Δελτίο τύπου για την αρχαιολογική έρευνα στον Κυθρό


IMG_4037

Δελτίου Τύπου

30 Ιουλίου 2015

  Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη ανασκαφική περίοδος σε κατακρημνισμένο σπήλαιο με κατάλοιπα της Παλαιολιθικής εποχής στον αιγιαλό του Κυθρού.

Την ανασκαφή πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης υπό τη διεύθυνση της Νένας Γαλανίδου, αναπληρώτριας καθηγήτριας αρχαιολογίας. Τα ευρήματα, απολιθωμένα οστά ζώων και λίθινα εργαλεία, είναι πολλά και επιβεβαιώνουν την κατοίκηση του Κυθρού από κυνηγούς – τροφοσυλλέκτες πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια, σε περιόδους υποχώρησης της θαλάσσιας στάθμης όταν το σημερινό νησί ήταν ενωμένο με την ηπειρωτική Ελλάδα και το Μεγανήσι. Η μελέτη και απόλυτη χρονολόγησή τους αναμένεται να ρίξει φως στην έναρξη της παρουσίας του προϊστορικού ανθρώπου στην περιοχή. Η αναγνώριση των εξαφανισμένων ειδών ζώων πραγματοποιείται από τον δρ Γιώργο Ηλιόπουλο, επίκουρο καθηγητή γεωλογίας και παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Πάτρας. Το επιστημονικό πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια των ερευνών στην αρχαιολογία του Εσωτερικού Αρχιπελάγους του Ιονίου που ξεκίνησε το 2010 υπό την αιγίδα του Δήμου Μεγανησίου και του τότε δημάρχου κ. Στάθη Ζαβιτσάνου.

Η ανασκαφέας ευχαριστεί θερμά τον κ. Πάνο Κονιδάρη, δημοτικό σύμβουλο Μεγανησίου για την αμέριστη υλική και ηθική συμπαράσταση καθώς και τις θαλάσσιες μεταφορές στον Κυθρό και τον δρ Ανδρέα Ντάρλα, διευθυντή της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Ελλάδος για την παρουσία, συνδρομή και υλικοτεχνική υποστήριξη της έρευνας. Ευχαριστεί επίσης τους ιδιοκτήτες του Κυθρού για την άψογη συνεργασία, τον κ. Ανδρέα Αραβανή για την αεροφωτογράφηση της αρχαιολογικής θέσης, τον κ Μιχάλη Σπυριδάκη για την ορθοφωτογράφησή της, και το Νίκο και τη Ντίνα Ζαβιτσάνου για τη θερμή φιλοξενία στη μονάδα τους στο Σπαρτοχώρι.

Το ανασκαφικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί και το 2016.

IMG_4069IMG_4028IMG_4029