Ο «Φλαούνης»
Ο κυρ Κώστας ο Σταύρακας γεννήθηκε στην Καρυά το 1931, ήταν το δεύτερο παιδί από 3 αδέρφια. Τελείωσε το Δημοτικό σχολείο στην Κάρυα και σε ηλικία 18 χρονών παντρεύτηκε την Ευαγγέλια Γλένη.Μετά τον γάμο του μπήκε στον στρατό σε μια περίοδο πολιτικά ταραγμένη με αποτέλεσμα στον στρατό να αντιμετωπίσει δυσκολίες μιας και δεν έκρυψε ποτέ ότι πολιτικά ανήκε στον χώρο της αριστερές, αυτό ήταν ο λόγος που αναγκάστηκε να πάρει απολυτήριο από τον στρατό λόγω ψυχολογικών προβλημάτων χωρίς φυσικά να ισχύει κάτι τέτοιο.
Όταν γύρισε στην Λευκάδα μετά από 3 χρονιά στρατιωτικής θητείας περίπου όλη η οικογένεια του αναγκάζεται να φύγει από την Καρυά εξαιτίας των πολιτικών πεποιθήσεων τους και ψάχνοντας καλύτερη ζωή μετακομίζουν στο Καλιγόνι . Εκεί όλη η οικογένεια δουλεύει σκληρά σε αγροτικές δουλειές για να μπορέσουν να ζήσουν. Ο κυρ Κώστας από τότε ξεχώριζε για την σχέση και την αγάπη που είχε για την φύση τα ζώα και τα φυτά, ιδιαιτέρα τα φυτά. Τα μελετούσε με τέτοιο τρόπο και ζήλο που σιγά άρχισε να καταλαβαίνει ότι μερικά από αυτά είχαν θεραπευτικές ιδιότητες στα ζώα αλλά και στον άνθρωπο, έτσι ξεκίνησε να φτιάχνει «ματζούνια» τα οποία έδινε σε ζώα που είχαν δηλητηριαστεί, είχαν χτυπήσει η είχαν αρωστήσει από κάποια αρρώστια. Τα δύσκολα εκείνα χρονιά όπως είναι φυσικό δύσκολα εύρισκε κάποιος κτηνίατρο και τα ζώα ήταν ζωτικής σημασίας για την κάθε οικογένεια έτσι όταν μαθεύτηκε ότι στο Καλιγόνι ήταν κάποιος Κώστας με το παρατσούκλι Φλαούνης που γιάτρευε τα ζώα οι κάτοικοι από όλα τα χωριά του νησιού άρχισαν να τον καλούν όταν είχαν κάποιο ζώο άρρωστο.
Έτσι λοιπόν και μιας και δεν υπήρχαν τότε μεταφορικά μέσα πήγαινε στο χωριό που τον καλούσαν για να βοηθήσει και αναγκαστικά μην μπορώντας να γυρίσει πίσω εγκαίρως κοιμόνταν εκεί ως φιλοξενούμενος. Είναι πολλές οι μαρτυρίες κατοίκων του νησιού που είχαν πάει στο σπίτι του για να τον βρουν και να του ζητήσουν βοήθεια και μάθαιναν ότι ο Κώστας δεν ήταν εκεί και ότι πήγε στην Κατούνα π.χ. για να γιατρέψει ένα ζώο, έφταναν στην Κατούνα και ρώταγαν που είναι ο Κώστας και τους λέγανε ότι πέρασε εκεί την νύχτα και ότι πήγε σε άλλο χωριό που τον χρειαστήκαν . Με αυτό τον τρόπο ο Φλαούνης έγινε γνωστός σε ολόκληρο το νησί πολύ γρήγορα και απέκτησε φίλους παντού. Πολλές ήταν και οι γυναίκες που μάζευαν διαφορά βότανα ξέροντας ότι θα περάσει ο κυρ Κώστας να τα πάρει.
Ποτέ δεν σταμάτησε όμως να παρατηρεί τις ιδιότητες των βοτάνων με αποτέλεσμα να αρχίσει να βρίσκει διαφορά «φάρμακα» τα οποία είχαν αποτέλεσμα σε πολλές αρρώστιες στον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι με τον καιρό όσοι είχαν προβλήματα και αρρώστιες όπως δερματοπάθειες, προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής, κάλλους και πολλές άλλες αρρώστιες που τότε δεν υπήρχαν άλλοι τρόποι για την ίαση τους, άρχισαν να πηγαίνουν στον Φλαούνη για να τους δώσει «φάρμακο» και να γίνουν καλά. Τα αποτελέσματα που είχαν τα «φάρμακα» του κυρ Κώστα ήταν θεαματικά και σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει μαρτυρίες για ανθρώπους που πήγαν στον κυρ Κώστα με λιγοστά μαλλιά στο κεφάλι τους και μετά από τις συμβουλές του και το μείγμα από βότανα που τους έδινε είδαν τα μαλλιά τους να επανέρχονται σαν να μην είχαν ποτέ πρόβλημα. Άνθρωποι από όλο το νησί αλλά και από όλα τα μέρη της Ελλάδας έφταναν στην αυλή του κυρ Κώστα για να τους δώσει λύση στο πρόβλημα τους . Το σπίτι του ήταν πάντα γεμάτο από κόσμο που περίμενε τον «Γιατρό» όπως λέγανε αυτοί που είχαν γιατρευτεί με την βοήθεια του κυρ Κώστα. Πολλές φορές μάλιστα πολλοί που δεν ήταν από το νησί και πήγαιναν στο σπίτι του όταν ρωτούσαν που είναι ο «Γιατρός» και έπαιρναν την απάντηση ότι θα έρθει σε λίγο γιατί έχει πάει στο χωράφι για πότισμα τα χάνανε γιατί δεν καταλάβαιναν , μετά βεβαία που έβλεπαν τον κυρ Κώστα να έρχεται από το χωράφι με τις γαλότσες του και το λερωμένο παντελόνι από τα χώματα , παθαίναν μεγάλη πλακά !!! Λέγεται ότι κάποτε είχε έρθει στον κυρ Κώστα και ο Μητσοτάκης για να ζητήσει την βοήθεια του !!!
Με τις συμβουλές και τα διαφορά μείγματα από βότανα , με τα περίεργα χρώματα αλλά και με την ψυχολογική στήριξη που έδινε ο κυρ Κώστας στους ανθρώπους κατάφερε να βοηθήσει παρά πολύ κόσμο και να κάνει καλά ανθρώπους με αρρώστιες που ακόμα και η επιστήμη είχε σηκώσει τα χεριά ψηλά. Αρκετές φορές γιατροί ζητούσαν την γνώμη του για διαφορά θέματα και πόλοι ήταν αυτοί που είχαν αναρωτηθεί αν τελικά ο κυρ Κώστας είχε τελικά σπουδάσει κάτι σε σχέση με την ιατρική, μιας και πολλές φορές χρησιμοποιούσε ιατρικές ορολογίες για διάφορες αστείες. Όμως ο κυρ Κώστας δεν είχε σπουδάσει κάτι σε σχέση με την ιατρική απλά είχε μεγάλη εφευρετικότητα και ζήλο για αυτό που έκανε κατάφερε να μάθει πολλά από τα μυστικά των βοτάνων . Βεβαία υπάρχουν θεωρίες ότι στο στρατό ίσως να έκανε παρέα με ανθρώπους που να είχαν κάποια σχέση με την ιατρική η με την βοτανολογία και αυτό ίσως να έχει μια βάση γιατί πριν πάει φαντάρος δεν υπάρχουν μαρτυρίες ότι ασχολούνταν με τα βότανα.Ο κυρ Κώστας απέκτησε 2 παιδιά τον Γιάννη και τον Αλέξανδρο.
Σαν άνθρωπος ήταν πολύ αγαπητός και όλοι τον σέβονταν γιατί δεν είχε ποτέ αρνηθεί την βοήθεια του και ποτέ δεν είχε ζητήσει από κάποιον να τον πληρώσει για αυτήν την βοήθεια.
Το 2002 και έχοντας προβλήματα όρασης και ακοής λόγω του ζαχάρου που τον ταλαιπωρούσε πέθανε χτυπημένος από αυτοκίνητο . Ένας θάνατος που σίγουρα δεν άξιζε στον κυρ Κώστα. Στην κηδεία του άνθρωποι από όλο το νησί αλλά και από πολλά μέρη της Ελλάδας ήρθαν να αποχαιρετήσουν τον κυρ Κώστα τον Φλαούνη έναν άντρα που σε δύσκολες εποχές και κάτω από δύσκολες συνθήκες κατάφερε να μεγαλώσει 2 παιδιά αλλά και να προσφέρει απλόχερα και αγόγγυστα την βοήθεια του στους συνανθρώπους του, για αυτό και θα μείνει αξέχαστος.
Ευχαριστώ, τους συγγενείς για την πολύτιμη βοήθεια και τις φωτογραφίες που παραχώρησαν .
Νίκος Καββαδάς
(Πηγή: www.mylefkada.gr)
ΘΕΟΔΟΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
11 Ιανουαρίου 2013 @ 16:32
Γειά σας καί Καλή Χρονιά,
Κάποτε είχα θεραπευτεί από τόν αείμνηστο Κώστα Σταύρακα.
Λυπάμαι γιά την απώλεια.
Ήθελα να ρωτήσω, συνεχίζει κάποιος αλλος το έργο του με τα βότανα?
Ευχαριστώ γιά την προσοχή.
Παναγιώτης Κονιδάρης
12 Ιανουαρίου 2013 @ 11:41
Γειά σας!
Απ’ όσο γνωρίζω, όχι. Η βοτανοθεραπεία δεν είναι εύκολη υπόθεση…