Δελτία τύπου Θανάση Καββαδά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 23 Οκτωβρίου 2024

Θανάσης Καββαδάς: «Διπλάσια μόρια για την εντοπιότητα στα νησιά, επιτάχυνση διαδικασιών και διορισμών μέσω ΑΣΕΠ – Αποδεκτές οι προτάσεις μας για βελτίωση του πλαισίου μετεγγραφών φοιτητών από πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες» – Ομιλία στη Βουλή

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διατάξεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, αύξηση της μοριοδότησης για την εντοπιότητα σε νησιωτικές και άλλες περιοχές, βελτιωτικές διατάξεις για τις προσλήψεις στο δημόσιο και την παροχή κινήτρων στους δημοσίους υπαλλήλους για την επίτευξη στόχων, ενώ με το νομοσχέδιο ψηφίστηκαν και προτάσεις που είχαν καταθέσει 17 Βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο κ.Καββαδάς, για τη βελτίωση του πλαισίου μετεγγραφών φοιτητών από πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες.

Σε ό,τι αφορά τον ΑΣΕΠ, ο Βουλευτής τόνισε ότι η υποβολή δικαιολογητικών πλέον θα γίνεται ηλεκτρονικά, και άρα ταχύτερα – για παράδειγμα το πτυχίο θα υποβάλλεται μέσα από το ηλεκτρονικό μητρώο για τα πτυχία, η εργασιακή εμπειρία μέσα από τα συστήματα του ΕΦΚΑ, και ούτω καθεξής.

Επιπλέον, ανέφερε, προβλέπεται ένα λογισμικό που θα «σπάει» τις ισοβαθμίες, οι οποίες σήμερα επιλύονται με χρονοβόρες κληρώσεις ενώ με το νέο λογισμικό αναμένονται ταχύτερα αποτελέσματα.

Τέλος, ανέφερε ότι επιταχύνεται η διαδικασία των διορισμών αλλά και των αναπληρώσεων όταν οι υποψήφιοι δεν αποδέχονται τον διορισμό τους. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι:

1. Όσοι διορίζονται θα πρέπει μέσα σε 15 ημέρες από τη δημοσίευση του ονόματος τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να δηλώσουν σε ειδική πλατφόρμα την αποδοχή ή όχι του διορισμού τους. Αν κάποιος δεν αποδέχεται το διορισμό του, το ΑΣΕΠ θα προχωρά άμεσα στην αναπλήρωση του.

2. Κάθε φορέας θα καλεί τους επιτυχόντες να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους μέσα σε 15 ημέρες από την αποδοχή του διορισμού τους αντί των 20 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

3. Ο διορισμός θα πραγματοποιείται μέσα σε 20 ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών, αντί για 30 που ίσχυε.

4. Καθιερώνεται για πρώτη φορά ποινή αποκλεισμού για 3 χρόνια από διαγωνισμούς του δημοσίου για όσους διορίζονται αλλά δεν αποδέχονται τη θέση τους, κάτι που συνέβαινε συχνά σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές.

Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι το μέτρο δεν είναι άδικο, καθώς τις θέσεις τις διαλέγουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι, αναγνώρισε ωστόσο ότι οι καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία δημιουργούν κάποιες φορές έναν φαύλο κύκλο, ώστε οι συνθήκες στη ζωή του υποψηφίου μπορεί να έχουν αλλάξει μέσα στον 1-1,5 χρόνο μέχρι το διορισμό. Γι’ αυτό, κατέληξε, πρέπει να δούμε τις παρεμβάσεις ως ένα ενιαίο σύνολο ωφέλιμο για όλους: και για τους δημόσιους φορείς και για τους υποψηφίους.

Σχολίασε ότι δεν γίνεται ακόμα να διορίζονται νοσηλευτές από την προκήρυξη του 2022, τονίζοντας ότι ειδικά σε νευραλγικούς τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία, ένα ευέλικτο και γρήγορο σύστημα διορισμών μέσω ΑΣΕΠ είναι απολύτως απαραίτητο – και το νομοσχέδιο είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προβλέψεις για την αύξηση της μοριοδότησης της εντοπιότητας, η οποία, με βάση μια σειρά από κριτήρια, πληθυσμιακά, οικονομικά, κοινωνικά, θα ισχύσει σε 7 στους 10 δήμους. Ειδικότερα για τις νησιωτικές περιοχές και τη Λευκάδα, θα αποδίδονται 40 επιπλέον μόρια για την εντοπιότητα, κάτι που, όπως σχολίασε, μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο καθώς θα συμβάλει στην κάλυψη περισσότερων κενών θέσεων σε δήμους και φορείς του δημοσίου, όπως οι δομές υγείας και τα σχολεία.

Τόνισε επίσης ότι, με δεδομένο ότι συχνά οι υποψήφιοι δηλώνουν μια θέση σε απομακρυσμένη ή μειονεκτική περιοχή, μένουν εκεί το πολύ 2 χρόνια και μετά ζητούν να φύγουν, η Κυβέρνηση επιδιώκει τη μακροπρόθεσμη παραμονή των υπαλλήλων στη θέση τους. Αυτό επιτυγχάνεται με τη μοριοδότηση της εντοπιότητας, αφού ο ντόπιος έχει περισσότερες πιθανότητες να παραμείνει στον τόπο του, έχει εκεί οικογένεια, σπίτι, δραστηριότητες, επιδιώκεται όμως και με τη θέσπιση διάταξης που λέει ότι όποιος κάνει χρήση της εντοπιότητας οφείλει να μείνει 10 χρόνια στον φορέα που διορίστηκε και άλλα 5 χρόνια στην περιοχή διορισμού του.

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε ακόμη στη διεύρυνση του συστήματος παροχής κινήτρων και οικονομικής ανταμοιβής στους δημοσίους υπαλλήλους. Περιγράφοντας τη διαδικασία, τόνισε ότι η ποιότητα κάθε δουλειάς μετριέται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, γι’ αυτό και πρώτο στάδιο στο σύστημα παροχής κινήτρων είναι η στοχοθεσία με βάση το τι θέλουμε να κάνουμε ως χώρα, τι θέλουμε να πετύχουμε για τον πολίτη, για την καθημερινότητά του. Οι στόχοι καθορίζονται πρωτογενώς σε επίπεδο Κυβέρνησης και Υπουργών, με το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής και

καταγράφονται, μαζί με τα χρονοδιαγράμματα και τις οργανικές μονάδες που συμμετέχουν, σε ένα πληροφοριακό σύστημα, όπου επιπλέον καταγράφεται η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και η ανταμοιβή του φορέα που πέτυχε τους στόχους του.

Ανέφερε ότι το σύστημα κινήτρων μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους μόνιμους υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σε στρατιωτικούς και ένστολους των σωμάτων ασφαλείας, εφόσον εργάζονται σε φορείς που συμμετέχουν στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής, ενώ η οικονομική ανταμοιβή μπορεί να φτάνει έως και 15% επιπλέον του ετήσιου μισθού, ανάλογα με τη συμβολή κάθε υπαλλήλου στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Τέλος, αναφέρθηκε στην τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας για τους φοιτητές από πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες. Πρόκειται για μία τροπολογία που ενσωματώνει προτάσεις οι οποίες είχαν κατατεθεί από 17 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο κ. Καββαδάς. Οι σημαντικότερες προτάσεις που έγιναν δεκτές αφορούν:

– την κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων για τις μετεγγραφές φοιτητών από τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και

– την αύξηση κατά 3 μόρια των αιτήσεων των φοιτητών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, από 1.5 έως 2 μόρια που ισχύει σήμερα.

Ο Βουλευτής σχολίασε ότι πρόκειται για ευεργετικές διατάξεις, ευχαρίστησε και συνεχάρη το Υπουργείο Παιδείας διότι, όπως ανέφερε, δείχνει για μια ακόμη φορά κοινωνικά αντανακλαστικά.

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 24 Οκτωβρίου 2024

Θανάσης Καββαδάς: «Στηρίζουμε τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες:

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας για τη συνυπηρέτηση,

ψηφίστηκαν στη Βουλή και οι προτάσεις μας

για τις μετεγγραφές φοιτητών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών»

Δεκτές έκανε το Υπουργείο Παιδείας τις σημαντικότερες από τις προτάσεις που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, μαζί με 16 ακόμα συναδέλφους του, για τις μετεγγραφές φοιτητών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών. Οι προτάσεις, που ψηφίστηκαν χθες στην ολομέλεια της Βουλής υπό μορφή διατάξεων τροπολογίας, προβλέπουν:

– Την κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων για τις μετεγγραφές φοιτητών από τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

– Την αύξηση σε 3 μόρια των αιτήσεων μετεγγραφής φοιτητών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, από 1.5 έως 2 μόρια που ίσχυε μέχρι σήμερα.

– Τη βελτίωση του συστήματος μετεγγραφής ως προς την κυριότητα και την επικαρπία κατοικίας από τους γονείς ή από τα αδέλφια φοιτητών από τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Πρόκειται για τη δεύτερη πρωτοβουλία στην οποία συμμετείχε ο Βουλευτής για την στήριξη των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, έπειτα από την ψήφιση τροπολογίας τον Μάρτιο του 2023 που έδινε τη δυνατότητα συνυπηρέτησης σε τρίτεκνους και πολύτεκνους υπαλλήλους με μετάταξη και όχι με απλή απόσπαση σε θέσεις εργασίας στην ίδια περιοχή.

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής ανέφερε:

«Μαζί με συναδέλφους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, για δεύτερη φορά, αναλάβαμε μια πρωτοβουλία με σημαντικό κοινωνικό πρόσημο, μέσω της ουσιαστικής διευκόλυνσης παιδιών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών να φοιτήσουν στα ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Στόχος μας, να μειωθούν τα έξοδα για αυτές τις οικογένειες, αλλά και να στείλουμε ένα μήνυμα στις νέες οικογένειες ότι η πολιτεία θα είναι στο πλευρό τους.

Άλλωστε, η ενίσχυση της οικογένειας και η αντιμετώπιση του εθνικού, δημογραφικού ζητήματος βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών της Κυβέρνησης. Σε συνέχεια των μέτρων των προηγούμενων ετών, όπως η αύξηση και επέκταση γονεϊκών

επιδομάτων και αδειών, η στήριξη της μητρότητας και η στεγαστική πολιτική, το προσεχές διάστημα θα εφαρμοστούν 14 ακόμη νέα μέτρα.

Είναι πεποίθησή μου ότι η προστασία του θεσμού της οικογένειας με την παροχή στήριξης στους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους αποτελεί ουσιαστική στήριξη στο παρόν και στο μέλλον της χώρας και του έθνους. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος διότι το Υπουργείο Παιδείας είδε θετικά τις προτάσεις μας, οι οποίες με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος παράγουν μεγάλο εν δυνάμει δημογραφικό, κοινωνικό και εθνικό όφελος».