170.000 ετών το παλιότερο ρούχο!
Μια νέα γενετική ανάλυση της εξέλιξης της ψείρας δείχει ότι οι άνθρωποι άρχισαν να φοράνε ρούχα πριν από 170.000 χρόνια, γεγονός που επέτρεψε στους homo sapiens, μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια αργότερα, ντυμένοι και ζεστοί πια, να μεταναστεύσουν με επιτυχία από την Αφρική προς την Ευρώπη και άλλες περιοχές του πλανήτη. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν σε πολλά πεδία, όπως στην ιατρική, την εξελικτική βιολογία, την οικολογία, την ανθρωπολογία κλπ.
Οι Αμερικανοί ερευνητές των πανεπιστημίων της Φλόριντα, της Ιντιάνα, της Πενσιλβάνια και του Τέξας, υπό τον ερευνητή της Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα Ντέιβιντ Ριντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Molecular Biology and Evolution» (Μοριακή Βιολογία και Εξέλιξη), μελετούν εδώ και χρόνια το DNA των ψειρών στο σύγχρονο άνθρωπο για να καταλάβουν καλύτερα την ανθρώπινη εξέλιξη.
Η νέα εκτίμηση μάλλον εξέπληξε τους αρχαιολόγους και ανθρωπολόγους, καθώς δεν περίμεναν οι άνθρωποι να έχουν χρησιμοποιήσει ρούχα τόσο παλιά στο παρελθόν. Αυτό ταιριάζει καλύτερα, πάντως, με το γεγονός ότι η προτελευταία εποχή των παγετώνων συνέβη πριν από περίπου 180.000 χρόνια, κάτι που πιθανότατα θα παρακίνησε τους προγόνους μας να βρουν τρόπους προστασίας από το κρύο. Όταν η τελευταία μεγάλη εποχή παγετώνων έλαβε χώρα πριν από περίπου 120.000 χρόνια, ήσαν πια καλύτερα προετοιμασμένοι να επιβιώσουν στις αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες.
Η συγκεκριμένη μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ και διήρκεσε πέντε χρόνια, χρησιμοποίησε νέες τεχνικές ανάγνωσης των γενετικών αλληλουχιών της ψείρας, για να υπολογίσει πότε οι ψείρες των ρούχων άρχισαν να αποκλίνουν γενετικά από τις «ξαδέλφες» τους, τις ψείρες του κεφαλιού, μια εποχή που θεωρείται ότι άρχισαν να εμφανίζονται συνεπώς τα ρούχα και να διαφοροποιείται έτσι το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν τα δύο είδη χειρών. Σύμφωνα με τον Ριντ, «επειδή είναι τόσο καλά προσαρμοσμένες στα ρούχα, πιστεύουμε ότι οι ψείρες του σώματος ή των ρούχων σχεδόν σίγουρα δεν υπήρχαν πριν οι άνθρωποι φορέσουν τα πρώτα ρούχα τους».
Η γενετική έρευνα συμπέρανε ότι οι πρόγονοί μας άρχισαν να ντύνονται περίπου 70.000 χρόνια πριν αρχίσουν να μεταναστεύουν σε πιο ψυχρά κλίματα και σε πιο βόρεια γεωγραφικά πλάτη, μια μετακίνηση που εκτιμάται ότι συνέβη για πρώτη φορά πριν από 100.000 χρόνια. Θεωρείται αδύνατο η ημερομηνία αυτή να επιβεβαιωθεί από συμβατικά αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς τα ρούχα είναι αδύνατο να επιβιώσουν μετά από τόσα χρόνια.
Οι μελετητές εκτιμούν ότι οι άνθρωποι άρχισαν να φοράνε ρούχα αρκετό καιρό μετά την απώλεια των μεγάλων τριχών στο σώμα τους, κάτι που άλλες γενετικές έρευνες υπολογίζουν ότι συνέβη πριν από 1 εκατομμύριο χρόνια περίπου. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα οι πρόγονοί μας έζησαν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια στην Αφρική χωρίς προστατευτικό τρίχωμα, αλλά και χωρίς ρούχα.
Αντίθετα με άλλα παράσιτα, η γενετική μελέτη των ψειρών σε βάθος χρόνου είναι εφικτή, πράγμα που επιτρέπει στους γενετιστές να εξάγουν συμπεράσματα για τον ξενιστή-οικοδεσπότη τους (εν προκειμένω τον πρωτόγονο άνθρωπο) με βάση τις διαχρονικές αλλαγές στο DNA των ψειρών. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται εδώ και 20 χρόνια και έχει αρχίσει να αποδίδει σημαντικές ενδείξεις για την ανθρώπινη εξέλιξη με βάση την εξέλιξη της ψείρας, όσο και αν αυτό ακούγεται παράδοξο.
Οι πρόγονοι των συγχρόνων ανθρώπων (homo sapiens) εκτιμάται ότι πρωτοεμφανίστηκαν πριν από περίπου 200.000 χρόνια.
(Πηγή: www.enet.gr)
ΛΑΖΑΡΟΣ ΑΡΑΒΑΝΗΣ
7 Ιανουαρίου 2011 @ 20:44
Κοροϊδεύουν τόν κόσμο. Ἡ ἱστορία τῆς ἀνθρωπότητας δέν εἶναι πάνω ἀπό 15.000 χρόνια, πού τήν βρῆκαν αὐτή τήν χρονολογία 70.000 χρόνια, 100.000 χρόνια, κλπ, ἐκτός ἐάν ἐννοοῦν τά ξαδέρφια τους τούς δεινόσαυρους,ΔΙΟΤΙ ΕΚΕΙ ΜΑΣ ΚΑΤΕΤΑΞΕ Η ΑΜΟΡΦΩΣΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΑΘΛΙΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ.
Παναγιώτης Κονιδάρης
8 Ιανουαρίου 2011 @ 00:47
Αγαπητέ κ. Αραβανή,επιτρέψτε μου να πω ότι η ανακάλυψη έχει όλα τα επιστημονικά εχέγγυα, όπως θα διαβάσατε. Το αν μας αρέσει αυτό που ανακαλύπτει η επιστήμη είναι ένα άλλο κεφάλαιο.
Πάντως, με όλο το θάρρος, ο Homo Sapiens μπορεί να κινούταν με τα πόδια αντί για αεροπλάνα, μπορεί να φορούσε γούνες ζώων αντί για νάυλον, μπορεί να ήταν τροφοσυλλέκτης αφού δεν είχε Prisunic Μαρινόπουλο στη γειτονιά του, ήταν εντούτοις μια χαρά άνθρωπος σαν εμένα και σαν εσάς. Το ανθρώπινο γένος δεν ξεκίνησε να φιλοσοφεί από την πρώτη μέρα, του πήρε κάποιο διάστημα.
Κι όσο για τον Δαρβίνο, μπορεί η θεωρία του να έχει κάποια μικρά κενά, αλλά δεν έχει αμφισβητηθεί τόσο ώστε να θεωρείται «άθλιος» από την επιστημονική κοινότητα. Τώρα τελευταία μάλιστα διαπίστωσα ότι έπαψε κι ο Πάπας Βενέδικτος XII να τον αμφισβητεί:
http://www.madata.gr/epikairotita/world/87023.html
Γαβρίλης Γιώργος
8 Ιανουαρίου 2011 @ 07:21
Ωστόσο Παναγιώτη το άρθρο σου φανερώνει ότιέχεις δύο μέτρα και δύο σταθμά.Ότι λένε Αμερικανοί για ψείρες,για εξωγήινη ζωή κτλ δεν θα μπορούσε να είναι τραβηγμένο απ τα μαλλιά;Μόνο οι Έλληνες άραγε να έχουν αυτή την τάση;Όλα λοιπόν ξεκινούν από την άγνοιά μας γύρω από τον κόσμο μας και από την ψωροπερηφάνεια μερικών που΄πιστεύουν ότι εκείνοι είναι οι εκλεκτοί που κατέχουν την αλήθεια.Προσωπικά δεν αποκλείω τίποτε γιατί μόνο έτσι προχωράει η επιστήμη.
Παναγιώτης Κονιδάρης
8 Ιανουαρίου 2011 @ 10:19
Γιώργο, καταρχήν το άρθρο δεν είναι δικό μου, η πηγή αναφέρεται, είναι η Ελευθεροτυπία. Δεύτερον, δεν καταλαβαίνω γιατί μου λες ότι έχω δύο μέτρα. Επειδή σέβομαι τις επιστημονικές ανακαλύψεις; Τι θα έπρεπε δηλαδή να κάνω, να τις αμφισβητώ, όντας αδαής σε πολλά γνωστικά πεδία; Άλλο όμως η επιστήμη, άλλο ο μυστικισμός, άλλο η πειραματική απόδειξη κι άλλο η αναπόδεικτη θεωρία και πολύ περισσότερο η εικασία. Να μην τα συγχέουμε.
Γαβρίλης Γιώργος
8 Ιανουαρίου 2011 @ 11:09
Παναγιώτη αμφισβητείς το γεγονός ότι η επιστήμη σήμερα είναι και κατευθυνόμενη μιας και πολλές φορές χρηματοδοτείτε προς συγκεκριμμένη κατεύθυνση;Ειλικρινά βαθειά μέσα σου αυτό πιστεύεις;
Παναγιώτης Κονιδάρης
8 Ιανουαρίου 2011 @ 13:06
Όχι βέβαια. Σαφώς και η Επιστήμη έχει τις επιρροές της και δέχεται κατευθύνσεις από τους επιδάψιλούς της. Όμως δεν είναι όλοι οι επιστήμονες εξαρτώμενοι, ούτε όλες οι έρευνες κατευθυνόμενες. Επιπρόσθετα αν απορρίψεις τον πυλώνα της Επιστήμης στην -όποια- πρόοδο του ανθρώπινου γένους πολύ λίγα πράγματα απομένουν για να στηριχτεί το οικοδόμημα. Και καλά, η φιλοσοφία και η σύνδεσή της με τις φυσικές επιστήμες μπορεί να λειτουργήσει, αλλά από κει και πέρα πρέπει να στραφεί κανείς στον μυστικισμό (θρησκευτικό ή μη) για να βρει απαντήσεις, κι αυτό δε μου φαντάζει και τόσο παρήγορο.
Αν λοιπόν πρέπει να αλλάξει κάτι αυτό είναι ο τρόπος λειτουργίας της επιστημονικής κοινότητας, ακόμα και της Παιδείας, κι όχι η επιστημονική μεθοδολογία. Επιπρόσθετα θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία της επιστημονικής έρευνας, κι εδώ μάλλον συμφωνούμε. Να το πω απλά: Άμα πονάει το κεφάλι να βρούμε το παυσίπονο, όχι να το κόψουμε.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΑΡΑΒΑΝΗΣ
8 Ιανουαρίου 2011 @ 18:26
ΚΥΡΙΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΝΙΔΑΡΗ Ο Πάπας ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΕΠΑΨΕ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΟΝ ΔΑΡΒΙΝΟ ΔΙΟΤΙ ΥΠΕΠΕΣΕ ΣΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ, ΔΗΛΑΔΗ ΟΠΟΥ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ Ο ΙΔΙΟΣ Ο Πάπας ΣΕ ΖΩΟΝ. ΒΛΕΠΕ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ Πάπα, ΕΓΩ ΕΚΕΙ ΣΤΗΡΙΖΟΜΑΙ.-