«Κανένα νησί χωρίς γιατρό. Ένα καινοτόμο και ρεαλιστικό πρόγραμμα για την Υγεία»- άρθρο της Γεωργίας Αυγερινού»
Κανένα νησί χωρίς γιατρό
Ένα καινοτόμο και ρεαλιστικό πρόγραμμα για την Υγεία
Της Γεωργίας Αυγερινού*
Οι επιδόσεις μιας χώρας στην οικονομία είναι ενδεικτικές του επιπέδου ευημερίας των πολιτών της. Αντίστροφα, οι δείκτες ευημερίας των πολιτών μαρτυρούν την επιτυχία ή την αποτυχία του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που εφαρμόζεται.
Δεν χρειαζόμαστε λοιπόν τους παραμορφωτικούς φακούς, ούτε τα λογιστικά μαγειρέματα, ούτε τα ευχολόγια της κυβέρνησης για να διαμορφώσουμε άποψη για το που βρισκόμαστε και που πάμε.
Αρκεί να δούμε τους, κρίσιμους για την ευημερία και την ποιότητα ζωής δείκτες. Τους δείκτες την υγεία των Ελλήνων. Θα συνειδητοποιήσουμε με τη γλώσσα των αριθμών όσα αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ασθενείς, κάθε φορά που προσέρχονται για περίθαλψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τα αποτελέσματα της γραφειοκρατίας και τα κατάλοιπα των αναχρονισμών που υποβάλλουν τους ασθενείς σε αδικαιολόγητη ταλαιπωρία για τη διεξαγωγή ακόμη και των πιο απλών εξετάσεων, ακόμη και για πολύ σοβαρά νοσήματα. Τις λίστες αναμονής της ντροπής ακόμη και για κρίσιμα χειρουργεία. Όσα ζουν οι νοσηλευόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, με τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, τεχνολογικά μέσα, φάρμακα, αναλώσιμα… Όσα βιώνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί στις δημόσιες μονάδες υγείας.
Η αποτυχία του συστήματος υγείας αποτυπώνεται στους 1.500 θανάτους νοσηλευομένων από νοσοκομειακές λοιμώξεις το χρόνο.
Το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο, η υγεία, στη χώρα μας χάνεται στα γρανάζια των μακροχρόνιων προβλημάτων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Κι όμως, ξοδεύουμε το 40% των δαπανών για την υγεία, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 30%, ενώ αποδεδειγμένα το 30% των ασθενειών θα μπορούσε να αποφευχθεί.
Ένα καινοτόμο κυβερνητικό πρόγραμμα
Στην εθνική και κοινωνική ανάγκη για ένα ρεαλιστικό, ορθολογικό και αποτελεσματικό σύστημα δημόσιας υγείας απαντά το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο κυβερνητικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε με στοχοθεσία, κριτήρια αποτελεσματικότητας και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και επίτευξης στόχων, με πολιτικές και δράσεις σπονδυλωτά, σε όλο το φάσμα του: από την Πρόληψη και την Ενημέρωση των πολιτών έως την Περίθαλψη και την Ιατρική Παρακολούθηση των ασθενών.
Για την επίτευξη των στόχων και των σκοπών του αξιοποιούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό, η γνώση και τα μέσα μετάδοσής της στους πολίτες, οι δυνατότητες σύμπραξης του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, η τεχνολογία και η ψηφιακή οργάνωση, τα σύγχρονα εργαλεία αξιοποίησης των πόρων και παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας του συστήματος, ώστε να εξασφαλίζεται διαφάνεια και λογοδοσία.
Πρόληψη και Σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας
Το πρόγραμμα της ΝΔ για την πρόληψη προβλέπει ένα οργανωμένο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους πολίτες, Συστηματικούς, προσυμπτωματικούς ελέγχους για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, αξιοποίηση του θεσμού του «σχολικού γιατρού», για την κατεύθυνση σε υγιεινά πρότυπα διατροφής και ζωής, και διαρκή καμπάνια για τη σημασία του εμβολιασμού, των τακτικών εξετάσεων και συνολικά της υγιεινής ζωής.
Δίνει έμφαση, παράλληλα, στην οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας με ενίσχυση των Τοπικών Μονάδων Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και να εξοικονομηθεί χρόνος και κόστος, καθώς και στην ενίσχυση του Οικογενειακού Γιατρού και με ένταξη στο σύστημα και ιδιωτών γιατρών. Ο πολίτης θα μπορεί να επιλέγει είτε γιατρούς των κρατικών δομών, είτε ιδιώτες είτε γιατρούς συμβεβλημένους με το δημόσιο.
Αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας για όλους
Κανένα νησί χωρίς γιατρό και αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης για όλους. Είναι βασικοί στόχοι του κυβερνητικού προγράμματος και προσωπική δέσμευση του προέδρου της ΝΔ.
Για την επίτευξη τους η κυβέρνηση της ΝΔ προϋπολογίζει 100 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων νοσοκομειακών υποδομών και τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, προωθώντας τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και με μεγάλα Ιδρύματα, που έχουν προσφέρει στη χώρα και που έχουν ανακοινώσει δωρεές για την υποστήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ακόμη, η κυβέρνηση της ΝΔ προβλέπει 2000 προσλήψεις για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού και λειτουργία των αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, των λεγόμενων Τ.Ε.Π., ανακουφίζοντας τα νοσοκομεία από το βαρύ πρόγραμμα εφημεριών.
Η δημόσια Υγεία δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πειραματισμών ούτε να αντιμετωπίζεται με ιδεοληψίες και κομματικές παρωπίδες.
Για την Υγεία λύσεις υπάρχουν, αλλά απαιτείται η ανάλογη βούληση.
Και η αναγκαία πολιτική αλλαγή.
*Η Γεωργία Αυγερινού είναι Αιματολόγος με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην Παιδιατρική Αιματολογία-Ογκολογία. Είναι μέλος του Τομέα Υγείας και της Γραμματείας Επιστημονικών Φορέων Νέας Δημοκρατίας