Ενημέρωση για τα ΔΣ από «Μεγανήσι για όλους»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.

Όχι μία, ούτε δύο, αλλά πέντε Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου  είχαμε  μέσα σε διάστημα μόνο τριών ημερών , και συγκεκριμένα στις 29 και 30 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου του 2019.

Η πρώτη συνεδρίαση αφορούσε την ψήφιση ή όχι του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ)  για το έτος  2020 που ουσιαστικά είναι μια κατά προσέγγιση απεικόνιση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού με οικονομικά στοιχεία ανά μήνα για τον επόμενο χρόνο.

Η Αρνητική ψήφος μας ήταν επιβεβλημένη  μια που σε προηγούμενη συνεδρίαση καταψηφίσαμε τον Προϋπολογισμό αφού διαφωνήσαμε  και  κυρίως αμφισβητήσαμε αρκετούς κωδικούς του.

Το Ο.Π.Δ πέρασε με 6 ψήφους υπέρ , 5  κατά ενώ  Παρών ψήφισε ο κος Αυγερινός και Λευκό ο κος Κονιδάρης

Οι τρεις επόμενες  συνεδριάσεις αφορούσαν την ψήφιση  των  Ισολογισμών,  των ετών 2015,2016 και 2017. Οι ισολογισμοί,  που ουσιαστικά  είναι εκθέσεις ελέγχου συγκεκριμένων ετών, καταψηφίστηκαν από την παράταξή μας γιατί ο Δήμαρχος κος Δάγλας δεν τήρησε τη δέσμευσή του, σε δύο παλαιότερες συνεδριάσεις, ότι θα ανέθετε σε ορκωτό λογιστή τον έλεγχο της αδιευκρίνιστης διαφοράς του ταμείου του Δήμου στις 31/12/2014 και συνεχίζει να υπάρχει αυτό στις οικονομικές εκθέσεις μέχρι σήμερα.

Μια διαφορά που μπορεί να είναι ακόμη και λογιστική, αλλά   συζητήθηκε, δίχασε και έγινε  η αιτία αρνητικών σχολιασμών, προβλημάτων  και διχασμού στη μικρή μας κοινωνία.

Οι υπόνοιες και τα πυροτεχνήματα περί κλεφτών που έντεχνα πέρασε η δημοτική αρχή στους Μεγανησιώτες από την πρώτη κιόλας θητεία του κου Δήμαρχου  έχουν αφήσει τη λάσπη τους και έχουν στιγματίσει πολλές οικογένειες.

Κι αυτό κατά τη γνώμη μας σκόπιμα συνεχίζεται, αφού ποτέ επίσημα κανείς δεν είχε το πολιτικό σθένος να το επιβεβαιώσει αλλά ούτε και να το διαψεύσει.

Σαν παράταξη δηλώσαμε ότι δεν θα ψηφίσουμε κανέναν ισολογισμό εάν δεν διερευνηθεί  και δεν ξεκαθαρίσει η ταμειακή διαφορά  που ακόμα δημιουργεί στους μισούς Μεγανησιώτες υποψίες για τους άλλους μισούς, και η αποκατάσταση της αλήθειας κρίνεται απαραίτητη πλέον.

Βέβαια ο Δήμαρχος  δεσμεύτηκε πάλι , για τρίτη φορά, αλλά αυτή τη φορά με την άνεση της διαμορφωμένης πλειοψηφίας στο ΔΣ ήταν, θα λέγαμε,  πιο ειλικρινής,  τονίζοντας ότι δεν θα γίνει μέχρι να κλείσει και το 2019.

Οι Ισολογισμοί πήραν τη θετική ψήφο της παράταξης του Δημάρχου και των κυρίων Αυγερινού Κώστα και Κονιδάρη Θανάση.

 

Από  την  συζήτηση του Ισολογισμού του έτους 2016 άρχισε να δυναμιτίζεται  το κλίμα του Συμβουλίου όταν ο Δήμαρχος κατά την τοποθέτηση της κας Καββαδά έκανε έναν απαξιωτικό μορφασμό όπως μας έχει συνηθίσει πολλές φορές, ο οποίος αμέσως έγινε αντιληπτός από την ομιλήτρια που αντέδρασε και διαμαρτυρήθηκε. Η ένταση κλιμακώθηκε περισσότερο με  την παρατήρηση του Δημάρχου  << έχεις τα προβλήματά σου και ψάχνεις να ξεσπάσεις πάνω μου>> και βέβαια ακολούθησαν πάλι αντιδράσεις με συνέπεια την πεντάλεπτη διακοπή της Συνεδρίασης.

Στην επανέναρξη ο Δήμαρχος αρνήθηκε να ανακαλέσει τα λόγια του και η κα Καββαδά αποχώρησε από τη Συνεδρίαση.

Η Παράταξή μας σεβόμενη τον θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου και τον ρόλο των Δημοτικών Συμβούλων  και σε ένδειξη έμπρακτης διαμαρτυρίας  για την συμπεριφορά του Δημάρχου αποχώρησε από την αίθουσα, ενώ το ίδιο έκανε  και ο κος Δάγλας Ανδρέας.

Ακολούθησε  μια εκρηκτική και απρόβλεπτη ψηφοφορία για   τον Ισολογισμό. Υπέρ ψήφισαν  οι σύμβουλοι κύριοι  Αυγερινός και Κονιδάρης και οι σύμβουλοι της παράταξης του Δημάρχου πλην του Προέδρου κου Κατωπόδη.

Ο κος Κατωπόδης με μια κίνηση καθόλου συνηθισμένη και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλίμα του Συμβουλίου και για όσα ακούστηκαν από τον Δήμαρχο, όπως είπε, ψήφισε λευκό.

Δυστυχώς η μεγαλύτερη αδυναμία του δημάρχου είναι που δεν μπορεί να διαχωρίσει  και να διακρίνει την πολιτική αντιπαράθεση από την προσωπική εμπάθεια από όπου κι αν προέρχεται.

Οι εκφράσεις που ακούστηκαν on και of κάμερα το επιβεβαιώνουν και δεν τιμούν κανέναν μας.. Ίσως  γι’ αυτό και η έκρηξη του προέδρου…

Η Κανονική συνεδρίαση είχε ως θέματα:

  1. Την αποδοχή των εξόδων της φιλοξενίας των μελών της ΑΧΙΟΝ ΕΛΑΣ , την οποία και σαφώς ψηφίσαμε και
  2. Την αναγκαιότητα της πρόσληψης οδηγού λεωφορείου στο Δήμο.

Τονίσαμε την ανάγκη εκτέλεσης δρομολογίων όλα τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και σε όλα τα δρομολόγια του ferry boat όπως και  την ανάγκη εκτέλεσης δρομολογίων το καλοκαίρι στις παραλίες του νησιού μας.

Σαφώς και υπερψηφίσαμε την ανάγκη πρόσληψης του οδηγού υπενθυμίζοντας στο σώμα ότι ο Δήμος θα πρέπει να κινηθεί άμεσα για να διεκδικήσει  την επιδότηση για  την μεταφορά των μαθητών από την περιφέρεια και παράλληλα θα πρέπει να οργανώσει καλύτερα το ωράριο των υπολοίπων οδηγών και να μεριμνήσει για την σωστή είσπραξη των εισιτηρίων  και για την εξυπηρέτηση των δημοτών.

 

Προ ημερήσιας καταθέσαμε ερωτήματα:

  • Αν ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική για την φωτιά στο σκουπιδότοπο όπου και ενημερωθήκαμε ότι ειδοποιήθηκε την πρώτη φορά.
  • Τις προτάσεις που μπορούμε να εντάξουμε για έργα  στα προγράμματα ΕΣΠΑ και Φιλόδημο  ΙΙ μέσω του Λιμενικού Ταμείου.

3) Ρωτήσαμε για την  κατεδάφιση του κτιρίου του παλιού ελαιοτριβείου στο Σπαρτοχώρι και ζητήσαμε άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία.

4) Για την  ανάθεση της μελέτης για ράμπα προσάραξης επιβατικών πλοίων στο Βαθύ και την μελέτη  Οδικής κυκλοφορίας .

5) Για το Μεταφορικό ισοδύναμο και ζητήσαμε να αναλάβει ο Δήμος την πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο να διευκρινιστεί και να λυθεί κάθε ζήτημα προκειμένου να εφαρμοστεί και για τους Μεγανησιώτες

6)Για το Τουριστικό Καταφύγιο Βαθέος όπου το  θέμα πρέπει να έρθει άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να ξεκαθαρίσει  το θολό τοπίο μεταξύ δήμου και ιδιώτη.

Επίσης

Ζητήσαμε την συμμετοχή μας στον ΟΚΑΝΑ και καταθέσαμε πρόταση για ψήφισμα προκειμένου να  δημιουργηθεί επιτέλους το τμήμα ΑΕΙ στην Λευκάδα.

Τέλος εκφράσαμε έντονα τις αντιδράσεις μας για τις απανωτές συνεδριάσεις και γενικότερα για τις συνεδριάσεις των Σαββατοκύριακων.

Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος εξήγησε την δυσκολία των συμβούλων που δεν μένουν μόνιμα στο Μεγανήσι και υποσχέθηκε καλύτερο προγραμματισμό σε ότι αφορά τις ημερομηνίες των συνεδριάσεων.

Αισιόδοξος δε  φάνηκε με το θέμα των αγροτικών γιατρών και  έκανε έκκληση για στέγη φιλοξενίας του δεύτερου αγροτικού γιατρού όπου εκεί

μας έδωσε την αφορμή για πέμπτη φορά να αναφερθούμε στην άρνηση της εκτέλεσης της απόφασης που είχαμε πάρει για τον χώρο που είχαμε παραχωρήσει στους αστυνομικούς.

Το θέμα  όμως που θα μας απασχολήσει έντονα το αμέσως επόμενο διάστημα, πέρα των πολιτικών εξελίξεων που άρχισαν να διαφαίνονται, είναι αυτό της συμμετοχής μας σε ΦΟΔΣΑ με τον Δήμο Ακτίου Βονίτσης και τον Δήμο Λευκάδας.

Ο Δήμαρχος φάνηκε να έχει αποφασίσει ήδη, αφού  μας ενημέρωσε ότι αν το ψηφίσει πρώτα η Βόνιτσα και αμέσως μετά η Λευκάδα τότε  όσο το δυνατόν γρηγορότερα θα το φέρει προς ψήφιση, και σίγουρα μέσα στον Δεκέμβρη!!! Χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες…

Αντιδράσαμε έντονα για τα στενά αυτά χρονικά περιθώρια της τελευταίας στιγμής και για την έλλειψη ενημέρωσης πάνω στο σχεδιασμό της συμμετοχής μας στο ΦΟΔΣΑ:

Τι αυτό σημαίνει, ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά  για το νησί μας, ποιες οι οικονομικές υποχρεώσεις μας; Τι θα γίνει με /στο σκουπιδότοπο;

Πρέπει να ενταχθούμε σε κάποιον ΦΟΔΣΑ, και γιατί φτάνουμε τρίτοι ξανά σαν  φτωχοί συγγενείς; Μήπως πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο   της συνεργασίας με κάποιον άλλο;

 

Σε θέματα τέτοιου μεγέθους το να ενημερωθούμε για τη συμφωνία μια εβδομάδα νωρίτερα, με πίεση χρόνου για την ψήφιση,  όχι μόνο μας βρίσκει απροετοίμαστους αλλά γεννάει και υποψίες  αμφισβήτησης και προβληματισμού.

 

Θεωρούμε απαραίτητη κυρίως την  ενημέρωση των συμπολιτών μας,  την κατάθεση και την ανάλυση όλων των δυνατοτήτων και των επιλογών που μπορεί να έχουμε κοιτώντας και χαράζοντας  το μέλλον και δημιουργώντας επιτέλους ένα ρεαλιστικό πλάνο διαχείρισης των απορριμμάτων μας.

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα και στις τοποθετήσεις μας στα βίντεο που ακολουθούν. Τα συμπεράσματα …Δικά σας.