Συμφώνησαν σε «κούρεμα» 50% του χρέους
Συμφωνία επετεύχθη στις Βρυξέλλες ύστερα από μαραθώνια, σκληρή διαπραγμάτευση Σαρκοζί και Μέρκελ με τους εκπροσώπους των τραπεζών για «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους που αντιστοιχεί σε 100 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναγκάστηκαν να ρίξουν στο τραπέζι των συζητήσεων το χαρτί της ελληνικής χρεοκοπίας προκειμένου ν’ απειλήσουν και να πείσουν την άλλη πλευρά.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανέφερε ότι με τη συμφωνία καθίσταται δυνατή η μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ της χώρας έως το 2020. Είπε επίσης ότι η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) παραχωρεί στην Ελλάδα επιπλέον 100 δισ. ευρώ.
Νωρίτερα, κατά τις συνομιλίες παρουσιάστηκε εμπλοκή με αποτέλεσμα η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής να παραμένει μετέωρη έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των τραπεζών ανέλαβαν απευθείας η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις είχε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο Πρωθυπουργός
«Επίτευγμα όλων των Ελλήνων», χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τη συμφωνία που επετεύχθη, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων.
«Εχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς της Ελλάδας με το παρελθόν. Να μπούμε σε μία εποχή αναπτυξιακή, βασισμένη στις δικές μας δυνάμεις».
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή συμφωνία ως μία νέα «καλύτερη» συμφωνία από εκείνη της 21ης Ιουλίου. «Πρόκειται για μία συμφωνία που έχει όλα τα πλεονεκτήματα αυτής της 21ης Ιουλίου και δεν έχει τα μειονεκτήματά της», είπε.
Μέρκελ και Σαρκοζί
Για κρίσιμες αποφάσεις που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί στο παρελθόν έκανε λόγο ο Σαρκοζί, ενώ την ικανοποίησή της εξέφρασε η Μέρκελ.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η χώρα του επιθυμούσε να αποφευχθεί το δράμα μιας ελληνικής χρεοκοπίας και ήθελε ένα λειτουργικό ταμείο στήριξης, αποτέλεσμα που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις.
Η ευρωζώνη στάθηκε στο «ύψος των προσδοκιών» και «έκανε αυτό που έπρεπε για το ευρώ», συμφωνώντας σε ένα τεράστιο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) υπολόγισε ότι οι ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών ανέρχονται περίπου στα 106,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ αφορούν στις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.
Με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προηγήθηκε, οι τράπεζες έχουν προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο του 2012 να αυξήσουν τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής τους επάρκειας στο 9%.
Στο 1 τρισ. ο μηχανισμός στήριξης
Κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων διαβουλεύσεων, και πριν οι Μέρκελ και Σαρκοζί βρεθούν οι ίδιοι στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα, οι ηγέτες της ευρωζώνης έκαναν σημαντική πρόοδο και στο ζήτημα της μόχλευσης των κεφαλαίων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF).
H «δύναμη πυρός» του ΕFSF συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν να ενισχυθεί στο 1 τρισ. ευρώ με συνδυαστική χρήση και των δύο επιλογών που έχει η ευρωζώνη, δηλαδή την εγγύηση των νέων κρατικών ομολόγων και τη σύσταση «επενδυτικού οχήματος ειδικού σκοπού».
Οι λεπτομέρειες για τα παραπάνω θα αποφασιστούν σε Eurogroup του επόμενου μήνα, ενώ θα εξεταστεί και στενότερη συνεργασία του μηχανισμού με το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ευαίσθητο θέμα της αυξημένης εποπτείας που ζητούν οι Γερμανοί, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα υπάρξει μια προσεκτική διατύπωση περί «τεχνικής υποστήριξης», με την επισήμανση ότι η εφαρμογή θα στηρίζεται στην ελληνική κυβέρνηση.
πηγή : www.tanea.gr
μαθητης
27 Οκτωβρίου 2011 @ 09:37
Tωρα που εχω περασει τα +50 ετη ακουγοντας ‘κουρεμα’ ερχεται στη μνημη μου τα χρονια που ο Βαννας κουρευε με το ψαλιδι τους ταραξιες και μετα στο Λαμπρακη να διορθωσει τη ζημια
κούκος
27 Οκτωβρίου 2011 @ 15:50
Τo 2000 το Αμερικάνικο δολλάριο κόστιζε 400 δραχμές και σήμερα 243 δραχμές ,έχουμε δηλαδή μιά ανατίμηση της δραχμής απέναντι στο δολλάριο της τάξης του 40%,ενώ κάποια στιγμή είχε φτάσει και στο 57% !!!!!
Η οικονομία μας ποτέ δεν ήταν ανταγωνιστική και το φαινόμενο αυτό( της ανατίμησης ),ήταν ασύμμετρο.
Πρέπει λοιπόν να μάθουμε,οτι δεν γίνεται πλέον να ζούμε με δανεικά ,αυτό δεν ξέρω αν είναι σωστό ή λάθος,είναι όμως δίκαιο.
Φίλιππος Μάντζαρης
27 Οκτωβρίου 2011 @ 19:01
Θα συμφωνήσω μαζί σας, κύριε Κούκε. Πρέπει επιτέλους να μάθετε ότι δε γίνεται να ζείτε πλέον με δανεικά, και πολύ περισσότερο ότι δεν πρέπει να πληρώνουν άλλοι τα δανεικά που εσείς πήρατε για να ζήσετε.
Γαβρίλης Γιώργος
27 Οκτωβρίου 2011 @ 19:38
Kαι λίγα λές,εγώ λέω να κάνουμε άγαλμα το «σωτήρα» της χώρας που κοιτα εδώ τι κατάφερε:
http://www.politis-gr.com/?p=23938
να τον χαίρεσαι!
Εγώ συμφωνώ να ζήσουνε όσοι τον ψηφίσανε με τα μισά, εμένα όμως τα μισά δεν μου φτάνουν,όταν τα είδη πρώτης ανάγκης και οι φόροι ανεβαίνουν!
Όσο για το δολάριο φίλε,οι Αμερικάνοι κάθε βράδυ κόβουνε τόνους από δαύτα κι εσύ θέλεις να μην υποτιμηθεί,κανονικά εάν υπήρχε δικαιοσύνη στον κόσμο έπρεπε να ήταν πρώτη ύλη για χαρτί τουαλέτας!
Παναγιώτης Κονιδάρης
27 Οκτωβρίου 2011 @ 20:32
Παρότι Μπελικούκος δεν καταλαβαίνω το συλλογισμό του «κούκου». Δηλαδή για το ότι αυτή τη στιγμή οι οικονομίες των κρατών παραπαίουν φταίει η υποτίμηση του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ; Ακόμα κι αν δεχτεί κανείς το εξωφρενικό ότι ο Έλληνας και γενικά ο νοτιοευρωπαίος κατανάλωνε περισσότερα από όσα παρήγαγε (πώς άραγε γίνεται αυτό το μαγικό, όταν εργαζόταν αποδεδειγμένα πολύ περισσότερες ώρες και πιο σκληρά από τον «εταίρο» του βοριοευρωπαίο και την ίδια στιγμή απολάμβανε πολύ λιγότερα, αφού οι μισθοί του ή τα κέρδη του ήταν της πείνας;), και πάλι δεν βγαίνουν τα νούμερα. Γιατί τότε χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Γερμανία, δε θα έπρεπε να έχουν εξωτερικό χρέος. Κάπου πρέπει να πηγαίνει όλο αυτό το χρήμα, δεν εξαϋλώνεται! Και το μέρος που πηγαίνει (με αεροπλάνα και βαπόρια) είναι ασφαλώς οι τσέπες των τραπεζιτών, των περίφημων, απρόσωπων και σκιωδών «αγορών». Να το πω αλλιώς: αν κάποιος ζούσε με χίλια ευρώ το μήνα μια 30% υπερτιμημένη ζωή, τότε αυτός που ζούσε με ένα εκατομμύριο ή ένα δις τί διάολο ζωή ζούσε; Υποτιμημένη;
Είναι προφανές (δεν τολμώ ακόμα να πω πασιφανές, σε λίγο καιρό όμως θα γίνει και τέτοιο), ότι έχει ξεσπάσει μια νέα φάση του διαρκούς ταξικού πολέμου. Πολεμάνε οι πολύ πλούσιοι με τους φτωχούς και τους νεόπτωχους. Οι πρώτοι για να γίνουν ακόμα πλουσιότεροι σε ένα μάταιο παιχνίδι γελοίου κύρους και ανήθικης ματαιοδοξίας, οι δε δεύτεροι σε έναν αγώνα επιβίωσης. Κι έχω την βαθιά πίστη, ότι ο δεύτερος αγώνας είναι ηθικά και -κυρίως- φυσικά δικαιότερος και αποτελεσματικότερος.
Οι παραπάνω απόψεις είναι προσωπικές και δεν δεσμεύουν την υπόλοιπη συντακτική ομάδα του ΜΤ.
κούκος
5 Δεκεμβρίου 2011 @ 11:16
«Στο 80% η υποτίμηση της δραχμής αν διαλυθεί η Ευρωζώνη»
Monday December 05, 2011 12:00 AM
Έκθεση της ING για το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης αποκαλύπτει η Wall Street Journal
Η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο θα υποχωρούσε στο 1 προς 1 στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, προειδοποίησε η ING, όπως μεταδίδει η WSJ. Όπως αναφέρεται σε σημειωμά της ING προς τους πελάτες της μια πλήρης διάσπαση της ένωσης θα έβλαπτε την παραγωγή της ευρωζώνης περισσότερο από την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008.
Ιδιαίτερα ευάλωτες θα είναι οι γειτονικές χώρες, καθώς και η Βρετανία και οι οικονομίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με την έκθεση της ING, ενώ για τις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα υποστούν τουλάχιστον μια ήπια ύφεση το 2012, λόγω ενός συνδυασμού χαμηλότερης παγκόσμιας ανάπτυξης και ισχυρής ανατίμησης του δολαρίου.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή των παγκόσμιων αγορών της ING, Mark Cliffe, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα μπορούσε να διαμορφωθεί κάτω του χαμηλού του 2001, στα 0,85 δολάρια, ενώ είναι πιθανή η υποτίμηση και των νέων ευρωπαϊκών νομισμάτων έναντι του νέου γερμανικού μάρκου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, τα νομίσματα της Αυστρίας, της Φινλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας θα έχαναν μόλις το 7,5% της αξίας τους, ενώ τα φράγκα Βελγίου και Γαλλίας θα έχαναν 15%. Το Ιρλανδικό και το ιταλικό νόμισμα θα διαπραγματεύονταν 25% χαμηλότερα έναντι του γερμανικού μάρκου. Το Πορτογαλικό εσκούδο και η Ισπανική πεσέτα θα υποτιμώνταν κατά 50% και η Ελληνική δραχμή κατά 80%.
Πηγή: 24h.gr
Παναγιώτης Κονιδάρης
5 Δεκεμβρίου 2011 @ 12:51
@Κούκος
Αγαπητέ/-ή,
Το διάβασα κι εγώ το πρωί το ρεπορτάζ, βλέπετε δεν απέχω από τον αστικό Τύπο. Το πρώτο σχόλιο που έχω να κάνω είναι το ποιος εξεργάζεται ένα τέτοιο σενάριο. Μα φυσικά η ING και το παρουσιάζει η Wall Street J. Δηλαδή οι λύκοι που φυλάνε τα πρόβατα. Αυτό και μόνο θα έπρεπε να προβληματίζει. Δευτερευόντως, και πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη, ανήκει κι αυτό στα τρομολαγνικά άρθρα που προβλέπουν να προελαύνουν οι ιππότες της Αποκάλυψης επί ελληνικού εδάφους.
Αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ, είναι γυμνή, ανήμπορη και απροστάτευτη απέναντι στους βιαστές της. Με το εθνικό της νόμισμα -τουλάχιστον- μπορεί να επουλώσει σταδιακά κάποιες από τις πληγές της. Επιπλέον, το αν και κατά πόσο θα υποτιμηθεί ένα νόμισμα δεν επαφίεται στις προβλέψεις ή στις ορέξεις των πολυεθνικών, ψηφίζεται από το εθνικό κοινοβούλιο, το οποίο σημειωτέον ακόμα κατέχει το δικαίωμα του ελληνικού νόμου (άρα και της αναπροσαρμογής του) στο 94% του χρέους του. Όμως το σημαντικότερο δεν είναι αυτό. Σαφώς και τα πράγματα θα είναι μαύρα και άραχλα εντός της ευρωζώνης αλλά και με την δραχμή ή με τη μνα αν συνεχίσουμε να έχουμε κυβερνήσεις τραπεζιτών. Όχι όμως κι αν αλλάξουμε σελίδα, με συνολική ανασυγκρότηση της παραγωγικής διαδικασίας, με κρατικοποιήσεις των τραπεζών, με ουσιαστική αναδιανομή πλούτου και πιθανόν με νέες εξωτερικές συμμαχίες. Άρα η πρόταση δεν είναι «έξω από το ευρώ και τσιμέντο κι αντάρα», αλλά «έξω από το ευρώ (και την ΕΚΤ και το ΔΝΤ) και πάρτο όλο αριστερά»
Οι παραπάνω, αυτονοήτως, είναι προσωπικές θέσεις και δεν δεσμεύουν απαραίτητα την συντακτική ομάδα του ΜΤ.
Φίλιππος Μάντζαρης
27 Οκτωβρίου 2011 @ 23:17
Μόνο που σ’ αυτόν τους τον πόλεμο οι πλούσιοι, για να γίνουν πλουσιότεροι, έχουν και συμμάχους, τους κάθε λογής αξιωματούχους, αιρετούς και μη, που στο όνομα δήθεν του λαού, εκποιούν σε αυτούς δημόσια περιούσια και κοινωνικά αγαθά. Κι αυτό γίνεται σε κάθε επίπεδο εξουσίας και διαχείρισης.
αρίσταρχος
28 Οκτωβρίου 2011 @ 00:55
Αρπα την,τη μπιχτή Μπελικούκε!
Παναγιώτης Κονιδάρης
28 Οκτωβρίου 2011 @ 01:10
@Αρίσταρχος
Δεν βαριέστε…
Ούτως ή άλλως η τοποθέτησή μου στον ταξικό πόλεμο που ανέφερα είναι πασίγνωστη και δη εξ’ απαλών ονύχων.