5η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 22/2/13
Βίντεο
Μια ακόμα σημαντική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η χθεσινοβραδινή, αφού συζητήθηκαν (και ψηφίστηκαν) κρίσιμα θέματα για το νησί.
Καταρχήν υπήρξε ενημέρωση προ ημερήσιας διάταξης από τον Δήμαρχο για το θέμα που ανέκυψε το τελευταίο διάστημα με την ομαδοποίηση ελληνικών λιμανιών και την εκποίησή τους από το ΤΑΙΠΕΔ. Ο κος Δήμαρχος ενημέρωσε για τις επαφές και τις κινήσεις του στο μεσοδιάστημα και για την επίσκεψή του στο ΤΑΙΠΕΔ και την συζήτηση με τους εκεί υπεύθυνους. Το αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών, όπως είπε, ήταν να παραδεχθούν οι του ΤΑΙΠΕΔ ότι ο σχεδιασμός έγινε βάσει λίστας λιμανιών του Υπουργείου, δίχως πρώτα να ελεγχθούν αν αυτά είναι «ορφανά», αναξιοποίητα ή λειτουργούντα, κάτι που οδήγησε κάποιους Δήμους (πχ Ρόδος) να προσφύγουν στο ΣτΕ. Σε κάθε περίπτωση αγνοούσαν την κατάσταση αυτού στο Μεγανήσι και η υπόσχεση που ελήφθη -όπως μετέφερε ο Δήμαρχος- ήταν ότι το λιμάνι στο Βαθύ θα εξαιρεθεί τελικά, αφού είναι ήδη λειτουργικό. Στην συνέχεια τοποθετήθηκαν οι σύμβουλοι επί του θέματος, όπως θα δείτε και στα video που ετοιμάζουμε.
Έγινε επίσης ενημέρωση και για το θέμα του ΤΕΙ Λευκάδας, καθώς και η πρόθεση του Δήμου (και απ’ ό,τι φάνηκε όλου του ΔΣ) να κινηθεί σε γραμμές ανάλογες με αυτές του ομόφωνου ψηφίσματος του Δήμου Λευκάδας, και ανάλογες με την στάση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ. Σε κάθε περίπτωση το θέμα του ΤΕΙ παραμένει σχετικά ανοικτό και πιθανόν θα οδηγηθεί σε μιαν «ομοσπονδιοποίηση» με το Πανεπιστήμιο Κέρκυρας, ενώ εκκρεμούν ακόμα οι διαβουλεύσεις για τις επιμέρους σχολές, αφού υπάρχει και διαγκωνισμός συμφερόντων ανάμεσα στα Ιόνια νησιά.
Στην ημερήσια διάταξη τώρα, εγκρίθηκαν ομόφωνα οι Απολογισμοί και Προϋπολογισμοί τόσο της Σχολικής Επιτροπής, όσο και του Πολιτιστικού Κέντρου.
Θέμα όπου αναπτύχθηκε έντονη συζήτηση ήταν αυτό του αιτήματος να συμμετέχει ο Δήμος με δικηγόρο στην προσφυγή στο ΣτΕ για το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών. Η τοποθέτηση του Δημάρχου ήταν ότι δεν είναι αντίθετος με τις ιχθυοκαλλιέργειες γενικά και αόριστα, αφού αυτές αποτελούν σημαντικό πόρο για την Ελλάδα μέσω εξαγωγών, αλλά με τον συγκεκριμένο χωροταξικό τους σχεδιασμό. Τόνισε επίσης ότι ο κος Δημητριάδης (της Συντονιστικής Επιτροπής), τον αγώνα του οποίου τιμά, κάνει κατά την γνώμη του λάθος χειρισμούς διότι στην περίπτωση που θέλει να επικοινωνήσει με τον Δήμο Μεγανησίου μπορεί να το κάνει επίσημα, κι όχι εμμέσως μέσω site. Η Αντιπολίτευση υποστήριξε την άποψη ότι ο Δήμος πρέπει να συμμετέχει ακόμα κι αν δεν τον αφορά άμεσα το θέμα, έστω και για τον φόβο των Ιουδαίων. Αναφέρθηκε επίσης ότι η προσφυγή στο ΣτΕ θα έχει κάποιο κόστος της τάξης των 6.000 ευρώ, πράγμα που ήταν και το πραγματικό σημείο τριβής. Τελικά οι σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ του ορισμού εκπροσώπησης νομικής, με εξαίρεση τον δ.σ. Ανδρέα Δάγλα που υπερθεμάτισε προτείνοντας σε αυτήν την περίπτωση να απομακρυνθούν από την ευρύτερη περιοχή όλες οι ιχθυοκαλλιέργειες (και οι υπάρχουσες). Περισσότερα στα video.
Άλλα σημαντικά ζητήματα ήταν αυτά για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μονοπατιών και των πηγαδιών, η ανάδειξη των οποίων περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα ΟΣΑΜΝ. Έγινε παρουσίαση της αποτύπωσής τους στον χάρτη και ψηφίστηκε ο κοινόχρηστος χαρακτήρας τους κατά πλειοψηφία (7 υπέρ-4 λευκά). Τα λευκά ήταν από την αντιπολίτευση που εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις για ορισμένα από αυτά. Επιφύλαξη εξέφρασε και ο κος Γιώργος Γαβρίλης για το πηγάδι του Άη-Γιαννιού, αφού είπε ότι ανήκει στον αδερφό του και δεν θα δεχτεί να είναι κοινόχρηστο και άρα επισκέψιμο. Επιπλέον, με ευθύνη χάραξης της Εφορίας Αρχαιοτήτων, στα ήδη προβλεπόμενα μονοπάτια, θα γίνει και η προσπάθεια ένταξης ενός που θα περνά από όλα τα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως αυτά έχουν προκύψει από την τελευταία ανασκαφή.
Το πιο σημαντικό ίσως θέμα ήταν αυτό της απόφασης χωροθέτησης του βιολογικού καθαρισμού, όπου επίσης αναπτύχθηκε έντονη συζήτηση. Το θέμα, όπως εισηγήθηκε ο κος Δήμαρχος, ζυμώθηκε πάρα πολύ όλο αυτό το διάστημα και η συγκριτική μελέτη που προέκυψε μετά και την περσινή σχετική ημερίδα, καταλήγει στην πρόταση για χωροθέτηση στο λεγόμενο «Λαγκάδι της Μάρως», με απόληξη στον κόλπο «Κολόπουλου», όπως έχει ήδη αδειοδοτηθεί, αφού αυτή συγκεντρώνει τις λιγότερες κοινωνικές αντιδράσεις, κάτι που όπως τονίστηκε είναι μείζον θέμα. Ο σχεδιασμός των δικτύων αφορά καταρχήν τους οικισμούς με πρόβλεψη ωστόσο επέκτασής του σε σημεία ανάπτυξης του νησιού (πχ Αθερινός). Θα ακολουθήσει πρόσκληση ενδιαφέροντος για προσφορές οικοπέδων στην ευρύτερη περιοχή (ακολουθεί video). Ο κος Νίκος Πολίτης, επικεφαλής της Αντιπολίτευσης ζήτησε να δοθεί μια παράταση στο θέμα κάπου 15-20 μέρες ώστε να διερευνηθούν οι τυχόν ενστάσεις και αντιδράσεις, κάτι με το οποίο διαφώνησε ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Κονιδάρης και άλλοι σύμβουλοι και τελικά και ο Δήμαρχος κος Ζαβιτσάνος, απορρίπτοντάς το ως περιττή κωλυσιεργία. Ο κος Δήμαρχος τόνισε ότι οι ελπίδες να ενταχθεί το έργο στο τρέχον ΕΣΠΑ παρότι μικρές πρέπει να κυνηγηθούν, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια σημαντική απόφαση του ΔΣ, που θα είναι οδηγός για την επόμενη Δημοτική Αρχή και ένα ώριμο έργο για το επόμενο ΕΣΠΑ. Τελικά το θέμα ψηφίστηκε με 9 ψήφους υπέρ (η αντιπολίτευση τόνισε την πάγια θέση της υπέρ της κατασκευής και λειτουργίας βιολογικού στο Μεγανήσι, αλλά επισήμανε ότι η θετική ψήφος της γίνεται με κάθε επιφύλαξη, καθότι δεν έγινε δεκτό το αίτημά της για περαιτέρω διαβούλευση). Λευκό ψήφισε ο κος Κώστας Αυγερινός για τους ίδιους λόγους. Αίσθηση προκάλεσε η αρνητική στάση του δ.σ. κου Θανάση Κονιδάρη (δήλωσε παρόν), ο οποίος υπεραμύνθηκε του αρχικού σχεδιασμού της χωροθέτησης των βιολογικών και έψεξε την Δημοτική Αρχή για αλλαγή στάσης.
Σημείωση: Ζητάμε εκ των προτέρων συγγνώμη για τυχόν καθυστέρηση ανάρτησης κάποιων video, αλλά αυτή θα οφείλεται σε αντικειμενική δυσκολία.
ΗΜΟΥΝ ΚΑΙ ΓΩ ΕΚΕΙ
24 Φεβρουαρίου 2013 @ 19:51
ήταν πραγματικά ένα πολύ καλό συμβούλιο .Σε ένα πολύ καλό κλίμα οι Μεγανησιώτες απέδειξαν για μια ακόμα φορά ότι μπορούν να υπερβούν τους εαυτούς τους και να πάνε το νησί μας μπροστά.Τόσο η συμπολίτευση όσο και η αντιπολίτευση κατάφεραν να βρουν σημεία ώστε να μπορέσουν να πάρουν ομόφωνες αποφάσεις για μεγάλα ζητήματα που αφορούν το Μεγανήσι .Ρίχνοντας νερό στο κρασί τους και οι δύο πλευρές μπόρεσαν να κινηθούν σε πολύ καλό επίπεδο .Βέβαια υπήρχαν και οι παραφωνίες αλλά ευτυχώς σε πολύ μικρή κλίμακα από ανθρώπους που το μόνο που φαίνεται είναι ότι χάνουν τον έλεγχο και βγαίνουν εκτός εαυτού.Αυτό βέβαια βλάπτει μόνο τους ίδιους και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει τροχοπέδη στις θετικές εξελίξεις για το νησί.