Καθαρισμός και ανάδειξη πηγαδιού Καραμαντάνι (δελτίο τύπου)
Επιτέλους το πηγάδι στο Καραμαντάνι καθαρίστηκε, καθώς και ο δρόμος προς αυτό. Εύγε από μας, σε όσους εργάστηκαν γι’αυτόν τον σκοπό. Διαβάστε το δελτίο τύπου του δήμου Μεγανησίου:
Αγαπητοί συντοπίτες,
Με μεγάλη χαρά σας ενημερώνουμε ότι το Καραμαντάνι, το πηγάδι που βάδισε δίπλα δίπλα στην ιστορία με το Κατωμέρι, καθαρίστηκε, ασπρίστηκε και έγινε πάλι εύκολα προσβάσιμο.
Παράλληλα με στόχο να γίνει επισκέψιμο έγινε καθαρισμός και αποκατάσταση, του δρόμου από τα σκαλιά του Γάντζου έως το πηγάδι και διάνοιξη του χωματόδρομου από το Καραμαντάνι έως την παιδική χαρά του Κατωμερίου.
Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Βασίλη Σολδάτο, Πάρεδρο Κατωμερίου, για τη ενεργή συμμετοχή του στο έργο καθώς και το προσωπικό του Δήμου για τη συμβολή τους στο τελικό αποτέλεσμα.
Παύλος Δάγλας
Δημαρχος Μεγανησίου
Από την παλιά μελέτη οι παρακάτω φωτογραφίες:
ΚΑΤΩΜΕΡΙΤΗΣ
18 Απριλίου 2021 @ 12:09
Μετά από 7 χρόνια Δημοτική Αρχή χαιρόμαστε που καθαρίστηκε το πηγάδι. Και 7 χρόνια τι κάναμε; Το αφήναμε να χορτιαριάσει.Κάθε χρόνο δεν έπρεπε να καθαρίζεται;
Συγχαίρουμε τον εαυτό μας και καμαρώνουμε για το αυτονόητα;
Μάλλον γιατί και τα αυτονόητα είναι μεγάλη υπόθεση να πραγματοποιηθούν από αυτή τη Δημοτική Αρχή , σε σημείο να θεωρούνται Μεγάλες Επιτυχίες.
Τώρα έτσι που χρωματίστηκε, τι να σας πώ. Είναι παραδοσιακό νομίζετε; Αλλάξατε τη μορφή του και την αξία του.
Παναγιώτης Κονιδάρης
18 Απριλίου 2021 @ 18:35
Η αλήθεια είναι ότι η ιστορία με τα πηγάδια (ανάδειξη, αναπαλαίωσή τους, ένταξη στο σχετικό, τουριστικού και παραδοσιακού ενδιαφέροντος, δίκτυο) ξεκίνησε από την δημοτική αρχή Στάθη Ζαβιτσάνου. Στην πορεία, για άγνωστους λόγους η δημοτική αρχή του κου Δάγλα σταμάτησε την διαδικασία (επικαλέστηκε ότι κάποια πηγάδια δεν είχαν δημόσιο χαρακτήρα!) ενώ το έργο ήταν ενταγμένο. Η μελέτη εκείνη για το Καραμαντάνι προέβλεπε πλήρη αποκατάσταση. Έψαξα και βρήκα την περιγραφή της τεχνικής έκθεσης, έχει ενδιαφέρον:
» Στη διαδρομή που οδηγεί από το Κατωμέρι στο Βαθύ το πηγάδι Καραμαντάνι αποτελεί μια ιδιαίτερα επιμελημένη κατασκευή οπλισμένου σκυροδέματος. Τέσσερα λεπτά υποστυλώματα, περιμετρικές δοκοί και οριζόντια πλάκα επιστέγασης.
Η ευρηματική διαμόρφωση του στεγάστρου που ταυτόχρονα λειτουργεί ως συλλέκτης του νερού βροχής, η γεωμετρία των κυκλικών πάγκων και το κεντρικό οκταγωνικό πρίσμα και η συμμετρική περιτοίχιση του συνόλου αναδεικνύουν τις δυνατότητες του υλικού και την κατασκευαστική δεινότητα του λαϊκού τεχνίτη.
Οι φθορές συνίστανται στη μερική διάβρωση της επιφάνειας και στην αποκάλυψη τμημάτων του σιδηρού οπλισμού. Αρχικά θα γίνει καθαρισμός με αμμοβολή.
Η αποκατάσταση θα γίνει με αντισκωρική επεξεργασία του οπλισμού, συμπλήρωση των διαβρωμένων τμημάτων με εποξειδικές ρητίνες και τελική διαμόρφωση με εποξειδικό κονίαμα και βαφή. Επίσης θα γίνει διακριτική υγρομόνωση της πλάκας.
Το δάπεδο θα στρωθεί με λευκές και μαύρες πλάκες σε μοτίβο σκακιέρας. Θα τοποθετηθεί φωτισμός στο δάπεδο ώστε το σύνολο να φωτίζεται με την αντανάκλαση της οροφής.
Στην είσοδο θα διαμορφωθεί επιφάνεια σκυροδέματος με ένθετη μεταλλική σήμανση της θέσης και του προσανατολισμού.
Θα γίνουν εκτεταμένες αποψιλώσεις στον περιβάλλοντα χώρο και νέες φυτεύσεις στη συνέχεια της διαμόρφωσης του μονοπατιού. Το πηγάδι θα αναδειχθεί ξανά σε κομβικό σημείο της διαδρομής». Βάζω και την σχετική φωτογραφία, συμπληρωματικά στο τέλος του εν λόγω άρθρου.
Το «εύγε» του άρθρου έχει να κάνει με το ότι έστω κι έτσι έφτασε η ώρα να καθαριστεί τουλάχιστον, μιας και είχε γίνει ζούγκλα.
Καραμαντανι
19 Απριλίου 2021 @ 17:04
Η βαβα μου μού χε πει οτι υπηρχε ενας πλατανος εκει που ενας μπαρμπας τον ειχε κοψει με το ετσι θελω. Θα ηταν ωραια να ξεκατελωνε ο τοπος και να ηταν κυριλε το μονοπατι για το Βαθυ. Φτανεις πιο γρηγορα απ το να παρεις τον δρομο!
Βαβα
20 Απριλίου 2021 @ 19:37
Τι έχεις καημένε Πλατανε και στέκεις μαραμενος ;που είναι ο πλάτανος;ποιος τον έκοψε και γιατί;θεια …μην είδες τη βαβα μου μην ηρτε κει;να κατστε;