Τα δύο άγνωστα «κρησφύγετα» του υποβρυχίου «Παπανικολής»
Ανάμεσα στα κρησφύγετα που έβρισκε το υποβρύχιο Παπανικολής στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για να προστατευτεί από την καταδίωξη των εχθρών ήταν το σπήλαιο στο Μεγανήσι και ο όρμος Σελόντα.
Το υποβρύχιο «Παπανικολής» συνολικά εκτέλεσε 14 πολεμικές περιπολίες και βύθισε αντίπαλα σκάφη συνολικού εκτοπίσματος 13.000 τόνων. Το πλήρωμα του διακρινόταν για την τόλμη του, καθώς δεν δίσταζε να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον των ιταλικών πλοίων και να τα βυθίζει δίχως να γίνεται αντιληπτό. Χάρη στους ελιγμούς του τολμηρού κυβερνήτη του κατάφερνε να ξεφεύγει από τις αντεπιθέσεις των εχθρών. Η δράση του εκτεινόταν στο Αιγαίο, τη Μέση Ανατολή και την Αδριατική θάλασσα.
Ανάμεσα στα κρησφύγετα που έβρισκε για να προστατευτεί από την καταδίωξη των εχθρών ήταν το σπήλαιο στο Μεγανήσι κοντά στη λευκάδα και ο όρμος Σελόντα στην Κορινθία.
Το σπήλαιο στο Μεγανήσι
Ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα ενάλια σπήλαια βρίσκεται στο Μεγανήσι, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το νησί της Λευκάδας. Το εντυπωσιακό σπήλαιο, όπου έβρισκε καταφύγιο το υποβρύχιο «Παπανικολής» στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρείται το μεγαλύτερο ενάλιο σε όλο τον κόσμο και ξεπερνά το ονομαστό «Γαλάζιο Σπήλαιο» του Κάπρι. Το σπήλαιο «Παπανικολής» οφείλει το όνομά του στο ιστορικό ομώνυμο υποβρύχιο με κυβερνήτη τον Ιατρίδη, ο οποίος λέγεται ότι χρησιμοποιούσε το σπήλαιο ως καταφύγιο και ορμητήριο κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εδώ στην ίδια σπηλιά λέει ο θρύλος ότι βρήκε καταφύγιο τα χρόνια της τουρκοκρατίας ένας παπάς με τους μαθητές του για να γλυτώσουν από τους πειρατές. Ακόμη και σήμερα λόγω του μεγέθους του, το σπήλαιο προσφέρει καταφύγιο σε σκάφη όταν αυτό απαιτείται από τις καιρικές συνθήκες.
Το σπήλαιο «Παπανικολής» με τα καταγάλανα νερά που εντυπωσιάζει τους τουρίστες, απέχει 12 ναυτικά μίλια από τη Λευκάδα. Πρόκειται για μια θαλάσσια σπηλιά βάθους τριάντα περίπου μέτρων με μια μικρή παραμυθένια αμμουδιά στο εσωτερικό της. Έχει μήκος 120 μέτρα, πλάτος 60 μέτρα και στο εσωτερικό του στενεύει για να φτάσει τα 23 μέτρα. Η επίσκεψη σε αυτό γίνεται μόνο μέσω της θάλασσας, με μικρά βαρκάκια που αναχωρούν από τη Λευκάδα κάθε 45 λεπτά.
Ο όρμος “Σελόντα”
Σε έναν μικρό όρμο στα σύνορα της Κορινθίας με την Αργολίδα έβρισκε καταφύγιο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το θρυλικό υποβρύχιο «Παπανικολής». Ονομάζεται «Σελόντα» και πολλοί το παρομοιάζουν με τις νορβηγικές κοιλάδες που πλημμύρισαν με νερό του ωκεανού πριν από χιλιάδες χρόνια και είναι γνωστές ως φιορδ. Είναι ένας μακρόστενος κόλπισκος με γαλανά νερά και κατάφυτες πλαγιές. Είναι κλειστός με βαθιά νερά, γι’ αυτό ο κυβερνήτης του «Παπανικολής», Μίλτων Ιατρίδης, τον χρησιμοποιούσε ως ορμητήριο για τις επιχειρήσεις του εναντίον των Ιταλών.
Η φυσική του θέση έκανε το υποβρύχιο αθέατο στους εχθρούς και οι ναύτες μπορούσαν να πάρουν αέρα και να ξεκουραστούν. Άλλωστε ο Ιατρίδης, καταγόταν από το Σοφικό, ένα χωριό που βρίσκεται κοντά στον κόλπο. Από τον Ιούνιο του 1941 οι Ιταλοί είχαν καταλάβει το χωριό του, λόγω της πλεονεκτικής γεωγραφικής του θέσης.
Ο Ιατρίδης συνεργαζόταν με τον ιερέα του Σοφικού, Γεώργιο Καρβούνη, ο οποίος μετέφερε στον όρμο Άγγλους και Νεοζηλανδούς σαμποτέρ, οι οποίοι επιβιβάζονταν στο υποβρύχιο με προορισμό την Κρήτη και τη Μέση Ανατολή. Σήμερα στον κόλπο βρίσκονται ιχθυοκαλλιέργειες ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και προμηθευτές τσιπούρας και λαβρακίου της Ελλάδας.
Πηγές: Mixanitouxronou.g & Haanity μέσω ArmyNow.net