Τοποθέτηση ΛΑΣΥ για Αντιπυρική-Αντιπλημμυρική προστασία των νησιών.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η τοποθέτηση της Περιφερειακής Σύμβουλου Λευκάδας της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Ευγενίας Κολυβά, στο θέμα που έθεσε η “Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων” με τίτλο “Η Αντιπυρική- Αντιπλημμυρική Προστασία των νησιών μας’’:
Συμπληρώνοντας στα όσα ανέφερε η Αλεξάνδρα Μπαλού, επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” θα ήθελα για τη Λευκάδα να πω ότι αφορούν οι ίδιες προτεραιότητες για την αντιπυρική, αντιπλημμυρική προστασία.
Πιο συγκεκριμένα στο χωριό Καλαμίτσι που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, έχουν εκδηλωθεί κατα καιρούς πυρκαγιές από διάφορες αιτίες. Στο εσωτερικό του χωριού ο κεντρικός δρόμος που υπάρχει είναι υπερβολικά μικρός. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες το χωριό δέχεται αυξημένη κίνηση τροχοφόρων λόγω της θέσης του (είναι πέρασμα για πολλές παραλίες). Έχει αναδειχτεί πολλές φορές η αναγκαιότητα να κατασκευαστεί περιφερειακός δρόμος για την εκτόνωση της κυκλοφορίας. Έτσι λοιπόν, από το 2008 έχει εκπονηθεί μελέτη για τη δημιουργία του. Όμως, ο φάκελος ανεβοκατεβαίνει πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση και φυσικά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η αρχή του. Πρόσφατα έχει ενημερωθεί και ο κος Κτενάς και ελπίζω να επικαιροποιηθεί ο φάκελος. Αν και φοβάμαι ότι θα μείνουμε πάλι στα ίδια, αφού οι υπηρεσίες είναι χωρίς προσωπικό και κονδύλια.
Πραγματοποίησα επίσκεψη στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Λευκάδας και πληροφορήθηκα ότι ο μοναδικός τοπογράφος της Περιφέρειάς μας είναι επιφορτισμένος σε τρια παράλληλα τμήματα, του εποικισμού, του προγραμματισμού και των τεχνικών υπηρεσιών. Καταλαβαίνετε λοιπόν τον όγκο δουλειάς και τους χρόνους που απαιτείται για την ολοκλήρωση κάθε έργου.
Για εμάς ο δρόμος αυτός είναι έργο προτεραιότητας, τόσο όσον αφορά την απρόσκοπτη πρόσβαση της πυροσβεστικής αν χρειαστεί να παρέμβει, όσο και της πρόσβασης ασθενοφόρου. Φέτος, το καλοκαίρι απ’ την ασφυκτικότητα των παρκαρισμένων αυτοκινήτων, δεν μπόρεσε να φτάσει έγκαιρα ένα ασθενοφόρο και έτσι ο ασθενής κατέληξε σε διπλανό χωριό.
Επίσης, προτείνουμε να καθαριστούν άμεσα όλοι οι αγροτικοί δρόμοι που έχουν αφαιθεί στην τύχη τους από τότε που λειτουργούσαν ως κοινότητες.
Στους δασικούς δρόμους να γίνουν έλεγχοι και να φτιαχτούν χώροι αναστροφής για τα πυροσβεστικά οχήματα και προπαντώς να υπάρχει πρόσβαση σε αυτούς.
Να επιλεχθούν σημεία για υδατοδεξαμενές. Να τοποθετηθούν νέα υδροστόμια, όπου απαιτούνται και στα υπάρχοντα να ελεγθεί η ετοιμότητά τους.
Να καθαριστούν τα ερείσματα και οι τάφροι των δρόμων και να διοχετεύονται τα νερά στους φυσικούς αποδέκτες και όχι να γίνονται ποτάμια οι δρόμοι, όπως συμβαίνει στο δρόμο Λευκάδας – Καρυάς όπου μετά από έντονη βροχόπτωση η επικινδυνότητα ελοχεύει.
Πολλά γεφύρια είναι κλεισμένα. Να γίνει επανέλεγχος σ’ αυτά, όπως στο Μαραντοχώρι, στη Νικιάνα, στην Κοντάραινα και όπου αλλού χρειάζεται.
Πρέπει άμεσα να καθαριστούν τα περιαστικά δάση, ώστε να δημιουργηθούν ζώνες προστασίας για την ασφάλεια των κατοίκων.
Να στελεχωθούν με υπαλλήλους με μόνιμη και σταθερή δουλειά οι υπηρεσίες της πυροσβεστικής και να αναβαθμιστούν τα κλιμάκια όπου απαιτείται. Επίσης, να στελεχωθούν οι τεχνικές υπηρεσίες και η υλικοτεχνική υποδομή τους, να υπάρχουν αξιόμαχα αυτοκίνητα έτοιμα για κάθε πράξη.
Να εξοπλισθεί η αντιπεριφέρειά μας με καταστροφέα που όλο τον καιρό, αλλά περισσότερο το καλοκαίρι λόγω της αυξημένης κίνησης, πεζοί και αυτοκίνητα παρεμποδίζονται απ’ τα φυτά και τα δέντρα.
Τέλος, για τα αντιπλημμυρικά έργα να πω ότι στις 6/5/18 στη Βασιλική Λευκάδας έγινε μεγάλη πλημμύρα με καταστροφές. Πραγματοποιήθηκε παρέμβαση σ’ ένα ποτάμι, αλλά το πρόβλημα παραμένει, επειδή οι “ποταμοσούδες” της περοχής παραμένουν ακαθάριστες. Δεν γνωρίζουμε πότε θα μας επισκευτούν ακραία φαινόμενα, γι’ αυτό θα πρέπει να ελεγχθούν όλα τα ποτάμια του νησιού για να μη βιώσουμε ξανά τέτοιες καταστάσεις.
Η ίδια προτεραιότητα υπάρχει και για την αντισεισμική θωράκιση του νησιού, αλλά θα επανέλθουμε σε άλλο Περιφερειακό Συμβούλιο με πιο συγκεκριμενα στοιχεία και τι έργα χρειάζονται.