Μεγανησιώτικη κουζίνα… Ψαρόπιτα!

Ο Οκτώβρης μήνας της τράτας και της μαρίδας  έφερνε συχνά στο τραπέζι μας την ψαρόπιτα , ένα καθαρά παραδοσιακό μας φαγητό.

Αυτό βέβαια τότε που οι τράτες έβγαιναν επίσημα κι άφοβα για ψάρεμα και η μαρίδα και το μαριδάκι συνόδευαν πολλά από τα γεύματά μας.

Επειδή οι νυκοκοιρές δεν είχαν την δυνατότητα παρασκευής της όλο το χρόνο κάποιες αντικατέστησαν το μαριδάκι με αθερίνα. Στα μέρη μας όμως το ψαράκι αυτό χρησιμοποιείται κυρίως σαν δόλωμα και δεν πολυτρώγεται.

image8

ΨΑΡΟΠΙΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

2 φύλλα ζυμωτά

1 κιλό μαριδάκι ψιλό αλατισμένο με χοντρό αλάτι.

¾ φλιτζανιού λάδι

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 ώριμες ντομάτες

αλάτι,πιπέρι

2 φλιτζάνια του καφέ ρύζι καρολίνα το οποίο μουσκεύουμε σε νερό.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λαδώνουμε το ταψί και τοποθετούμε τα δύο φύλλα φροντίζοντας να περισεύουν αρκετά γύρω από το ταψί. Ρίχνουμε ψιλοκομμένη τη ντομάτα, το κρεμμύδι και το ρύζι.

Στη συνέχεια τοποθετούμε το αλατισμένο μαριδάκι με σειρά.Στη συνέχεια γυρνάμε τα φύλλα που περισεύουν από το ταψί προς τα μέσα και τα πιέζουμε ώστε να κολήσουν στο εσωτερικό του τοίχωμα έτσι που να προστατεύουν τα υλικά της πίτας .

Ρίχνω το πιπέρι και το λάδι.Ψήνω για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς.

SONY DSC

Καλή επιτυχία.