Hi Tech Σύστημα επίβλεψης σπιτιών Ηλικιωμένων δημιούργησαν ο Ρέι Τζανγκ και η Μεγανησιώτισα Αφροδίτη Κονιδάρη
Το σύστημα που δημιούργησαν η δρ Αφροδίτη Κονιδάρη και ο Ρέι Τζανγκ σκανάρει τους χώρους του σπιτιού και ανιχνεύει πιθανές πτώσεις και μη συνηθισμένες συμπεριφορές των ηλικιωμένων και των ευπαθών ατόμων.
«Η τεχνολογία θα πρέπει να ενσωματώνεται στον τρόπο ζωής των ανθρώπων και όχι το αντίθετο». Ακολουθώντας αυτόν τον κανόνα, η δρ Αφροδίτη Κονιδάρη δημιούργησε ένα τεχνολογικό προϊόν το οποίο παρέχει φροντίδα σε ηλικιωμένους και ευπαθή άτομα χωρίς να απαιτεί κάποια επιπρόσθετη ενέργεια από την πλευρά του χρήστη. Πρόκειται για το Tenderbox, ένα σύστημα ασφάλειας που επινόησαν η ίδια και ο Ρέι Τζανγκ, και επιτρέπει στους παρόχους υπηρεσιών φροντίδας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων την αποτελεσματικότερη επίβλεψή τους.
Πώς όμως το πετυχαίνουν αυτό; Οι δύο δημιουργοί του προϊόντος που ίδρυσαν από κοινού, το 2017, τη νεοφυή εταιρεία Tendertec, επιχειρούν να αναπτύξουν τεχνολογία βασισμένη σε αισθητήρες δωματίου οι οποίοι μπορούν να ανιχνεύσουν τις κινήσεις των ηλικιωμένων, δίνοντας τη δυνατότητα στις οικογένειές τους να έχουν άμεση ενημέρωση τόσο για τη συμπεριφορά τους όσο και για την εκδήλωση τυχόν ατυχημάτων. «Το Tenderbox επεξεργάζεται ουσιαστικά τα δεδομένα από τους ειδικούς αισθητήρες που τοποθετούνται σε κάθε δωμάτιο χρησιμοποιώντας αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης», εξηγεί η κ. Κονιδάρη. Προσθέτει, δε, ότι το σύστημα σκανάρει τους χώρους του σπιτιού και ανιχνεύει πιθανές πτώσεις, καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και μη συνηθισμένες συμπεριφορές των ηλικιωμένων και των ευπαθών ατόμων. Οι συμπεριφορές μπορεί να αφορούν τη μη λήψη γευμάτων ή νερού, τα οποία συνήθως παρατηρούνται σε ευπαθή άτομα που ζουν μόνα τους χωρίς φροντίδα. Αυτό ενδεχομένως υποδεικνύει ότι το άτομο παρουσιάζει τα πρώτα συμπτώματα ασθενειών που χρήζουν διερεύνησης.
Η καινοτομία που περιβάλλει το προϊόν της Tendertec διαφέρει αισθητά από εκείνη αντίστοιχων προϊόντων, τα οποία υποχρεώνουν τον χρήστη να φοράει κάποιο αξεσουάρ. Τέτοια είναι τα λεγόμενα wearables, δηλαδή ειδικά βραχιόλια ή μεταγιόν, η αποτελεσματικότητα των οποίων εξαρτάται αποκλειστικά από τη συχνότητα εφαρμογής τους από τον ίδιο τον χρήστη.
Αντιθέτως, το προϊόν της Tendertec ανιχνεύει αυτόματα τα περιστατικά, στέλνει ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο και προσφέρει στους παρόχους φροντίδας πρόσβαση σε δεδομένα, τα οποία τους επιτρέπουν να προλαμβάνουν προβλήματα υγείας που μπορεί να εκδηλώσουν ευπαθή άτομα. Η έδρα της βρίσκεται στο Κάρντιφ της Ουαλλίας, ενώ ήδη έχει κάνει τα πρώτα της βήματα στη Βρετανία. «Επειτα εξετάζουμε να επεκταθούμε στην αγορά της Ολλανδίας αλλά και στη Γαλλία». Παραθέτοντας ορισμένα στοιχεία σχετικά με τις συνήθειες των ηλικιωμένων ατόμων, η κ. Κονιδάρη αναφέρει ότι στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, ένας στους τρεις ηλικιωμένους ζει μόνος του, με τον αριθμό των ατόμων που επιλέγουν να ζουν στο σπίτι τους μέχρι ολοένα και πιο προχωρημένη ηλικία να αυξάνεται διαρκώς. Παράλληλα, σε κράτη όπως η Βρετανία τα κονδύλια για την κοινωνική φροντίδα έχουν το τελευταίο διάστημα περικοπεί και τα «ηνία» έχουν αναλάβει ιδιωτικοί πάροχοι, ωθώντας προς τα πάνω τις ιδιωτικές δαπάνες για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. «Το budget για την κοινωνική φροντίδα έχει μειωθεί αισθητά στη Βρετανία κατά 7 δισ. λίρες από το 2010», αναφέρει η κ. Κονιδάρη, προσθέτοντας ότι o προϋπολογισμός μιας οικογένειας επιβαρύνεται με όλο και περισσότερα έξοδα για τη φροντίδα και την παρακολούθηση της υγείας ενός ηλικιωμένου. Η λύση λοιπόν της Tendertec μειώνει σημαντικά την επιβάρυνση αυτή και δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους φροντίδας να λαμβάνουν πιο έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για τα συμπτώματα των ευπαθών ατόμων, ώστε να υπάρχει πρόληψη και άμεση επέμβαση όπου χρειαστεί.
Πρόσφατα, η εταιρεία άντλησε χρηματοδότηση 400.000 ευρώ από το Metavallon vc, δρομολογώντας σταδιακά τα μελλοντικά της σχέδια. Ωστόσο της προκαλεί ανησυχία το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω τoυ Brexit. Εξαιτίας αυτής της αστάθειας, η κ. Κονιδάρη δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της εταιρείας σε άλλη χώρα, ακόμη και στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει μία επιλογή για τη μεταφορά της έδρας μας, κυρίως επειδή αποτελεί πηγή “παραγωγής” ταλέντων στον χώρο της πληροφορικής και του προγραμματισμού». Δεν παύει ωστόσο να παραμένει επιφυλακτική για τις δυνατότητες που παρέχει η χώρα μας στους νέους επιχειρηματίες, αφού κατά την ίδια, η υψηλή φορολογία σε συνδυασμό με τις ασφαλιστικές εισφορές κάνει λιγότερο δελεαστική μια τέτοια προοπτική.
Πηγή: Καθημερινή
Η Αφροδίτη μαζί με τον αδερφό της Βισσαρίωνα Κονιδάρη είναι μέλοι της Aephoria που ειδικεύεται στη δόμηση, αναβάθμιση και εξοικονόμηση κτιρίων
Από το 1998, οπότε και ο Νικόλαος Β. Κονιδάρης ίδρυσε το τεχνικό μας γραφείο, οι κύριες δραστηριότητες μας επικεντρώνονται στο σχεδιασμό και την κατασκευή κατοικιών σε όλη την Ελλάδα και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Την τελευταία δεκαετία έχουμε επικεντρωθεί στον αειφόρο σχεδιασμό και την κατασκευή ενεργειακά αποδοτικών κατοικιών καθώς και την ενεργειακή πιστοποίηση & αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων.
Βησσαρίων Κονιδάρης (Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός MEng)
Αφότου ολοκλήρωσα το 2006 τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο του Cardiff και επέστρεψα στην Ελλάδα, εργάστηκα στο σχεδιασμό και την κατασκευή πολυώροφων κτιρίων κατοικίας στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.
Το πάθος μου για τον αειφόρο σχεδιασμό και την κατασκευή είναι αυτό που με οδήγησε να δημιουργήσω την AEPHORIA ASSOCIATES. Η εισαγωγή και εφαρμογή αειφόρων τεχνικών αποτελεί πρόκληση σε κάθε έργο το οποίο αναλαμβάνω. Η επιτυχία του βασίζεται στην κατανόηση της αναγκαιότητας του αειφόρου σχεδιασμού γι’ αυτό και κύριο μέλημα μου είναι η ενημέρωση των πελατών μου, η ενεργή συμμετοχή των οποίων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου.
Ως μέλος της AEPHORIA ASSOCIATES ο ρόλος μου είναι να προσφέρω αειφόρες λύσεις γύρω από την κατασκευή και την αναβάθμιση κτιρίων καθώς και υπηρεσίες ενεργειακής πιστοποίησης και ενεργειακού ελέγχου.
Αφροδίτη Μαρία Κονιδάρη (Dip.Arch.Eng., MSc, PhD)
Ως αρχιτέκτων μηχανικός και ακαδημαϊκός ερευνητής έχω επικεντρωθεί στον ενεργειακό σχεδιασμό κτιρίων.
Στο μεταβαλλόμενο χώρο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, πιστεύω ότι η αρχιτεκτονική θα πρέπει να επιδιώξει τη συνεχή βελτίωση και εξέλιξη της μέσα από την εξέταση και κατανόηση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων στην πράξη.
Η εμπειρία μου σε ότι αφορά τον σχεδιασμό κτιρίων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και την αξιολόγηση των ενεργειακών επιδόσεων υφιστάμενων κτιρίων μου παρέχει μια ευρεία κατανόηση των θεμάτων που σχετίζονται με τον αειφόρο σχεδιασμό και λειτουργία των κτιρίων.
Ο ρόλος μου καλύπτει την παροχή συμβουλευτικής σχετικά με την περιβαλλοντική μελέτη, την αξιολόγηση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, και την ανάπτυξη έργων κτιρίων κατοικίας.