γραμμή Συρίας- Ιράκ που ήταν τεχνητή και χαράχτηκε το 1916,δίνοντας στον ΙSΙS μια πολύ μεγάλη ενδοχώρα από τη Συρία ως το Ιράκ, μια περιοχή δηλαδή μεγαλύτερη από τη Μεγάλη Βρετανία.

Το Ισραήλ  ανήκει στους κερδισμένους της ιστορίας, αφού οποιαδήποτε εξέλιξη και κατάληξη του εμφυλίου στη Συρία αφήνει αυτή τη  χώρα καταστραμμένη οικονομικά με αβέβαιο μέλλον, με πιθανή ομοσπονδοποίηση και επομένως χωρίς τις δυνατότητες στο άμεσο μέλλον να διεκδικήσει τα υψώματα του Γκολάν που κατέχει παράνομα το Ισραήλ από τον πόλεμο του 1967.

Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο χρησιμοποιείται για την επιτήρηση της Ρωσίας και της ευρύτερης περιοχής και αποδεικνύεται μέχρι σήμερα αποτυχημένη, αφού οι ροές συνεχιζόταν προς τη χώρα μας . Απόδειξη είναι τα καράβια που έφταναν κάθε μέρα στον Πειραιά γεμάτα με πρόσφυγες από τα νησιά μας και μετά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

H ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

Με τη συμφωνία των 28 της ΕΕ παραβιάζεται η συνθήκη της Γενεύης του 1951 και το πρόσθετο πρωτόκολλο του 1967 για τους πρόσφυγες. Οι  πρόσφυγες πολέμου  χρήζουν με βάση το διεθνές δίκαιο προστασίας και η ιδιότητα του πρόσφυγα καθώς και η προστασία του επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο.

Μπορεί με βάση το διεθνές δίκαιο να ζητήσουν άσυλο σε χώρα που επιθυμούν και αυτή οφείλει να τους τo παράσχει . Η κατανομή τους από την ΕΕ, που δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα εφαρμοστεί, είναι προβληματική, γιατί δεν προβλέπεται πλαφόν-οροφή στην υποδοχή και υποστήριξη των προσφύγων σε μια χώρα.

Στο μεταξύ ο  αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ δήλωσε πως κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να ελέγχει το έδαφός του.

¨Έτσι στην ουσία οι ΗΠΑ που οργάνωσαν και ενίσχυσαν τον εμφύλιο στη Συρία και προκάλεσαν το μεγάλο κύμα προσφύγων, στηρίζουν έμμεσα τις χώρες του Βίζεγκραντ και τα Σκόπια που κλείνουν τα σύνορα, χώρες στις οποίες οι Αμερικάνοι επιθυμούν να ασκούν πολιτική επιρροή όπως στην Ουκρανία.

Στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία επιχειρούσαν και βομβάρδιζαν κατά σειρά οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία. Συνέβαλαν αποφασιστικά στις μεγάλες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.

Επομένως, για ένα πρόβλημα που δεν είναι διμερές Ελλάδας Τουρκίας, ούτε καν Ευρωπαϊκό αλλά διεθνές, θα έπρεπε η χώρα μας να ζητήσει τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να ζητήσει διεθνή διάσκεψη για το προσφυγικό, να ζητήσει την ανάληψη ευθύνης από αυτούς που δημιούργησαν και συντηρούν τον εμφύλιο της Συρίας.

Είναι απαραίτητο να διεθνοποιηθεί το πρόβλημα ,να επιτραπεί και να επιβληθεί, ώστε  οι πρόσφυγες να πηγαίνουν σε όποια χώρα του κόσμου έχουν συγγενείς ή επιθυμούν να εγκατασταθούν έως το πέρας του εμφυλίου, με την έκδοση από τον ΟΗΕ των απαραίτητων νομιμοποιητικών εγγράφων.

Να γίνει διεθνής διάσκεψη για το προσφυγικό στον ΟΗΕ. Να συνδράμουν όσες χώρες του κόσμου θελήσουν να πάρουν πρόσφυγες στο έδαφός τους.

¨Όσο το ζήτημα παραμένει εντός των ιμπεριαλιστικών κύκλων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα την πληρώνει η χώρα μας.

Πολλοί εγκλωβισμένοι πρόσφυγες μετά το κλείσιμο των συνόρων με τις παράνομες και μονομερείς ενέργειες των Ευρωπαϊκών χωρών και μετά τις αποφάσεις της ΕΕ, αποζητούν έναν ασφαλή τρόπο και δρόμο να επιστρέψουν στη χώρα τους. Οι περισσότεροι δεν φαίνεται να επιθυμούν να μείνουν για μεγάλο διάστημα στη χώρα μας.

Την στήριξή τους και τον εθελοντικό επαναπατρισμό όσων θέλουν να γυρίσουν στη Συρία, σε καλύτερες συνθήκες, σε περιοχές πιο ασφαλείς στη Συρία και τα παράλιά της στη Μεσόγειο ,πρέπει να αναλάβει ο ΟΗΕ. Ο δρόμος αυτός δεν μπορεί να είναι το πέρασμά τους πάλι από την Τουρκία αλλά η απευθείας μετάβαση, όσων επιθυμούν από τους εγκλωβισμένους, από την Ελλάδα στη Συρία, με την ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Η μεγάλη μετακίνηση προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρώπη έγινε μετά την πρόσκληση της Μέρκελ για τις ανάγκες της Γερμανικής βιομηχανίας και μετά από το αίτημα και την απόφαση των Γερμανών βιομηχάνων. Μόνο που η έξοδος των προσφύγων ξεπέρασε τα όρια που θέλανε.

ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ;

Στη χώρα μας έχει αναπτυχθεί ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες.

Είναι θετικό ότι οι ¨Ελληνες ,παρά τη μνημονιακή καταστροφή, αντιμετωπίζουν με ανθρωπισμό και αλληλεγγύη μέχρι σήμερα τους πρόσφυγες του εμφυλίου.

Φτάνει όμως αυτή; Προφανώς δεν φτάνει.

Χρειάζεται να διεθνοποιηθεί το προσφυγικό και να αναπτυχθεί ένα μεγάλο αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που θα χτυπά τις αιτίες του πολέμου.

Σε αυτό μπορεί και πρέπει να έχουν συμμετοχή όλοι οι Έλληνες πολίτες και οι εγκλωβισμένοι Σύριοι ,Κούρδοι και Αφγανοί πρόσφυγες στη χώρα μας, όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες που θέλουν να σταματήσει ο πόλεμος και η ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Αντιπολεμικές, αντιμπεριαλιστικές επιτροπές να δημιουργηθούν από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη από φορείς, συλλογικότητες, απλούς πολίτες.

Μέσα από τις δράσεις και τις κινητοποιήσεις αυτού του κινήματος να καταδικαστούν οι ιμπεριαλιστές και ο πόλεμος και να απαιτηθεί:

Να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο, οι Σύριοι πρόσφυγες και Ιρακινοί πρόσφυγες να φύγουν αεροπορικώς από τη χώρα μας για τις χώρες της ΕΕ που θέλουν και για τον υπόλοιπο κόσμο, με προτεραιότητα την επανένωση οικογενειών και όχι τον διαχωρισμό τους με την επάνοδό τους στην Τουρκία και ως τιμωρία τους την έξοδο από τη λίστα των μετακινήσεων προς την ΕΕ.

Το κίνημα αυτό να πιέσει να αλλάξει η πολιτική της χώρας μας και των άλλων χωρών της ΕΕ ,να καταργηθεί η συμφωνία των 28 και να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο που παραβιάζεται κατάφωρα.

Να ανοίξουν εναλλακτικοί δρόμοι και διαδρομές προς την Ευρώπη.

Να ανοίξουν τα σύνορα στην Ειδομένη, να ανοίξει και ο Βουλγαρικός και ο Ιταλικός και ο Γαλλικός διάδρομος για τους πρόσφυγες  και την μετακίνησή τους προς την Ευρώπη.

Να πέσει ο φράκτης στον ¨Εβρο. Να φύγει άμεσα το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

H χώρα μας να γίνει πρωτεργάτης ενός αντιμπεριαλιστικού, αντιπολεμικού κινήματος με διεθνή απήχηση και συντονισμό, ικανού να συνεγείρει τους λαούς , πριν απ’ όλα τους νέους, δείχνοντας τους πραγματικούς υποκινητές του πολέμου και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ύψωση τειχών ρατσισμού και ξενοφοβίας, ενάντια στους πρόσφυγες θύματα των πολέμων, που εκτρέφουν την ακροδεξιά στην Ευρώπη.