Δελτίο τύπου Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εγκρίθηκε για δεύτερη χρονιά το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Το Διαδικτυακό Λεξικό του Λευκαδίτικου Γλωσσικού Ιδιώματος, lexikolefkadas.gr, ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τη γνωριμία των μαθητών με την ντοπιολαλιά της περιοχής τους».
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας και οι συντελεστές του Διαδικτυακού Λεξικού του Λευκαδίτικου Γλωσσικού Ιδιώματος, https://lexikolefkadas.gr, βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουν για την έγκριση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από το ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) του Εκπαιδευτικού Προγράμματος με τίτλο: «Το Διαδικτυακό Λεξικό του Λευκαδίτικου Γλωσσικού Ιδιώματος, lexikolefkadas.gr, ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τη γνωριμία των μαθητών με την ντοπιολαλιά της περιοχής τους»
Το πρόγραμμα αφορά στη γνωριμία των μαθητών της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης με το γλωσσικό τοπικό ιδίωμα των περιοχών τους με αφορμή τη μοναδική, στον Ελλαδικό χώρο, διαδικτυακή πλατφόρμα, αφιερωμένη σε τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, lexikolefkadas.gr
Πρόκειται για μια εθελοντική προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης του γλωσσικού θησαυρού της Λευκάδας που ξεκίνησε το 2015 και συνεχίζεται αδιάλειπτα, με προσθήκη νέου γλωσσικού υλικού, με την πολύτιμη πάντα αρωγή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας και της Προϊσταμένης της, κ. Μαρίας Ρούσσου.
Το πρόγραμμα αφορά σε μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης (ηλικίας 9 -16 ετών) της Λευκάδας αλλά και κάθε περιοχής της Ελλάδας που ενδιαφέρονται για το τοπικό γλωσσικό τους ιδίωμα, καθώς μπορεί να αποτελέσει και μια πολύ καλή αφορμή για την δημιουργία ανάλογων πρωτοβουλιών από τους ίδιους τους μαθητές.
Περιλαμβάνει πληροφοριακό υλικό για τα γλωσσικά ιδιώματα, τις διαλέκτους, τον τρόπο διάσωσης και διάδοσής τους με έντυπα ή ψηφιακά μέσα, θεωρητικό πλαίσιο για το Λευκαδίτικο γλωσσικό ιδίωμα, σύντομο ιστορικό πλαίσιο γα το νησί.
Συμπληρώνεται με θεωρητικό πλαίσιο για την χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση και στοχοθεσία βασισμένη στα ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ Α/θμιας και Β/θμιας
Τέλος προτείνονται μια σειρά από δραστηριότητες που σχετίζονται με τα περισσότερα θεματικά πεδία και των δυο βαθμίδων της Εκπαίδευσης και μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω από τους εκπαιδευτικούς.
Οι δραστηριότητες αφορούν όχι μόνο σε μαθητές του Λευκάδας, αλλά όλου του Ελλαδικού χώρου, καθώς μπορεί να αποτελέσει και μια πολύ καλή αφορμή για την δημιουργία ανάλογων πρωτοβουλιών από τους ίδιους τους μαθητές.
Στο Εκπαιδευτικό Σενάριο γνωριμίας των μαθητών με την πλατφόρμα lexikolefkadas.gr, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη γνωριμία των μαθητών με το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα γενικά και την αξία που έχει στην πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου, του δικού τους τόπου αλλά και στη μελέτη και αξιοποίηση των εντύπων που αποτελούν, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τις πηγές της προσπάθειας μας.
Οι δραστηριότητες του σεναρίου συνεχίζονται με τη χρήση του ψηφιακού εργαλείου (lexikolefkadas.gr) με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τις δυνατότητες του τόσο σαν ψηφιακό εργαλείο, όσο και σαν ψηφιακή πηγή γνώσης.
Το Εκπαιδευτικό Σενάριο και το πρόγραμμα γενικότερα με όλες τις προτεινόμενες δραστηριότητες μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο στη δια ζώσης, όσο και στην εξ αποστάσεως διαδικασία και να λειτουργήσει παράλληλα με πολλά από τα θεματικά πεδία, αλλά και μεμονωμένα, ενταγμένο στα προγράμματα των Σχολικών Δραστηριοτήτων για τα Σχολικό Έτος 2020-2021.
Η διεύθυνση και το προσωπικό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας και οι συντελεστές του lexikolefkadas.gr, κ. Νίκος Καββαδάς και κ. Χρυσούλα Σκλαβενίτη, είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου εκπαιδευτικού ή υπευθύνου άλλου φορέα για περαιτέρω πληροφορίες, για την παρουσίαση της πλατφόρμας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές και την συμμετοχή τους σε οποιαδήποτε εκδήλωση σχετίζεται με το παραπάνω Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα.
Περισσότερα δείτε εδώ: https://lexikolefkadas.gr/ekpaideytiko-yliko/
Μαρία Ρούσσου – 2645022502, vivllefk@sch.gr,
Νίκος Καββαδάς – 6942677183
Χρυσούλα Σκλαβενίτη – 6978901660
info@lexikolefkadas.gr