Εν τη ερήμω: «Ποιος ήταν ο Κρέων που πολέμησε τους Ταφιώτες

Ποιος ήταν ο Κρέων που πολέμησε τους Ταφιώτες

του Μάκη Πολίτη

Ναι, ήρθε από τη Θήβα και μας πολέμησε. Και τι να μας πάρει; Ανέκαθεν το βιος αυτού του τόπου δεν ήταν άλλο από πέτρες και γαϊδουράγκαθα. Φυσικά, δεν ήταν μόνος του. Επικεφαλής της εκστρατείας ήταν ο Αμφιτρύων. Αυτός ο διάσημος κερατάς ήθελε προς χάριν της γυναίκας του Αλκμήνης να πάρει εκδίκηση. Κι αυτή του το ‘χε δηλώσει καθαρά: «Αν δεν εκδικηθείς τους Ταφιώτες που σκοτώσανε τ’ αδέλφια μου, δική σου δεν γίνομαι». Αλλά ας μην πάρουμε το μύθο προς τα πίσω. Η Αλκμήνη και ο μέλλων σύζυγος της φιλοξενούνταν από τον Κρέοντα τον βασιλιά της Θήβας. Τους είχε διώξει απ’ τις Μυκήνες ο Σθένελος, αυτός που αργότερα γέννησε τον Ευρυσθέα, κακό μπελά στο κεφάλι του γιου που θα γεννήσει αργότερα η Αλκμήνη. Μιλάμε για τον μεγάλο Ηρακλή.

Τώρα όμως εκκρεμεί η εκδίκηση που θέλει να πάρει ο Αμφιτρύων από τους Τηλεβόες. Ο Κρέων πείθεται να πάρει μέρος στην εκστρατεία και κοντά στο βασιλιά της Θήβας κι άλλοι τυχοδιώκτες της εποχής όπως ο Κέφαλος από την Αττική, ο Πανοπεύς απ’ τη Φωκίδα και ο Έλειος από το Άργος. Πώς λέμε επτά επί Θήβας; Εδώ έχουμε πέντε επί Τάφου. Άντε καημένε Πτερέλαε, ηγέτη των νησιών των Τηλεβόων, να τα βγάλεις πέρα και να ‘χεις και κόρη την Κομαιθώ που είναι έτοιμη όχι απλά να σε προδώσει, αλλά να σε σκοτώσει για τα ωραία μάτια του Αμφιτρύωνα.

Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Ποιος τελικά ήταν αυτός ο Κρέων που πρέπει να ‘τανε τομάρι μεγάλο, γιατί, ρε φίλε, αν σκοτώθηκαν συναμεταξύ τους τα παιδιά του Ηλεκτρύωνα με τα παιδιά του Πτερέλαου, απόγονοι όλοι του Περσέα και της Ανδρομέδας, εσύ τι ζόρι τραβάς; Ενδοοικογενειακή υπόθεση ήτανε. Κανένα ζόρι δεν τράβαγε. Απλώς νόμιζε ότι οι Τηλεβοΐδες Νήσοι κρύβουν θησαυρούς και ήθελε να τους πλιατσικολογήσει, να μοιραστεί τη λεία με τους άλλους, τα άλλα τομάρια, και φυσικά σαν βασιλιάς να πάρει τη μερίδα του λέοντος.

Αλλά το θέμα επανέρχεται. Ποιος ήταν αυτός ο κερατάς; Μήπως ήταν ο γνωστός Κρέων από το μύθο των Λαβδακιδών; Ο αδελφός της Ιοκάστης, ο γιος του Μενοικέα έτσι όπως τον περιγράφουν ο Αισχύλος και ο Σοφοκλής; Ο Κρέων που καταδίκασε την Αντιγόνη;

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και σ’ αυτό θα μας βοηθήσουν οι δυο τραγικοί που αναφέραμε καθώς και ο Όμηρος με την Ιλιάδα του και ο Απολλόδωρος (ή Ψευδοαπολλόδωρος) με τη Βιβλιοθήκη του.

Ο γνωστός Κρέων κατά την πολιορκία των Αργείων εναντίον της Θήβας ήταν ένας ενήλικος άντρας. Μετά τη νίκη των Θηβαίων έγινε βασιλιάς της Θήβας. Κατά την πολιορκία όμως μαζί με τους άλλους Αργείους ήταν και κάποιος αρχηγός πολεμιστής, ο Τυδεύς. Στις πύλες της Θήβας σκοτώθηκε. Ο Τυδέας είχε αφήσει πίσω του οικογένεια και το γιο του τον Διομήδη τον συναντάμε ως έναν από τους ήρωες του Τρωικού Πολέμου.

Ο Διομήδης ήταν πάνω-κάτω συνομήλικος με τον συμπολεμιστή του τον Αίαντα το γιο του Τελαμώνα.

Τώρα πιάσαμε μιαν άκρη από το κουβάρι.

Ο Τελαμώνας ήτανε συμπολεμιστής του Ηρακλή και μαζί κατέλαβαν την Τροία. Αυτή ήταν η πρώτη άλωση. Βέβαια ο Τελαμώνας πρέπει να ήταν αρκετά μικρότερος από τον Ηρακλή γιατί εκείνος είχε ήδη διεκπεραιώσει τους δώδεκα άθλους του.

Έχουμε λοιπόν Τελαμώνας-Τυδέας μια γενιά. Ο γνωστός Κρέων είναι σ’ αυτή τη γενιά και λίγο μεγαλύτερος κατά την εικόνα που έχουμε από το Σοφοκλή. Ο Ηρακλής, αν ζει, θα είναι κι αυτός κάπως μεγαλύτερος από τον Τυδέα και τον Τελαμώνα.

Στη δική μας όμως ιστορία ο Ηρακλής είναι αγέννητος. Ο πατέρας του ο Αμφιτρύωνας πολεμάει μαζί με τον Κρέοντα τους Ταφιώτες για να του δώσει η Αλκμήνη μια θέση στο κρεβάτι της. Επομένως το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι τούτο: «Ο Κρέων που πολέμησε τον Πτερέλαο και τους Τηλεβόες δεν είναι ο Κρέων του Αισχύλου και του Σοφοκλή. Είναι παλιότερος».

Ας προσπαθήσουμε τώρα να ανακαλύψουμε μέσα από τους μύθους πόσο παλιότερος ήταν ο δικός μας ο Κρέων από τον άλλο, τον αδελφό της Ιοκάστης και κουνιάδο του Οιδίποδα.

Οσονούπω ο Αμφιτρύωνας γυρίζει νικητής και τροπαιούχος και θα κάνουνε μαζί με την Αλκμήνη τον Ηρακλή. Οι κακές γλώσσες λένε ότι τον πρόλαβε ο Δίας, όσο εκείνος πολεμούσε, παίρνοντας τη μορφή του και ξεγελώντας την Αλκμήνη. Αλλά τώρα… τι εκείνος τι αυτός ο Ηρακλής σπάρθηκε και η Αλκμήνη σε εννιά μήνες θα τον ξεπετάξει τον παίδαρο.

Πόσο να ήταν ο μέγιστος των ηρώων όταν κατέλαβε μαζί με τον Τελαμώνα την Τροία, όταν έγινε η λεγομένη πρώτη άλωση; Σαράντα χρονών, πενήντα; Ε, λοιπόν, αυτά τα σαράντα ή πενήντα χρόνια είναι που χωρίζουν τον πρώτο Κρέοντα από το δεύτερο. Που θα πει πως όταν οι Αργείοι πολιορκούσαν τη Θήβα, κάπου εκεί σιμά, εκεί κοντά χρονολογικά σε μιαν άλλη άκρα της γης ένας άλλος στρατός πολιορκούσε μιαν άλλη πόλη. Την Τροία, όχι του Πρίαμου αλλά του Λαομέδοντα.

Ας πάρουμε τώρα τους βασιλιάδες της Θήβας αντίστροφα ξεκινώντας από τον Κρέοντα το γιο του Μενοικέα.

Κρέων, γιοι του Οιδίποδα (για λίγα χρόνια), Οιδίπους, Λάιος, Λύκος, Λάβδακος. Πού θα εντάξουμε τον πρώτο Κρέοντα; Αν τον εντάξουμε πριν τον Λάβδακο, τα σαράντα ή πενήντα χρόνια δεν αρκούν σε καμία περίπτωση. Επίσης δεν γίνεται να πάρει τη θέση των βασιλιάδων από το Λάιο και μετά. Ο μόνος που κουμπώνει με τα χρόνια του Ηρακλή, έτσι όπως πάνω-κάτω τα υπολογίσαμε είναι ο Λύκος ο γιος του Λάβδακου και αδελφός του Λάιου. Αυτός πήρε νόμιμα το θρόνο από τον πατέρα του και εξόρισε τον αδελφό του, βρέφος ακόμη, που φιλοξενήθηκε από τον Πέλοπα στην Ηλεία. Αργότερα ο Λάιος γύρισε στη Θήβα και ανέτρεψε τον Λύκο. Δεν βγαίνουνε τα μυθολογικά κουκιά να είναι άλλος.

Κρέων ο επιλεγόμενος Λύκος. Αυτός αφαλόκοψε τους μυθολογικούς μας προγόνους, ανάθεμα τον, και καθόμαστε εμείς τώρα, σοβαροί άνθρωποι, και ασχολούμαστε μ’ ένα κάθαρμα.