Δελτίο τύπου ΛΑΣΥ Λευκάδας για το θέμα του νερού

Δελτίο τύπου

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τη Δευτέρα 12/8, για μια ακόμα φορά η δημοτική αρχή της ΝΔ προσπάθησε να ρίξει τις ευθύνες για την έλλειψη νερού σε όλο το νησί, αποκλειστικά στην ανομβρία και στο «ξενέρωμα» των γεωτρήσεων.

Καμιά κουβέντα για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων στο δίκτυο και στον αγωγό ύδρευσης από τον Λούρο. Καμιά κουβέντα για τη διεκδίκηση από την κυβέρνηση της ΝΔ άμεσων μέτρων αντιμετώπισης της λειψυδρίας και των προβλημάτων στο δίκτυο.

Ιδιαίτερα προκλητική ήταν η διαρκής επίκληση «να βρέξει να γλιτώσουμε» από όσους της δημοτικής αρχής ανέλαβαν να απαντήσουν στον αγανακτισμένο κόσμο που είχε συγκεντρωθεί εκφράζοντας την οργή του για τη λειψυδρία που μαστίζει τη Λευκάδα.

Απαράδεκτη ήταν η στάση του αντιδημάρχου ύδρευσης Φ. Σκληρού να μην απαντάει επι της ουσίας στις ερωτήσεις του κόσμου στο ακροατήριο, μεγαλώνοντας την οργή και την αγανάκτηση.

Ζητήσαμε σαφείς απαντήσεις, αλλά δεν πήραμε, για την επίσκεψη κλιμακίου της ΕΥΔΑΠ για «τεχνική βοήθεια» και την προοπτική ιδιωτικοποιήσεων στην ύδρευση των Δήμων που προετοιμάζει η κυβέρνηση. Μια δήθεν λύση στα προβλήματα της ύδρευσης που ο λευκαδίτικος λαός είχε απορρίψει αγωνιστικά πριν χρόνια. Το πέρασμα της διαχείρισης του νερού στην ΕΥΔΑΠ, που πλέον είναι ΑΕ με το 50% περασμένο στο μνημονιακό «Υπερταμείο» από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει νερό πανάκριβο στο «χρηματιστήριο νερού», όπως ακριβώς συμβαίνει με το ρεύμα, και τα ίδια, με σήμερα, προβλήματα στο δίκτυο.

Δεν πήραμε σαφείς απαντήσεις για την μη ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης, γιατί είναι τη ίδιας πολιτικής με την κυβέρνηση, θιασώτες των ιδιωτικοποιήσεων.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θέσαμε ξανά το αίτημα για μονοθεματική συνεδρίαση, όχι «για να πούμε πάλι τα ίδια», αλλά για δεσμεύσεις για λήψη συγκεκριμένων μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος.

Επαναφέραμε δύο προτάσεις άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των συνεπειών του προβλήματος

1. Κύρηξη της Λευκάδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ανάληψη της ευθύνης από την κυβέρνησης για τη λειψυδρία

2. Άμεση επίταξη, με ή χωρίς αποζημίωση των υδροφόρων που πάνε κι έρχονται μέρα- νύχτα στο νησί για μεταφορά νερού έξω από το νησί, από τον Λούρο, ώστε να στηριχτεί το δίκτυο. Να σταματήσουν ναεπιβαρύνονται διάφορα σημεία του δικτύου του νησιού για να γεμίζουν οι τουριστικές μονάδες τις δεξαμενές τους, και να σταματήσουν να χαρατσώνονται οι δημότες για να γεμίσουν τις δεξαμενές που αναγκάστηκαν και χρυσοπλήρωσαν.

Καλούμε τους Λευκαδίτες, όλο το λαό σε συνέχιση των αγώνων, να πιέζει τη δημοτική αρχή, την κυβέρνηση με το βουλευτή της, αλλιώς «δεν ιδρώνει το αυτί τους», αφού το λαό και τις ανάγκες σε βασικές υποδομές δεν τις έχουν σε προτεραιότητα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα, διεκδικώντας χρηματοδότηση από το κράτος για δίκτυο ύδρευσης και υποδομές παρέχοντας φτηνό και ποιοτικό νερό σε κάθε σπίτι. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης.