Ομιλία Χρ. Παπαδόπουλου για το Πολυτεχνείο
50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 1973
του Χρήστου Παπαδόπουλου*
ΤI ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ
Την πρώτη 5ετία της χούντας ήταν βασανιστική και αργή η πάλη για την ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος(φ.κ.).
Στα ΑΕΙ υπάρχουν τα διορισμένα Δ.Σ. των φοιτητικών συλλόγων πλήρως ελεγχομένων από τη χούντα και οι κυβερνητικοί επίτροποι.
Αφετηρία του ανοιχτού φ.κ. είναι ο Γενάρης του 1972 με τις πρώτες Γενικές Συνελεύσεις για τη δημιουργία ελεύθερων φοιτητικών εκλογών.
Αυτή την περίοδο γίνεται συγχρόνως προσπάθεια μέσα από τη δημιουργία Εθνικοτοπικών Σπουδαστικών Συλλόγων να προωθηθούν τα φοιτητικά ζητήματα και η προσπάθεια μέσα από τους Τ.Σ.Σ. της προώθησης της αντιδικτατορικής πάλης.
Μέσα στους άλλους Τ.Σ. συλλόγους ιδρύεται και ο σπουδαστικός σύλλογος Λευκαδιτών σπουδαστών “¨Αγγελος Σικελιανός”.
Σημαντική δραστηριότητα έχει η Φοιτητική ¨Ενωση Κρητών (Φ.Ε.Κ.) και κορυφαία στιγμή η οργάνωση συναυλίας της Φ.Ε.Κ. το Μάη του 1972 στο Σπόρτιγκ με το Γιάννη Μαρκόπουλο και Νίκο Ξυλούρη .Εκείνο το βράδυ 15 Μαίου 5000 φοιτητές μέσα και έξω από το Σπόρτιγκ τραγουδούσαν “πότε θα κάμει ξαστεριά”.Μετά τη συναυλία γίνεται πορεία στη Πατησίων προς το κέντρο της Αθήνας με συνθήματα “Δημοκρατία” και “Κάτω η Χούντα” και συγκρούσεις με την αστυνομία.
Το φθινόπωρο του 1972 οι σύλλογοι των Χημικών-Μεταλλειολόγων και Τοπογράφων του Πολυτεχνείου περνούν στα χέρια των φοιτητών. Να μνημονεύσουμε το συμπατριώτη μας Ηλία Κατωπόδη που αγωνιζόταν στους Τοπογράφους.
Οι δύο αυτοί σύλλογοι βοήθησαν αποφασιστικά το 1973 στην εξέγερση του ΕΜΠ.
Το Φλεβάρη του 1973 πραγματοποιείται (21-22 Φλεβάρη) η κατάληψη της Νομικής Σχολής στην Αθήνα . Ακολουθούν συγκρούσεις με την αστυνομία συλλήψεις και στη συνέχεια πραγματοποιούνται από τη χούντα οι διακοπές φοίτησης και η στράτευση των πρωτοπόρων φοιτητών.
Την άνοιξη του 1973 έχουμε την κατάπνιξη του φιλοβασιλικού κινήματος στο Ναυτικό,κατόπιν την κατάργηση της βασιλείας με συντακτική πράξη,το δημοψήφισμα της χούντας για την επικύρωσή της και την ανάδειξη του δικτάτορα Παπαδόπουλου προέδρου για μια οκταετία.
Συγχρόνως γίνεται προσπάθεια μεταμφίεσης και φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος με την κυβέρνηση Μαρκεζίνη.
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Τις τελευταίες μέρες του Οκτώβρη και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη, τα γεγονότα κυλάνε γρήγορα και συμβάλλουν στη δημιουργία γενικότερου κλίματος ξεσηκωμού.
Αρχές Νοέμβρη εξαγγέλλονται μέτρα από την κυβέρνηση Μαρκεζίνη για τα ΑΕΙ ,μεταξύ των οποίων η επιστροφή των στρατευμένων φοιτητών και φοιτητικές εκλογές για τον Φλεβάρη του 1974.
Στις 4 Νοεμβρίου γίνεται στο Α! Νεκροταφείο το μνημόσυνο του Γ.Παπανδρέου με συμμετοχή χιλιάδων που εξελίσσεται σε σύγκρουση με την αστυνομία στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας και πολλές συλλήψεις αργά το μεσημέρι.
Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου διεξάγεται παμφοιτητική συγκέντρωση στη Νομική και συγχρόνως αρχίζουν γενικές συνελεύσεις στις σχολές στο ΕΜΠ με θέμα την αντίκρουση της πολιτικής της χούντας για τις φοιτητικές εκλογές, ενώ αστυνομικές δυνάμεις συγκεντρώνονται έξω από το ΕΜΠ.
Ορισμένες εκατοντάδες φοιτητές κατηφορίζουν το μεσημέρι από τη Σόλωνος για το Πολυτεχνείο ,μετά από την είδηση στη συγκέντρωση της Νομικής , ότι στο Πολυτεχνείο γίνονται γεγονότα.¨Οταν φθάνουν στο ΕΜΠ τους επιτίθεται η αστυνομία και οι μισοί περίπου καταφέρνουν και μπαίνουν στο ΕΜΠ.
Οι φοιτητές στις συνελεύσεις στο ΕΜΠ αποφασίζουν αποχή με ενεργό παρουσία στο χώρο του Πολυτεχνείου .Κατεβαίνουν από τις συνελεύσεις στο προαύλιο και ενώνονται με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου που είχαν μπει μέσα.
Το απόγευμα αποσύρονται προσωρινά οι αστυνομικές δυνάμεις και το πλήθος που αρχίζει να συρρέει εισέρχεται στο ΕΜΠ αυξάνοντας συνεχώς τον αριθμό των φοιτητών στο χώρο.
Αργά το βράδυ καταφθάνουν με τον ηλεκτρικό , συγκροτημένοι ,200 περίπου φοιτητές από τη Βιομηχανική Πειραιά που άφησαν τη συνέλευσή τους και ανέβηκαν στην Αθήνα στο Πολυτεχνείο.¨Ετσι λοιπόν αρχίζει στη πράξη η κατάληψη.
Το ξεκίνημα λοιπόν της κατάληψης δεν αποτέλεσε συγκεκριμένο προμελετημένο σχέδιο κάποιας πολιτικής παράταξης. Τα γεγονότα επιβλήθηκαν, χωρίς απόφαση και σχέδιο «αυθόρμητα» μέσα στο γενικότερο κλίμα εκείνων των στιγμών, δηλαδή χωρίς προμελετημένο σχέδιο οποιασδήποτε παράταξης ή οργάνωσης.
Στο φ.κ. όμως ήδη δρούσαν οι οργανώσεις της ΑΝΤΙΕΦΕΕ και η ΚΝΕ,ο «Ρήγας Φεραίος»,η ΑΑΣΠΕ, η ΠΠΣΠ και άλλες μικρότερες αριστερές οργανώσεις και ανένταχτοι αριστεροί φοιτητές. Αυτές εξέλεξαν αντιπροσώπους στη συντονιστική επιτροπή της κατάληψης ,σήκωσαν το βάρος της οργάνωσης του αγώνα στο Πολυτεχνείο.
Στις γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιούνται στη συνέχεια στο Πολυτεχνείο εκλέγονται δύο αντιπρόσωποι από κάθε σχολή και δημιουργείται η συντονιστική επιτροπή της κατάληψης, μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες η οποία παίρνει έτσι πολιτική υπόσταση και γίνεται το κέντρο του αγώνα.
Οργανώνει την περιφρούρηση.Με υλικά από τη σχολή των μηχανολόγων ηλεκτρολόγων δημιουργείται ο ραδιοφωνικός σταθμός που ξεκινά τη λειτουργία του την Πέμπτη και ακούγεται στην Αθήνα ,μεταδίδει τις ανακοινώσεις και τα συνθήματά της Συντονιστικής Επιτροπής.Ηταν ο ραδιοσταθμός που λειτούργησε ως πόλος έλξης για τους δημοκράτες και αντιδικτατορικούς αγωνιστές.Συνέβαλε στη πορεία στη δημιουργία εξεγερσιακού πνεύματος στους πολίτες που άκουγαν για πρώτη φορά από το ραδιόφωνο το σύνθημα “Κάτω η Χούντα”.Στη συνέχεια οργανώνει και εξοπλίζει ένα πρόχειρο ιατρείο με φάρμακα που έρχονταν από έξω.
Η πράξη της κατάληψης θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη το μεσημέρι με τη διακήρυξη της Συντονιστικής Επιτροπής με κυρίαρχη κατεύθυνση την πτώση της Χούντας ,τη Λαϊκή Κυριαρχία και την Εθνική Ανεξαρτησία.
Στο ΕΜΠ πραγματοποιείται εργατική συνέλευση και συνελεύσεις μαθητών από τα σχολεία της Αθήνας που κατεβαίνουν στο κέντρο.
O ξεσηκωμός στην Αθήνα επεκτείνεται στα άλλα Πανεπιστήμια της χώρας στη Θεσσαλονίκη ,την Πάτρα ,στα Γιάννενα.Είναι άξια να μνημονευτεί η αντιδικτατορική δράση στο Πανεπιστήμιο Γιαννίνων της συμπατριώτισσας μας Πόπης Βουτσινά ,η οποία έχει φύγει από κοντά μας, η σύλληψή της και ο βασανισμός της στην ΕΣΑ.Να μνημονεύσω επίσης τον καθηγητή μας Οδυσσέα Μανωλίτση που μέσα στη τάξη, εκφράστηκε θετικά , για το ξεσηκωμό των φοιτητών εκείνες τις μέρες.
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Την Παρασκευή ,ιδιαίτερα μετά το μεσημέρι , η κατάληψη του Πολυτεχνείου παίρνει τη μορφή λαϊκής εξέγερσης με τους δεκάδες χιλιάδες που συρρέουν και το πλήθος από τα Χαυτεία και την Πατησίων να φθάνει ως τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Ο κόσμος κατέβαινε από τις γειτονιές της Αθήνας, από τις λαϊκές εργατικές συνοικίες . Πρωτοστατούσαν έξω από το Πολυτεχνείο, στα Χαυτεία, στην Πανεπιστημίου, στο Δημαρχείο. Χιλιάδες τρικ, συνθήματα και πανό στους δρόμους της Αθήνας.
Κατεβαίνουν οικοδόμοι και πορείες που κατευθύνονται από το ΕΜΠ προς το Δημαρχείο της Αθήνας, χτυπιούνται από την αστυνομία και διαλύονται. Στήνονται οδοφράγματα, φωτιές για να αντιμετωπίσουν τα δακρυγόνα που πέφτουν και οι συγκρούσεις επεκτείνονται σε όλο το κέντρο.
Από τις επτά το βράδυ πέφτουν οι πρώτοι νεκροί από τους πυροβολισμούς.
Κουβαλάνε πάνω σε σεντόνια μέσα στο ΕΜΠ τους τραυματίες ως το ιατρείο, ή αυτούς που είναι βαριά στα ασθενοφόρα για τα Νοσοκομεία.
Αργά το βράδυ κατεβαίνουν τα τανκς από το Γουδί και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.Ρίχνουν τη πύλη του ΕΜΠ με φοιτητές που είναι πάνω ,μπαίνουν διμοιρίες ΛΟΚ στο ΕΜΠ και αστυνομικοί , το οποίο εκκενώνεται από τους φοιτητές.
Ακολουθεί ανθρωποκυνηγητό χιλιάδων φοιτητών και συλλήψεις στους γύρω δρόμους.
ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ
Πραγματοποιούνται διασώσεις μεγάλου αριθμού φοιτητών, μετά την έξοδο ,από την πολυκατοικία της οδού Στουρνάρα 49 όπου το διαμέρισμα της Σοφίας Βέμπο ,ως τις πολυκατοικίες στην Αβέρωφ ,τη Ζαΐμη και τους γύρω δρόμους των Εξαρχείων στις οποίες σώθηκαν εκατοντάδες διωκόμενοι φοιτητές.
Η προσωπική μου μαρτυρία για τους πυροβολισμούς προέρχεται από γείτονά μου εισπράκτορα που επέστρεψε στη Λευκάδα το Σάββατο 17 Νοέμβρη και μας μετέφερε ότι τους άκουγε όλη τη νύχτα στην Αθήνα την Παρασκευή προς Σάββατο.
Οι δολοφονίες δεκάδων ατόμων Παρασκευή και Σάββατο είναι ένα γεγονός αποδεδειγμένο.
Μιλούν οι άνθρωποι, τα γεγονότα και τέλος μέσα από την ιστορική έρευνα οι νεκροί της εξέγερσης.
H πιο έγκυρη πηγή για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου είναι η ιστορική έρευνα που διεξήχθη από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και στην οποία παρατίθεται αναλυτικός κατάλογος με 24 ονόματα επιβεβαιωμένων νεκρών.
Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι αυτός είναι ο τελικός κατάλογος αφού υπήρξαν και εκατοντάδες τραυματίες .Η ιστορική έρευνα που ήρθε στην επιφάνεια πρόσφατα και δημοσιεύεται ,αναφέρει ότι “Τις ημέρες εκείνες μόνο η αστυνομία κατανάλωσε 24.000 σφαίρες τα δε στρατιωτικά τμήματα από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16/11 μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής, σε λιγότερο από 40 ώρες, έριξαν 324.000 σφαίρες.”
ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Ακολουθούν η δικτατορία του Ιωαννίδη, το πραξικόπημα ενάντια στον Μακάριο στη Κύπρο,η τραγωδία με την Τουρκική εισβολή με τη σύμπραξη ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και η κατοχή της Κύπρου ,που συνεχίζεται και παραμένει ανοιχτή πληγή και σήμερα, η πτώση της δικτατορίας με τη μεταπολίτευση το 1974 και τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ.
ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ
-Οι αγώνες του Νοέμβρη και ειδικά η μάχη του Πολυτεχνείου, αποτελούν κορυφαία εκδήλωση της εφτάχρονης αντιδικτατορικής πάλης και μια από τις κορυφαίες στιγμές των αγώνων του λαού και της νεολαίας του. Δεν είναι βέβαια μια γενική λαϊκή εξέγερση, αλλά είναι μια , φοιτητική εξέγερση, που προκάλεσε γενικότερο ξεσηκωμό του λαού και πριν απ’ όλα τμημάτων της εργατικής τάξης και των εργαζομένων. Έχει οπωσδήποτε τον χαρακτήρα ενός λαϊκού ξεσηκωμού. Οι ελλείψεις που υπήρξαν ή τα λάθη που έγιναν δεν μπορούν σε τίποτα να μειώσουν τη σημασία του ηρωικού εκείνου αγώνα.
-Αποτέλεσε ορόσημο της λαϊκής πάλης. Ο αγώνας αυτός συνέδεσε την πάλη για την ανατροπή της ξενοκίνητης χούντας με στόχους και συνθήματα αντιιμπεριαλιστικά και αντιαμερικανικά, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, το διώξιμο των ξένων βάσεων, την κατάκτηση εθνικής ανεξαρτησίας και λαϊκής κυριαρχίας που παραμένουν επίκαιρα και σήμερα.
– Συνέβαλε στη ριζοσπαστικοποίηση της νέας γενιάς στη μεταπολίτευση.
ΟΙ ΠΟΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΌΝΩΝ
Στη πορεία αυτού του μισού αιώνα που πέρασε θα ήθελα να μνημονεύσω τρείς ξεχωριστές πορείες στις οποίες είχα την τύχη να συμμετέχω:
Η πρώτη πορεία 24 Νοεμβρίου το 1974 μια βδομάδα μετά τις εκλογές της 17 Νοεμβρίου του 1974 που ανέδειξαν την κυβέρνηση Κ.Καραμανλή.¨Ηταν ίσως η μεγαλύτερη που έγινε μετά τη μεταπολίτευση.Τα συνθήματα “έξω οι Αμερικάνοι,το ΝΑΤΟ ,οι βάσεις “ και “Αυτοί σκοτώσαν τ’ αδέρφια μας”μπροστά από την Αμερικανική πρεσβεία ,που την έβλεπα για πρώτη φορά στη ζωή μου, δονούσαν την ατμόσφαιρα και τα φοβισμένα βλέμματα των αστυνομικών που έκαναν αλυσσίδες προστασίας μπροστά από την πρεσβεία συμπλήρωναν το σκηνικό.
Την πορεία του 1980 με τη δολοφονία του Κύπριου φοιτητή Ιάκωβου Κουμή και της εργάτριας Σταματίνας Κανελλοπούλου πριν πέσει και τερματιστεί η διακυβέρνηση της δεξιάς στη χώρα μας
Τέλος η πορεία του 1983 που για πρώτη φορά κατεβήκαμε το μπλοκ των στρατευμένων στη πορεία του ΕΜΠ.Το πανώ που είχαμε της ΚΕΕΔ (Κίνηση Εκδημοκρατισμού Ενόπλων Δυνάμεων )ζητούσε την “απαλλαγή από τη Νατοϊκή εξουσία” των ενόπλων δυνάμεων και της χώρας μας.
Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Πάνω στις πύλες του Πολυτεχνείου στην εξέγερση γράφτηκαν τα συνθήματα: “ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ»,”ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ”.
Πενήντα χρόνια μετά οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ είναι παρόντες .Η εξάρτηση της χώρας μας από αυτούς μεγαλώνει με τις βάσεις στην Αλεξανδρούπολη,το Στεφανοβίκειο ,την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας και τη συζήτηση για τη δημιουργία νέων στα νησιά του Αιγαίου.
Η εμπλοκή της χώρας μας στο πόλεμο της Ουκρανίας με την αποστολή πολεμικού υλικού και την ανάληψη της εκπαίδευσης πιλότων στα F16 καθιστά τη χώρα μας όμηρο στους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ και μόνιμο στόχο σε περίπτωση επέκτασης και γενίκευσης της σύρραξης.
Το ΝΑΤΟ άρχισε τη διευρυνσή του προς Ανατολάς με την ¨Ενωση των δύο Γερμανιών,επεκτάθηκε σε όλες τις χώρες του πρώην συμφώνου της Βαρσοβίας, πλην της Ρωσίας,στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Βαλτικής,στην Αλβανία ,τη Βόρεια Μακεδονία ,προσπάθησε να εντάξει την Ουκρανία και τη Γεωργία και μετά την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία επεκτάθηκε στη Φινλανδία και Σουηδία.
- Είναι πιστεύω απαραίτητα: Το άμεσο σταμάτημα του πολέμου στην Ουκρανία,η άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από αυτόν ,αγώνας για την κατάργηση των Αμερικάνικων βάσεων στη χώρα μας,η έξοδος από το ΝΑΤΟ και πάλη για τη διάλυσή του.Προώθηση πολυδιάστατης φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής,ανάπτυξη αντιπολεμικού αντιμπεριαλιστικού κινήματος από τους λαούς της περιοχής μας.
- ΟΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ
Με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία περνάμε σε μια νέα ιστορική περίοδο μεγάλων γεωπολιτικών ανακατατάξεων, που μεταξύ των άλλων αφορά την ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση των πηγών και των δρόμων της ενέργειας.
Η απομόνωση της Ρωσίας, η ανάπτυξη των σχέσεων της με τη Κίνα, η δημιουργία των BRICS (Brazil,Russia,India,China,South Africa),οι ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή, η αύξηση του ρόλου της Κίνας σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργούν νέα δεδομένα και πραγματικότητες στον κόσμο.
Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε εν μέσω δύο πολέμων: Του συνεχιζόμενου της Ουκρανίας και της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.
Ουσιαστικά πρόκειται για τη σφαγή και την συστηματική κατεδάφιση της Γάζας. Πόλεμος εναντίον αμάχων, παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων και κτιρίων.
Η συστηματική κατεδάφιση της πόλης θα την κάμει ακατοίκητη. Νεκροί ήδη πάνω από 11000 που αυξάνονται μέρα με τη μέρα ,μεταξύ των οποίων 4500 παιδιά. Νοσοκομεία στόχοι βάρβαρων επιθέσεων που ήδη τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Στο Νότο έχουν ήδη μετατοπιστεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και το Ισραήλ σκοπεύει να τους διώξει όλους. Προβάλλονται κραυγές πολεμοκάπηλων του Ισραήλ για χρήση αερίων, που δοκίμασαν οι Εβραίοι με σκληρό τρόπο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ακόμα και πυρηνικών όπλων!!!.
Σε αυτή τους την επίθεση έχουν την ουσιαστική βοήθεια προς αυτό από τις ΗΠΑ, οι οποίες προσπαθούν να αναλάβουν και να ενισχύσουν τον ηγετικό ρόλο στη περιοχή.
Τις επιθέσεις στα Νοσοκομεία,ακολουθεί ο επικείμενος λιμός 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων και ο σταθερός στόχος του Ισραήλ για εκδίωξή τους από τη Γάζα και η μόνιμη μετεγκατάστασή τους στις Αραβικές χώρες και την Ευρώπη.
Να σημειώσουμε εδώ την υπαλληλική και κατάπτυστη αποχή της χώρας μας από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για το άμεσο σταμάτημα του πυρός.
Είναι συνέχεια της πολιτικής που ξεκίνησε το 2018 με τις ευλογίες των ΗΠΑ για τη δημιουργία μόνιμου άξονα Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, που εξυπηρετεί τους στόχους των ΗΠΑ και των μονοπωλίων της ενέργειας ,για την ενεργειακή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ν.Α. Μεσογείου.
Πρέπει να σταματήσει άμεσα η σφαγή αυτή, να αποχωρήσει το Ισραήλ και να προχωρήσει άμεσα μέσω ΟΗΕ και να ολοκληρωθεί η δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους ,μια ιστορική εκκρεμότητα από το 1948 και την κατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ στο πόλεμο του 1967.
Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Η νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας,πρόσδεσης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, γίνεται κυρίαρχη μετά τη διπλή νίκη της ΝΔ .Η πολιτική της είναι συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις απο το 2010 έως σήμερα.
Διαμορφώνεται έτσι ένα πολιτικό τοπίο ,συνέχισης της μνημονιακής πορείας,της ενισχυμένης εποπτείας της χώρας ως το 2060 και της συνολικής αποδοχής της πολιτικής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Το μνημονιακό καθεστώς στη χώρα μας επιβλήθηκε με εκατοντάδες νόμους και προεδρικά διατάγματα που την εγκλωβίζει έως το 2060. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μείζονα και ελάσσονα δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο την ΕΕ,την επικυριαρχία των δανειστών και την αυξημένη επιτήρηση.
Προωθείται από την κυβέρνηση το σύμφωνο σταθερότητας , οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας μας για μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα ,τα μνημονιακά προαπαιτούμενα και τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Η επαναφορά αυστηρής λιτότητας σημαίνει νέα βάρη στις δυνάμεις της εργασίας και κοινωνικές περικοπές.
Οι τιμές είναι ήδη δυσβάσταχτες στα είδη διατροφής για τις λαϊκές οικογένειες,θα γίνουν το ίδιο με το κόψιμο των επιδομάτων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η πολιτική αυτή συμβαδίζει με την αύξηση των επιτοκίων,τον πληθωρισμό,την είσοδο της ΕΕ σε καθεστώς ύφεσης από το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Επισημαίνω την ανάγκη διαλόγου, από την αρχή ,για όλα τα μεγάλα ζητήματα,τακτικής και στρατηγικής,μεγάλων ενωτικών πρωτοβουλιών και κοινής δράσης ,στο συνδικαλιστικό κίνημα, για τα δικαιώματα των εργαζόμενων και των ανέργων,στη νεολαία,στην προώθηση της ισότιμης θέσης των γυναικών,στους φτωχούς.
Για την κατάργηση της λιτότητας ,των αντιεργατικών νόμων,αναβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, των συντάξεων,της πρόνοιας,μάχη κατά της ακρίβειας ,του πληθωρισμού, των πλειστηριασμών και υπεράσπιση των δυνάμεων της εργασίας,υπεράσπιση της δημόσιας υγείας ,παιδείας και όλων των κοινωνικών αγαθών,ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος της χώρας μας ,για την ρήξη και έξοδο από την ΟΝΕ και την ΕΕ.
Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΥΣΤΟΠΙΑ
Ο ρόλος που έπαιξε στην εξέγερση ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πολυτεχνείου ήταν μεγάλος και αποδεικνύει διαχρονικά το μεγάλο ρόλο των ΜΜΕ και το σημαντικότερο ρόλο που παίζουν το διαδίκτυο και τα σημερινά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το μεγάλο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων,με το predator, που εκδηλώθηκε στη χώρα μας άνοιξε δίπλατα, στους πολίτες, το παράθυρο μιας ψηφιακής δυστοπίας καταγραφής και παρακολούθησης όχι μόνο εξεχόντων προσώπων και πολιτικών αλλά εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.
Mπροστά στην οθόνη του Η/Υ δεν είμαστε μόνοι.Κάθε κλικ στο διαδίκτυο,κάθε χρήση τηλεφώνου ,ή πιστωτικής κάρτας παρέχει για καθένα από εμάς,ακριβείς πληροφορίες στην υπηρεσία εμπορικών εταιρειών,διαφημιστών,τραπεζών ή κυβερνητικών υπηρεσιών και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.Το πρόγραμμα πλοήγησης GOOGLE CHROME ,για παράδειγμα,στέλνει στην Alphabet (Μητρική εταιρεία της GOOGLE) οτιδήποτε κάνει ο χρήστης στην πλοήγησή του στο διαδίκτυο.
Είναι γνωστές οι καταγγελίες του Εντουαρντ Σνόουντεν ,που φυγοδικεί,κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της NSA (Νational Security Agency) .”H NSA -καταγγέλει ο Σνόουντεν- έχει φτιάξει μια φοβερή υποδομή που της επιτρέπει να υποκλέπτει ουσιαστικά κάθε μορφή επικοινωνίας,…,τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν ανά πάσα στιγμή.”
Ο στόχος της NSA και των συνεργαζομένων υπηρεσιών πληροφοριών είναι να ελέγξουν το ίντερνετ και τα τρία δισεκατομμύρια των χρηστών του.
Μόλις πριν λίγες μέρες τελείωσε με επιτυχία η απεργία 118 ημερών των συγγραφέων και του συνδικάτου των ηθοποιών του Χόλλυγουντ ενάντια στα μεγάλα στούντιο που δεν είχε μόνο οικονομικά αιτήματα αλλά ήταν και ιστορικά η πρώτη απεργία ενάντια στην τεχνητή νοημοσύνη ,απαιτώντας την απαγόρευση της χρήσης των φωτογραφιών και των εικόνων τους χωρίς την άδειά τους.
Η εποχή του διαδικτύου είναι χρήσιμη για την ανθρωπότητα, το πρόβλημα είναι ο έλεγχος της χρήσης του και η κατάχρησή του.
Η συλλογική αντίδραση των εργαζομένων και όλων των πολιτών και η διαμόρφωση εναλλακτικών δικτύων είναι ο μόνος δρόμος σε αυτή την εποχή των νέων “τεράτων”.
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
Είναι απαραίτητη ανάγκη η ανάλυση της πραγματικής σημερινής κατάστασης και θέσης της χώρας μας.
Των κοινωνικών δυνάμεων και διεργασιών που συντελούνται.Των υπαρκτών και πραγματικών εξαρτήσεων της χώρας στο στρατιωτικό,οικονομικό και πολιτικό τομέα.
Της κλιματικής κρίσης που με τόση ένταση προσβάλλει τη χώρα μας την τελευταία τριετία με τραγικές συνέπειες πριν λίγους μήνες στη Θεσσαλία.
Της πάλης ενάντια στη ΤΙΝΑ (Τhere Is Not Alternative,δεν υπάρχει εναλλακτική) στην οποία προσχώρησαν η μία μετά την άλλη όλες οι πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν τη χώρα και στα τρία μνημόνια από το 2010,το μνημονιακό καθεστώς που έχει επιβληθεί με εκατοντάδες νόμους και με επιτήρηση μέχρι το 2060.
Το χρέος της χώρας περνάει πια μετά από τόσες θυσίες τα 400 δις ευρώ και είναι πάνω από το 190,5 % (2022) όταν στο πρώτο μνημόνιο μπήκαμε με το χρέος στο ύψος του 126,8 % του ΑΕΠ.
Η συζήτηση αυτή είναι απαραίτητο να ανοίξει εν όψει των Ευρωεκλογών που έρχονται σε πέντε μήνες.¨Οχι για το πόσους ευρωβουλευτές θα εκλέξει κάθε πολιτική δύναμη στις εκλογές, αλλά της εξέτασης επιβάρυνσης της θέση της χώρας μας στην ΕΕ από τη δεκαετία του ’80 ,ποιές είναι οι προοπτικές σήμερα μέσα στον ιμπεριαλισμό και τις ενδοίϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που οξύνονται, της ίδιας της ΕΕ και της ανάγκης αποδέσμευσης της χώρας μας από αυτή.
ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ
Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά σε όσους έφυγαν τότε ή και αργότερα από τη ζωή και σε όλους τους μετέχοντες στην εξέγερση.
Είναι πριν απ’όλα φόρος τιμής στους χιλιάδες που συμμετείχαν και έμειναν ανώνυμοι,όμως αυτοί τελικά δημιούργησαν το ιστορικό γεγονός ,την τομή στην 7ετή δικτατορία σπάζοντας την απάθεια που υπήρχε.
Η εξέγερση ,ή επανάσταση είναι σπάνια φαινόμενα στην ανθρώπινη ιστορία και είναι συγκερασμός και συμμετοχή πολλών παραγόντων για να συμβούν.
¨Οταν όμως συμβαίνουν αλλάζουν ριζικά τα πράγματα και τη ζωή των ανθρώπων, κινούν την ιστορία προς τα εμπρός.
Στις μέρες μας είναι ζωτική η κοινωνική ανάγκη για την αμφισβήτηση της ΤΙΝΑ, σε προγραμματικό ,κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο,που δεν μπορεί να αποτελέσει έργο μόνο ενός κόμματος ή πολιτικής οργάνωσης.
Η αμφισβήτηση αυτή θα μπορούσε ,κατά τη γνώμη μου,να γίνει μέσα από ένα μπλοκ -μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων , ανατροπής της λιτότητας και του μνημονιακού καθεστώτος της επιτροπείας και επιτήρησης , που θα μπορούσε να ανιχνεύσει και να προχωρήσει σε άλλους δρόμους για τη χώρα μας ,μέσω ενός μεταβατικού προγράμματος,βαθιών αλλαγών και ριζικών κοινωνικών μετασχηματισμών με σοσιαλιστικό ορίζοντα και προοπτική.
. * Ομιλία του Χρήστου Παπαδόπουλου την 15 Νοέμβρη 2023 στην εκδήλωση της ΜΕΤΩΠΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ με τίτλο:
“ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ”