Ερώτηση βουλευτή Λευκάδας προς την Βουλή για τις δασικές εκτάσεις, μετά το σκάνδαλο που προκάλεσε ο χαρακτηρισμός τους από το Δασαρχείο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 7 Φεβρουαρίου 2023

Ερώτηση του Βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά στη Βουλή

για τις δηλώσεις δικαιωμάτων που κατέθεσε το Δασαρχείο

 

Ερώτηση με αρ. πρωτ. 2113 /6-2-2023 προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, ζητώντας την επανόρθωση του προβλήματος που δημιούργησαν οι δηλώσεις δικαιωμάτων Εθνικού Κτηματολογίου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου που κατέθεσε το Δασαρχείο Λευκάδας.

Ο Βουλευτής, σε συνέχεια των συναντήσεών του με την ηγεσία του Υπουργείου, καθώς και της με αρ.πρωτ.238/2-2-23 επιστολής την οποία είχε καταθέσει την προηγούμενη εβδομάδα προς τον Υπουργό, τον Υφυπουργό κ. Γιώργο Αμυρά και τον Γενικό Γραμματέα Δασών, κ. Κώστα Αραβώση, έθεσε εκ νέου το ζήτημα, επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή έχει αιφνιδιάσει δυσάρεστα όλη την κοινωνία της Λευκάδας.

Επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα υπήρχε ως δεδομένο το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ιονίων Νήσων, όπως και άλλων περιοχών, σύμφωνα με το οποίο το δημόσιο δεν μπορεί να εγείρει δικαιώματα κυριότητας επί εκτάσεων για τις οποίες δεν διαθέτει τίτλους. Οι εκτάσεις, τόνισε, μπορούν να είναι είτε Δημοτικές, είτε ιδιωτικές.

Παρόλα αυτά, αναφέρει στην ερώτηση, το Δασαρχείο Λευκάδας, διεκδικεί αυτές τις εκτάσεις, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε ιδιώτες, Δήμο, Εκκλησία και εν γένει ιδιοκτήτες. Σημείωσε δε ότι αυτές οι δηλώσεις αφορούν μόνο τη νότιο Λευκάδα, το Μεγανήσι, τον Κάλαμο και τον Καστό, καθώς στη Βόρειο Λευκάδα υπάρχει ήδη λειτουργούν κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα το πρόσθετο παράδοξο οι μισοί κάτοικοι να υπόκεινται σε διαφορετικό καθεστώς από τους άλλους μισούς.

Σχολίασε ότι  το Δημόσιο αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς εκτάσεων οι οποίες ουδέποτε του ανήκαν, καθώς μετά την ενετοκρατία το σύνολο του εκτάσεων στα Ιόνια Νησιά και αλλού περιήλθε είτε σε ιδιώτες είτε στις κοινότητες και στους Δήμους, τονίζοντας ότι έπειτα από το πιλοτικό Κτηματολόγιο, το τρέχον Κτηματολόγιο και το Δασολόγιο, οι πολίτες της Λευκάδας βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο για πολλοστή φορά να αμφισβητηθεί η περιουσία τους και να παγώσει πλήθος από αγοραπωλησίες ακινήτων, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να μην μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους,

Καταλήγοντας ο Βουλευτής έθεσε τρία ερωτήματα προς τον Υπουργό:

  1. Αν προτίθεται να αποσύρει τη δήλωση του Δασαρχείου για το σύνολο των εκτάσεων καθώς, ακόμα κι αν οι δηλώσεις για τα ΑΔ απορριφθούν από το Κτηματολόγιο, λόγω του άρθρου 40 του ν.4936/2022, ωστόσο όσο ισχύει η εγκύκλιος ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/115255/6217/2-12-2021 και ο Νόμος 4819/2021, θα παραμένουν προβλήματα για άλλες εκτάσεις (πχ μικτές ή ΔΔ ιδιωτών, του Δήμου ή της Εκκλησίας).
  2. Αν προτίθεται να αποσύρει την αλλαγή της προαναφερθείσας εγκυκλίου ώστε η πρόβλεψη ότι «οι υπηρεσίες του δημοσίου οφείλουν να υποβάλουν δήλωση για όλες τις εκτάσεις που φέρουν δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα», να μην αφορά επ’ ουδενί τις περιοχές του άρθρου 62 του Νόμου 998/1979.
  3. Αν προτίθεται να αναθεωρήσει το άρθρο 152 του Ν.4819/2021 ώστε είτε να απαλειφθεί εξ ολοκλήρου η δεύτερη προϋπόθεση (δηλαδή οι διεκδικούντες την έκταση να διαθέτουν τίτλο πριν τις 1.7.2001) προκειμένου να μην διεκδικεί τις εκτάσεις το Δημόσιο, είτε η προϋπόθεση να επαναδιατυπωθεί με επωφελέστερο τρόπο για τους διεκδικούντες ιδιώτες, Δήμο, Εκκλησία κλπ ως προς το χρόνο και τρόπο απόκτησης της κυριότητας της έκτασης.