Τι ξέρουμε για τους εμβολιασμούς για τον κορονοϊό στα μικρά νησιά και ειδικά στο Μεγανήσι;
Εδώ και λίγες μέρες, κυρίως μετά από διαμαρτυρίες πολλών νησιών του Αιγαίου, κυβερνητικοί παράγοντες εξέφρασαν την βούληση να σταλούν κλιμάκια γιατρών και νοσηλευτών στα μικρά νησιά, κάτω των 1000 μόνιμων κατοίκων, ώστε να εμβολιαστεί μαζικά ο πληθυσμός τους, ανεξαρτήτου ηλικίας (άνω των 18 ετών εννοείται) ή επαγγελματικής ενασχόλησης. Στα νησιά αυτά περιλαμβάνεται ασφαλώς και το Μεγανήσι.
Το θέμα γνώρισε δημοσιότητα μέσω των ΜΜΕ και αρκετοί συμπολίτες μας μου τηλεφωνούν και ρωτούν πώς και πότε θα γίνει κάτι τέτοιο. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν κάποια πράγματα, για να ξέρουμε όλοι τι μας γίνεται.
1)Θα είναι ευχής έργον να ενεργοποιηθεί ως εμβολιαστικό κέντρο το ΠΙ Κατωμερίου και δη να εμβολιαστεί σε εύρος ο ντόπιος πληθυσμός για ευνόητους λόγους (υγείας, κοινωνικούς, οικονομικούς, ακόμα και τουριστικούς!). Σε περίπτωση και όποτε υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, προτρέπω όλους τους Μεγανησιώτες άνω των 18 να εμβολιαστούν, να μη χάσουν την ευκαιρία που τους δίνει η επιστήμη, να απελευθερωθούν!
2) Ωστόσο αυτή την στιγμή το μόνο που έχουμε στα χέρια μας είναι εξαγγελίες, τίποτα απτό. Περιμένουμε να δούμε το πώς και το πότε κάτι τέτοιο θα υλοποιηθεί για να εκφράσουμε πληρέστερη γνώμη.
3) Δεν μπορεί να επιτευχθεί επιμέρους ανοσία αγέλης σε έναν πληθυσμό που δεν είναι κλειστός (κόσμος μπαίνει και βγαίνει στο νησί), οπότε πρέπει να επιδιώξουμε υψηλή κάλυψη πολιτών, άνω του 70% ή και 80%, πολύ δε μάλλον που μιλάμε για ευπαθείς και ηλικιωμένους ανθρώπους.
4) Σύμφωνα με το προηγούμενο και με την υπόθεση ότι οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού δεν ξεπερνούν τους 800 τώρα τον χειμώνα και κάπου 60-70 είναι παιδιά μέχρι 18, θα πρέπει να υπολογίσουμε σε ένα εμβολιαστικό στόχο περίπου 500-600 ατόμων. Στην πράξη, το νούμερο αυτό θα είναι μάλλον μικρότερο, είτε επειδή κάποιοι δεν θα θελήσουν να εμβολιαστούν, είτε θα έχουν κάνει ήδη μέσω των ραντεβού τους το εμβόλιο. 400-500 εμβολιασμοί είναι μια καλή νομίζω προσέγγιση.
5) Μέχρι τώρα οι εμβολιασμοί γίνονται με το κλείσιμο ραντεβού από την άυλη συνταγογράφηση ή από την σχετική πλατφόρμα emvolio.gov. Κι αυτό γιατί για να ελέγχουν τις δόσεις και την ροή τους έχουν συγκεκριμένο κωδικό για κάθε μία. Δεν ξέρω αν αυτό θα αλλάξει και αν θα εξασφαλίσουν ελεύθερα δόσεις για τα μικρά νησιά, δηλαδή δόσεις που δεν θα περάσουν μέσα από το σύστημα του υπουργείου. Μπορεί να γίνει και έτσι, κατ’ εξαίρεση, αλλά δεν το γνωρίζω. Αλλιώς θα πρέπει να δηλωθούν οι υποψήφιοι για εμβολιασμό εγκαίρως. Στην σχετική πλατφόρμα βέβαια για την περιοχή μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το Νοσοκομείο Λευκάδας, δεν ξέρω αν θα προστεθούν το ΚΥ Βασιλικής και το ΠΙ Κατωμερίου. Χλομό το βλέπω, για να είμαι ειλικρινής, μάλλον όχι. Θα δούμε.
6) Για τους 400-500 εμβολιασμούς που θα χρειαστούν δεν αρκεί ασφαλώς ένας γιατρός, ούτε μία μέρα. Το κλιμάκιο που θα έρθει θα πρέπει να αριθμεί αρκετά άτομα ιατρονοσηλευτικού προσωπικού (τουλάχιστον 5-6) και να επιταχυνθεί η διαδικασία με περισσότερους εμβολιασμούς ανά ώρα. Αλλιώς δεν έχει νόημα. Εξηγώ παρακάτω τι σημαίνει αυτό.
7) Με την σημερινή πρακτική οι οδηγίες είναι πολύ συγκεκριμένες και λένε ότι μετά το εμβόλιο ο πολίτης παραμένει για 15′ στον χώρο εμβολιασμού για παρακολούθηση και μετά φεύγει. Σε κάποιες περιπτώσεις αλλεργικών ή με άλλα προβλήματα υγείας η παρακολούθηση μπορεί να είναι και 30′. Και οι ιατρικές οδηγίες δεν αλλάζουν, θα τηρηθούν απαρέγκλιτα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εμβολιαστούν λίγα άτομα/ώρα. Πχ αν βάλουμε να εμβολιάζουμε σε δύο αίθουσες (στο ΠΙ Κατωμερίου έχουμε τέτοια ευχέρεια) τότε μπορούμε να εμβολιάσουμε το πολύ 10 άτομα/ώρα. Γιατί δεν μπορείς να βάλεις 20 άτομα μαζί και να εμβολιάζεις αβέρτα, δεν χωράνε ή αν πχ χρειαστεί να ξαπλώσει κάποιος που θα τον βάλεις; – ελπίζω να γίνομαι κατανοητός.
8) Ακόμα λοιπόν και αν το κλιμάκιο δουλέψει για 12 ώρες (πρωί και απόγευμα), καλύπτουμε 100-120 εμβολιασμούς ημερησίως. Αυτό πάλι θα σημαίνει ότι χρειαζόμαστε 4-5 συνεχόμενες μέρες (μάλλον περισσότερο) για να καλύψουμε όλον τον αριθμό εμβολιασθέντων, αν όλα είναι τέλεια οργανωμένα, πάνε ομαλά και σύμφωνα με το σχέδιο.
9) Να μην ξεχνάμε την 2η δόση. 21 μέρες μετά την πρώτη δόση πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία με ακριβώς τα ίδια άτομα, το ίδιο προσωπικό, τις ίδιες μέρες. Γενικά είναι κάτι που απαιτεί ανθρώπινο δυναμικό και χρόνο, καθώς και πρόβλεψη φιλοξενίας των ανθρώπων που θα μείνουν εδώ να εμβολιάσουν. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μια δουλειά του ποδαριού, ούτε και μπορούμε να το «ξεπετάξουμε» σε ένα σαββατοκύριακο, όπως νομίζουν μερικοί.
10) Αν έχουν σχεδιάσει να στείλουν ένα κλιμάκιο, διαφορετικό ανά νησί, έχει καλώς. Τότε θα μπορούν ταυτόχρονα να δουλεύουν σε διάφορα μικρά νησιά. Αν όμως τα κλιμάκια είναι λίγα ή μόνο ένα πολυπληθές, τότε θα πρέπει να καταρτιστεί ακριβές πρόγραμμα που θα τραβήξει σε μάκρος χρόνου (Πχ 15-20 του μήνα Μεγανήσι, 21-23 Κάλαμο κ.όκ.) Σε αυτή την περίπτωση δεν ξέρω πότε θα μας πάρει η σειρά, μάλλον προηγείται το Αιγαίο, αλλά θα δούμε.
11) Εξυπακούεται ότι ο Δήμος Μεγανησίου οφείλει να είναι αρωγός σε μια τέτοια προσπάθεια με κάθε μέσο και πόρο που διαθέτει, υλικό και ανθρώπινο, περισσότερο κι από όταν έρχονται άλλες δράσεις, πχ οι γιατροί της AXION Hellas.
12) Για να καθησυχάσω κάποιους που ρωτούν για αλλεργίες στο συγκεκριμένο εμβόλιο, τα τελευταία στατιστικά που δημοσιεύτηκαν, χτες μόλις, μιλούν για 21 περιστατικά αναφυλαξίας σε 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς, δηλαδή 1 στους 100.000, κι αυτοί σχεδόν όλοι άνθρωποι με γνωστά σοβαρά και χρόνια προβλήματα αλλεργιών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός του Μεγανησίου, 1000 άτομα, πάνω από 100 φορές μην τυχόν και παρουσιαστεί την εκατοστή φορά ένα τέτοιο περιστατικό. Πιο πιθανό είναι να σου κάνει γαστρορραγία το παυσίπονο που παίρνεις για τον πονοκέφαλο, πάει να πει. Και σε κάθε περίπτωση- ακόμα και την πιο ακραία, γι’ αυτό θα είναι γιατρός εκεί, για να το αντιμετωπίσει άμεσα και χωρίς κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου. Να μην φοβάται κανείς!
13) Ήδη αρκετοί συμπολίτες μας άνω των 80, έχουν ξεκινήσει και εμβολιάζονται στο Νοσοκομείο της Λευκάδας ή έχουν κλείσει ραντεβού για τις επόμενες ημερολογιακές μέρες. Η συμβουλή μου είναι να μην ακυρώσουν τα ραντεβού τους και να συνεχίσουν να τα κλείνουν κανονικά, μιας και δεν ξέρουμε ακόμα εάν, πότε και πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί στο νησί μας. Καλό είναι να μην χάνουν χρόνο όσοι μπορούν και έχουν την ευχέρεια της μετακίνησης. Αντίθετα έχει νόημα να περιμένουν τους ενδεχόμενους εμβολιασμούς στο νησί όσοι έχουν πρόβλημα μετακίνησης λόγω ηλικίας ή κατάστασης υγείας.
14) Να παροτρύνω άπαντες, για χιλιοστή φορά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να σπεύσουν να εμβολιαστούν όταν τους δοθεί η ευκαιρία. Δεν θα προστατέψουν μόνο τον εαυτό τους από την νόσο (που κι αυτό δεν είναι λίγο), αλλά και τους γύρω τους. Θα συμμετέχουν έτσι στην δημιουργία μιας ασπίδας προστασίας για το περιβάλλον τους και για όσους δεν θα έχουν προλάβει ή δεν μπορούν για κάποιον λόγο να εμβολιαστούν (-ναι, και για τους «αρνητές» και «αντιεμβολιαστές» ακόμα, θα τους προστατέψουμε και αυτούς για μια ακόμα φορά από την βλακεία τους).
15) Θα ενημερώνω για οτιδήποτε σχετικό προκύπτει από την ειδησεογραφία ή τις επίσημες ανακοινώσεις. Όχι όμως και οτιδήποτε κυκλοφορεί με την μορφή φημολογίας, για να είμαστε ξηγημένοι.