Λαϊκή Συσπείρωση ΙΝ: ΔΤ Ευγενίας Κολυβά για την ειδική συνεδρίαση για τα πεπραγμένα της περιφερειακής αρχής του έτους 2022
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της περιφερειακής συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιόνιων Νήσων, Ευγενίας Κολυβά.
Για την ειδική συνεδρίαση για τα πειραγμένα της περιφερειακής αρχής του 2022
Στην ειδική συνεδρίαση του ΠΣ στις 27 Ιουνίου η περιφερειακή αρχή προσπαθεί να ωραιοποιήσει στα μάτια του λαού την πολιτική που είχε εφαρμόσει την προηγούμενη χρονιά στο σύνολο της Περιφέρειας.
Θα επικεντρωθούμε σε ορισμένα από τα σημεία που αναφέρεται η εισήγηση της περιφερειακής αρχής κυρίως στη χωρική αντιπεριφέρεια της Λευκάδας.
Ο πεζόδρομος του Νυδριού με χίλια-δυο βάσανα, καθυστερήσεις, ο εργολάβος για να κονομήσει δούλευε για μεγάλο χρονικό διάστημα με 1-2 εργάτες, ήλιο με ήλιο για να έχει παράλληλα και την εργολαβία στο Μεγανήσι. Ένα σωρό παρατάσεις ενώ μεγάλα είναι τα προβλήματα ακόμα και τώρα με τις πλάκες που έχουν σπάσει και θέλουν άλλαγμα, κι ακόμα δεν έχει παραδοθεί επίσημα το έργο, λόγω αυτών των προβλημάτων. Η κατάσταση στο Νυδρί έχει γίνει αφόρητη, αφού υπάρχουν αυτά τα προβλήματα σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκών δημόσιων πάρκινγκ και των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.
Όσον αφορά τη συντήρηση σχολικών μονάδων, πέρα από το γεγονός ότι γίνονται τα αυτονόητα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα σχολεία μας, ότι γίνεται, γίνεται με μεγάλες καθυστερήσεις παρατάσεις επι παρατάσεων κλπ.
Τα έργα αποκαταστάσεων στα σχ, 5ο Νηπιαγωγείο και Σχολείο Βασιλικής, ολοκληρώθηκαν μετά από 8 χρόνια και εν μέσω σφοδρών διαμαρτυριών από τους μαθητές, τους καθηγητές και τους γονείς. Στη Βασιλική είχαμε και την κήρυξη του εργολάβου ως έκπτωτου, προσθέτοντας κι άλλες καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση του έργου. Φτάσαμε να περιμένουμε τον Σεπτέμβρη του 2023 για να μιλήσουμε για ολοκλήρωση του έργου.
Αποδεικνύεται ότι αυτά που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες καρκινοβατούν επι χρόνια ταλαιπωρώντας τους πολίτες.
Τα αντιπλημμυρικά έργα, ως συνήθως έχουν χαρακτήρα αποκατάστασης και ποτέ πρόληψης που θα βασίζεται σε ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό. Ακόμα κι αυτά τα έργα αποκατάστασης ζημιών κάνουν χρόνια για να υλοποιηθούν όπως για παράδειγμα ο χείμαρρος Ρουπακιάς στη λεκάνη της Βασιλικής. Ακόμα συζητάμε ότι ολοκληρώνονται και εντάσσονται στις μελέτες, προβλήματα του 2021.
Η αναβάθμιση των αντλιοστασίων του Δήμου με αισθητήρες και αυτοματισμούς είναι πρακτικά στον αέρα αφού το πρόβλημα του δικτύου δεν είναι αν θα μετράμε με έξυπνο τρόπο τι μπαίνει και τι βγαίνει από τα αντλιοστάσια, παρά τη χρησιμότητά του. Αντίθετα, πρέπει να υπάρχει νερό, να μην εξαντλείται από τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, τις πισίνες, να μην περνάει από τις απαρχαιωμένες σωληνώσεις κλπ. Και σε αυτή την κατεύθυνση δεν υπήρξε συμβολή και βοήθεια προς το Δήμο Λευκάδας.
Τα οδικά έργα περιορίζονται σε συντηρήσεις-αποκαταστάσεις, εκεί που η κατάσταση δεν πάει άλλο, με μεγάλη επικινδυνότητα για κατοίκους και επισκέπτες. Τα κλαδιά σε αρκετά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου κόβουν την ορατότητα και για να κοπούν πρέπει να περάσουν χρόνια ή να πλησιάζουν οι εκλογές όπως τώρα.
Στη Νικιάνα είχαμε αναδείξει, ως Λαϊκή Συσπείρωση, την αναγκαιότητα που απασχολούσε από καιρό τους κατοίκους για νησίδα στον κεντρικό δρόμο. Υπάρχουν προβλήματα στη μελέτη που πρέπει να διορθωθούν σε συννενόηση με την τοπική κοινωνία, για το που θα «κόβεται» η νησίδα για τους κάθετους δρόμους κλπ.
Παρά την πρόσφατη πανυγηρική παρουσίαση του masterplan για το Κτήμα Πασσά αυτό παραμένει μια έκθεση ιδεών αξίας 20.000 στα χαρτιά, για να έχει κάτι η περιφερειακή αρχή να παρουσιάσει ενόψει εκλογών. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, είναι δεδομένη η ιδιωτικοποίησή του μετά την κατασκευή του και θα έχει το ρόλο ιδιωτικοποιημένης υποδομής για τις τουριστικές επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής. Με το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, το εν λόγω κτήμα ανήκει στο «υπερταμείο» και υπόκειται στις αποφάσεις του. Έντονη είναι η φημολογία στους κατοίκους ότι προορίζεται ο χώρος για ξενοδοχειακή μονάδα.
Το κτίριο της Φιλαρμονικής, που έχει σοβαρά προβλήματα, και μετά από χρόνια διεκδικήσεων από μεριάς του σωματείου, έγινε κατορθωτό να αρχίσει να υλοποιείται λίγο πριν τις εκλογές.
Το Πολιτιστικό Κέντρο στο κέντρο της πόλης Λευκάδας μια διαχρονική απαίτηση για έναν τέτοιο χώρο πολιτισμού, από τα βασικά που έπρεπε να παρέχει η ΠΙΝ, έπρεπε να φτάσουμε στις εκλογές για να υλοποιηθεί.
Στο Μεγανήσι με την αυξημένη τουριστική κίνηση οι παρεμβάσεις είναι πίσω από τις ανάγκες κυρίως των κατοίκων και περιορίζονται σε μπαλώματα του οδικού δικτύου.
Η πονεμένη ιστορία με το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στο Νυδρί που είχαμε επιμείνει ότι πρέπει να χωροθετηθεί σε άλλο σημείο, έχει σηκώσει μεγάλες αντιδράσεις από κατοίκους, αφού παρεμβαίνει με βίαιο τρόπο στην εικόνα της περιοχής και στην οπτική πρόσβαση στα νησιά που βρίσκονται απέναντι από το Νυδρί.
Με ρυθμούς χελώνας και το ζωτικής σημασίας έργο της παράκαμψης του Καλαμιτσίου όπου κάτοικοι και επισκέπτες ταλαιπωρούνται εδώ και χρόνια από όλες τις περιφερειακές αρχές με τα προβλήματα στη διαδικασία, τις κωλυσιεργίες. Θυμίζουμε επίσης, ότι το έργο, έγινε βιτρίνα για το δήθεν κοινωνικό πρόσωπο της εταιρίας που διαχειρίζεται το Σκορπιό αφού έκανε «δωράκι» τη μελέτη της παράκαμψης του Καλαμιτσίου πιθανόν ως ανταπόδοση στην περιφερειακή αρχή για τις διευκολύνσεις προς την εταιρία στο λιμάνι στο Περιγιάλι, σε βάρος των κατοίκων του χωριού.
Συμπερασματικά, κατα κύριο λόγο έχουν πραγματοποιηθεί ή είναι σε πορεία υλοποίησης έργα και δράσεις που αφορούν στη στήριξη των αναγκών και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Τα όποια, λίγα σε αριθμό, έργα και δράσεις αφορούν τις λαϊκές ανάγκες είναι πολύ πίσω από τις απαιτήσεις, και μετά από διεκδικήσεις κατοίκων και φορέων.