Διαγραφή του Προέδρου Σπαρτοχωρίου Αθανίτη Αντρέα από την παράταξη της δημοτικής αρχής. H απάντησή του (update)

Στην διαγραφή του Ανδρέα Αθανίτη προέβη ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης του Δήμου μας. Οι λόγοι που επικαλούνται είναι επιθετικές συμπεριφορές του Προέδρου, τον οποίο μάλιστα καλούν και σε παραίτηση (σ.σ.: ως γνωστόν δεν μπορούν να την εξαναγκάσουν νομικά).  Δείτε την σχετική ανακοίνωση:

H απάντηση του διαγραφέντα ήρθε χτες αργά το βράδυ. Όπως ήταν αναμενόμενο, δηλώνει ότι θα παραμείνει στην θέση του. Οι δηλώσεις:

Προς Επικεφαλής και μέλη της δημοτικής παράταξης «για το Μεγανήσι»,
Λυπούμενος βαθύτατα, που η παράταξη «για το Μεγανήσι» μεταφράζει το αδιάλειπτο ενδιαφέρον μου και την αγωνιώδη προσπάθειά μου για τα αυτονόητα, ως Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Σπαρτοχωρίου, σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, προβαίνοντας σε διαγραφή μου με πρόχειρες και συνοπτικές διαδικασίες, αποδεικνύοντας ότι αυτό ήταν μια προειλημμένη απόφαση εδώ και καιρό, σας δηλώνω τα εξής:
• Η ηθική μου ακεραιότητα, οι αξίες μου, η ανιδιοτελής προσφορά μου, η αγωνιστικότητα και το υπέρμετρο ενδιαφέρον μου για το κοινό καλό και κυρίως για την ισότιμη αντιμετώπιση και ανάπτυξη της Δημοτικής Κοινότητας Σπαρτοχωρίου, είναι τα στοιχεία εκείνα, με βάση τα οποία οι συμπολίτες και συγχωριανοί μου με εμπιστεύθηκαν και με τίμησαν με την ψήφο τους και κατά συνέπεια και την δημοτική παράταξη «για το Μεγανήσι».
Οι δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες και κυρίως η λαϊκή ετυμηγορία με τοποθέτησαν στην άκρως τιμητική για μένα θέση του Προέδρου Τοπικού Συμβουλίου Σπαρτοχωρίου, για δεύτερη συνεχόμενη θητεία.
Σας υπενθυμίσω στο σημείο αυτό, ότι η προηγούμενη θητεία μου (2019 -2023) στη θέση αυτή, προέκυψε με βάση εκλογικό νόμο που προέβλεπε ξεχωριστά ψηφοδέλτια για τα Τοπικά Συμβούλια.
Ταυτόχρονα σας ενημερώνω, όπως ήδη γνωρίζετε, δια της παρούσης ότι ήδη την από 11/7/2024 σας είχα γνωστοποιήσει στην δημόσια ομάδα που διατηρεί η παράταξη στο viber (επειδή ο κ. Δήμαρχος με είχε διαγράψει από την αντίστοιχη ομάδα της Δημοτικής Αρχής που διατηρεί στο ίδιο μέσο) ότι προτίθεμαι να παραιτηθώ επειδή θεωρώ ότι δεν βρίσκω συνομιλητές στην παράταξη που να μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για το Σπαρτοχώρι, αφού τουλάχιστον από το Πάσχα δεν εισακούγομαι στις προτάσεις που κατέθετα για την Δημοτικής μας Κοινότητα.
Συνεπώς η Δημοτική Αρχή «πρόλαβε τετελεσμένα» με τη διαγραφή μου από την δημοτική παράταξη.
Ωστόσο σχετικά με το κάλεσμα – προτροπή σας να παραιτηθώ από τη θέση του Προέδρου Δημοτικής Κοινότητας Σπαρτοχωρίου λόγω της διαγραφής μου απο την Δημοτική Παράταξη σας ενημερώνω:
Σύμφωνα με την υπ´αριθμ 12/2024, Α.Π.1835/8-1-24 του ΥπΕς σχετικά με την «»ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ»»
(απόσπασμα)
<<….Τέλος, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 79 του ν. 3852/2010, ο νομοθέτης ρυθμίζει μόνο τη δυνατότητα ανεξαρτητοποίησης των μελών του συμβουλίου κοινότητας, προβλέποντας ειδικά στην περίπτωση «ε» όσον αφορά το αξίωμα του Προέδρου, τη συνέπεια της αυτοδίκαιης έκπτωσης λόγω ανεξαρτητοποίησης και αναλύοντας διεξοδικά τη διαδικασία πλήρωσης της θέσης του μόνο στην περίπτωση αυτή. Συνεπώς, η απουσία ρητής νομοθετικής πρόβλεψης περί διαγραφής μελών ή προέδρου συμβουλίου κοινότητας από το συνδυασμό με τον οποίο έχουν εκλεγεί καθιστά την όποια δήλωση διαγραφής πράξη με πολιτική και μόνο διάσταση, χωρίς να συνδέεται με την απώλεια οπουδήποτε δικαιώματος ή αξιώματος. »
Σύμφωνα με τα ανωτέρω λοιπόν, έχοντας ηθική υποχρέωση, σεβασμό και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συγχωριανούς μου που με τίμησαν με την ψήφο τους και με επέλεξαν για τη θεσμική θέση του Προέδρου Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Σπαρτοχωρίου και σύμφωνα και με την προαναφερόμενη νομική διάταξη που σας παρέθεσα, δηλώνω ότι ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΩ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ως ανεξάρτητος, συνεπεία της διαγραφής μου στην οποία προβήκατε, αλλά πάντα αγωνιζόμενος για το καλό των συγχωριανών μου, για ένα Σπαρτοχώρι ισότιμο σε όλους τους τομείς, για την πρόοδο, την ασφάλεια, την αξιοπρεπή καθημερινότητα και το καλύτερο μέλλον των δημοτών του. Γιατί δεν είναι δημότες δεύτερης κατηγορίας. Γιατί τους αξίζει. Για το χωριό μας!
Το παρόν θα πρωτοκολλήσω πρωί πρωί στον Δήμο Μεγανησίου και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κοινοποιούμενο στο Υπουργείο Εσωτερικών για τις έννομες συνέπειες του.
Με εκτίμηση
Ο Ανεξάρτητος Πρόεδρος Της Δημοτικής Κοινότητας Σπαρτοχωρίου
Δήμου Μεγανησίου, Της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδος, Ιονίων Νήσων
Ευγένιος – Ανδρέας Α. Αθανίτης