Η λαδόπιτα και το αμπαλί ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λευκάδα, 2 Μαρτίου 2022
Θανάσης Καββαδάς: «Το παραδοσιακό λευκαδίτικο παιχνίδι αμπαλί
και η λευκαδίτικη λαδόπιτα
επίσημα στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς»
Δύο ακόμα στοιχεία του λευκαδίτικου πολιτισμού, το παραδοσιακό παιχνίδι «αμπαλί» και η λαδόπιτα, εντάχθηκαν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας. Οι αποφάσεις υπεγράφησαν σήμερα από την Υπουργό Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, παρουσία του Βουλευτή Ν. Λευκάδας, Θανάση Καββαδά.
Η πρωτοβουλία και η προετοιμασία των σχετικών φακέλων είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Βουλευτή, για μεν το αμπαλί με τον Σύλλογο Λευκαδίων Ηλιούπολης & Γύρω Δήμων «Η Φανερωμένη», και ιδιαίτερα με την κ.Ελένη Φουρλάνου, για δε την λαδόπιτα με την κ. Μαρία Ναστούλη.
Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:
«Είμαι ιδιαίτερα περήφανος διότι στέφθηκε από επιτυχία μία προσπάθεια που ξεκίνησε το 2018 και συνεχίστηκε με αμείωτο ενδιαφέρον και επιμονή μέχρι σήμερα, για την ένταξη 5 συνολικά στοιχείων πολιτισμού της Λευκάδας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Έπειτα από το καρσάνικο κέντημα, τις φακές Εγκλουβής και το πορσάνικο μαχαίρι, σήμερα εντάχθηκαν δύο ακόμα παραδοσιακά λευκαδίτικα στοιχεία πολιτισμού, το παιχνίδι αμπαλί και η λαδόπιτα.
Έτσι, η Λευκάδα είναι πλέον η περιοχή της Ελλάδας με τις περισσότερες εγγραφές στον κατάλογο, ο οποίος τηρείται από το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο σχετικής συνεργασίας με την UNESCO, τον παγκόσμιο οργανισμό δηλαδή που ασχολείται με τα μεγάλα πολιτιστικά επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού.
Αυτή η νέα μεγάλη επιτυχία για τον τόπο μας είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, και οφείλω δημόσια να ευχαριστήσω το Σύλλογο Λευκαδίων Ηλιούπολης και την κ. Ελένη Φουρλάνου, για την πολύτιμη συμβολή τους στη σύνταξη του φακέλου για το «αμπαλί», καθώς και την κ. Μαρία Ναστούλη που υπερέβαλε εαυτόν για να καταθέσουμε το αίτημα για την παραδοσιακή μας λαδόπιτα.
Η ένταξη στον εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς συνολικά 5 στοιχείων της λευκαδικής κουλτούρας έχει βεβαίως έναν υψηλό συμβολισμό, αφού καταδεικνύει τη μοναδικότητα των παραδόσεών μας. Έχει όμως και πρακτικό αντίκτυπο, αφού η αναγνώριση και η διεθνής προβολή, μέσω της συνεργασίας με την UNESCO, μπορεί να αναβιώσει και να τις κρατήσει ζωντανές, για τις επόμενες γενιές και για πολλούς ακόμα αιώνες.
Και ενώ βεβαίως η λαδόπιτα συνεχίζει να φτιάχνεται και στα ζαχαροπλαστεία αλλά και στα σπίτια από πολλές νοικοκυρές, που τηρούν το έθιμο, το παιχνίδι αμπαλί χρειάζεται στήριξη για να συνεχιστεί η παράδοση. Με αφορμή την ένταξή του, είναι ευκαιρία να κατασκευάσουμε στην Λευκάδα ένα καλύτερο γήπεδο κατάλληλο για το παραδοσιακό λευκαδίτικο παιχνίδι αμπαλί με τις ξύλινες μπάλες, όπου οι παλιοί θα μπορούν να διδάξουν τους νέους, ένα χώρο όπου ο πολιτισμός θα συναντά την ψυχαγωγία, και όπου οι νέες γενιές θα συναντούν τις παλιές. Συνεχίζουμε, για τη διάδοση και τη διατήρηση του μοναδικού πολιτισμού της Λευκάδας.»