Μας κάνουν πλάκα
Άρθρο του Γιάννη Πολίτη στη εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Προφανώς η διοίκηση της ΔΕΗ μάς κάνει πλάκα. Γιατί μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει η πρόθεση του μεγαλύτερου οργανισμού της χώρας μας να αυξήσει τα τιμολόγια μέχρι και 30%! Δηλαδή τα χρεοκοπημένα νοικοκυριά θα κληθούν πληρώσουν ένα νέο χαράτσι, μαζί με το ειδικό τέλος για την ακίνητη περιουσία που θα μπει στον λογαριασμό του ρεύματος τον επόμενο μήνα και θα παραμένει εκεί, στην καλύτερη περίπτωση, για τα επόμενα δύο χρόνια. Το επιχείρημα στο αίτημα-ανέκδοτο της διοίκησης της ΔΕΗ για αυτή την παράλογη αύξηση είναι ότι η τρόικα ζητά οι οργανισμοί του Δημοσίου να μην έχουν ζημιές, και επειδή επιβλήθηκε ειδικός φόρος στο φυσικό αέριο η εταιρεία κινδυνεύει να γίνει ζημιογόνα.
Πράγματι, η εταιρεία θα γίνει σύντομα ζημιογόνα. Η αιτία δεν θα είναι το φυσικό αέριο αλλά η κακοδιοίκηση: άπειρο προσωπικό κακά διανεμημένο με προκλητικά και γελοία προνόμια. Ακόμη όμως και εάν δεν ίσχυαν όλα αυτά, η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΔΕΗ όφειλε να γνωρίζει έναν βασικό κανόνα. Προϋπόθεση για να πετύχουν τα προγράμματα διάσωσης της χώρας είναι να επιτευχθεί η περίφημη εσωτερική υποτίμηση ώστε να γίνει κάποτε ανταγωνιστική η οικονομία μας. Αυτό σημαίνει όχι μόνο χαμηλότερες αμοιβές για όλους, αλλά και χαμηλότερες τιμές στα αγαθά. Εάν γίνει αύξηση – και μάλιστα τέτοιου μεγέθους – στο πιο βασικό αγαθό που είναι το ρεύμα, όλα τα σχέδια των δανειστών μας θα υπονομευθούν και θα τιναχτούν αέρα.
Πηγή: Τα Νέα
ουσιώδης σχολιστής
6 Οκτωβρίου 2011 @ 18:55
H «εσωτερική υποτίμηση», δεν σκοντάφτει μόνο στην αναγγελθείσα αύξηση της τιμή του ηλεκτρικού, γιατί πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας, ότι με 23% φπα, δηλαδή έμμεσος φόρος το 1/4,περίπου της τιμής κάθε προϊόντος και την θεαματική αύξηση των φόρων στα υγρά καύσιμα, το κόστος παραγωγής είναι υπερβολικό και μη ανταγωνιστικό ,ούτως ή άλλως!
Είναι απολύτως σίγουρο ότι οι σύμβουλοι του υπουργού οικονομικών .είναι επιεικώς «άχρηστοι» (η πορεία τους μέχρι τώρα αυτό δείχνει) και δεν έχουν καταλάβει ότι αυτά που έμαθαν στο London School of Economics και αλλού, δεν αποτυπώνονται πάντα και στο «ταμπλώ» και ειδικά του Έλληνα.
Ο Έλληνας θα προτιμήσει-πιστέψτε με-αυτό που είπε κάποτε,ένας παλαιότερος της Μέρκελ Γερμανός ,ο Μάρξ,
«Καλύτερα ένα άθλιο τέλος παρά μια αθλιότητα χωρίς τέλος»!