Διοικητική καταγραφή του Μεγανησίου το 1912, σε βασιλικό διάταγμα.
Στο Βασιλικό Διάταγμα της 31/08/1912, με αριθμό ΦΕΚ Α 261)1912 (πατήστε τον σύνδεσμο και ανοίξτε το αρχείο για να το διαβάσετε), το Μεγανήσι εμφανίζεται με τα δύο του χωριά, το «Βαθύ» ( περιελάμβανε τότε Κατωμέρι και Βαθύ μαζί) και το «Σπαρτοχώρι». Διοικητικά ανήκει στον νομό Κέρκυρας, όπως και όλη η Λευκάδα. Εκεί εμφανίζονται και οι νησίδες Σπάρτη, Σκορπιός, Σκορπίδι και Άγιος Νικόλαος να ανήκουν στο Μεγανήσι και ειδικότερα στην κοινότητα Σπαρτοχωρίου.
Για όσους δεν γνωρίζουν (και μάλλον μόνο ψαράδες θα το ξέρουν) ο Άγιος Νικόλαος είναι βόρεια του Μεγανησίου, μια νησίδα κάτω από το Ξηρόμερο, νότια από το Βαρκό, μετά την Πλαγιά παραλιακά. Απ’ ό,τι γνωρίζω, ακόμα και σήμερα ανήκει στο Μεγανήσι! Μπορείτε να το εντοπίσετε στο Google map
Εις μνήμην των Παππουδων μου
18 Ιανουαρίου 2019 @ 06:46
Ο Άγιος Νικόλαος ανήκε στην οικογένεια Δαγλα Πάνου και Γιάννη Αρνομουνχοι το παρατσούκλι τους. Αυτοί έμεναν στην Μαδουρη φυλακές στην αρχή του 1900 και μέχρι το1970 περίπου. Είχαν αγοράσει το νησί από κάποιους από την Αιτολοακαρνανια. Πήγαιναν εκεί για το μάζεμα της ελιάς και έμεναν και βδομάδα. Άλλωστε ήταν κοντά από τη Μαδουρη. Μάλιστα κοιμόταν μέσα στο εκκλησάκι του Άη Νικόλα που από κει έχει πάρει και το όνομα του. Λίγο πριν το πόλεμο πούλησαν το νησάκι και μάλιστα μετά από παρότρυνση ενός γιου λένε του Πάνου αλλά που να ξέρουν πως θαρτει ο πόλεμος και το χρήμα θα γινόταν προσαναμα για τη φωτια. Έτσι το νησάκι πήγε σε άλλα χέρια. Πάντως υπάρχουν μαρτυρίες με κα’ικισιους ναυτικούς και ψαράδες και τάμματα στον Άγιο που ακόμη δεν έχουν εκπληρωθεί. Εκεί έχει και καλά σημάδια για κοροναδα για τους παραγάδιαρίδες. Θα επανέλθω σε αυτα,για διόρθωση η να συμπληρώσω κάτι.
.