Τέλος εποχής για τα δημοτικά ιχθυοτροφεία στην Λευκάδα
(Αναδημοσίευση από το MeganisiNews)
Στο Υπερταμείο περνούν με απόφαση των δικαστηρίων σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Ελάχιστες πλέον οι ελπίδες ν΄ανατραπεί η απόφαση στο ΣΤΕ
Τα Ιχθυοτροφεία Λευκάδας- αποτελούνται από δύο ιχθυοτροφεία
Το μεγάλο ιβάρι (Αυλίμων ή Αυλαίμων που είναι νεότερο και το μικρό ιβάρι (Παλιώνι). Τα αλιεύματα αυτών είναι κέφαλοι, μυξινάρια, γάστροι , μαυράκια και μαυροκούνια. Από τους κέφαλους (μπάφες) παίρνουμε και το αυγό που μετά από επεξεργασία γίνεται αυγοτάραχο. Τσιπούρες, λαυράκια, σάλπες, σαργοί, σαργομύτες, κοτσομούρες, γλώσσες, σπάροι, γαρίδες , χέλια μουρμούρες και κάποια άλλα είδη σε μικροποσότητες.
Στα ιχθυοτροφεία είναι συνδιοκτήτης και ο δήμος Μεγανησίου με ποσοστό 6%. Τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση ήταν ζημιωγόνα με ευθύνη των εκάστοτε δημοτικών αρχών, οι οποίες στο πίσω μέρος του μυαλού τους είχαν την παραχώρηση τους σε ιδιώτες για παρόμοια ή άλλη χρήση.
Με την απόφαση 485/2016 το δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας αποφάσισε:
Τη μετατροπή της Λιμνοθάλασσας Παλαιό σε σε Ιχθυοτροφικό – Οικοτουριστικό Πάρκο και την εκμίσθωση του Αυλαίμωνα.
Η απόφαση σήμανε συναγερμό στην ΕΤΑΔ ΑΕ και μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας κινήθηκε ενάντια στα σχέδια του δήμου διεκδικώντας την ιδιοκτησία των ιχθυοτροφείων και τελικά όλα δείχνουν πως την κερδίζει.
Τα δημοτικά ιχθυοτροφεία της Λευκάδας , ιστορικά και μόνο μέχρι σήμερα θ΄αναφέρονται στις επόμενες γενιές ως τέτοια. Η τύχη τους δεν είναι να συνεχίσουν την λειτουργία τους ούτε κάτω από νέα ιδιοκτησία. Τα σχέδια πάνε πολύ πίσω στο χρόνο και είναι συνδεδεμένα άρρηκτα με την κατασκευή της υποθαλάσσιας ζεύξης.
Μαρίνα megayacht θα γίνουν , αυτή είναι η μοίρα τους. Όσο για το περιβάλλον , έχουν ήδη εφευρεθεί οι λεγόμενες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εκεί να δείτε πόσο όμορφα θα δέσουν οι κορμοράνοι αναπαυόμενοι στις κεραίες από τα radar των πολυτελών σκαφών.
Τώρα για τις αποφάσεις των δημοτικών αρχών σε Λευκάδα και Μεγανήσι , καλύτερα να μην της σχολιάσω. Μου θυμίζουν εκείνο το παλιό καλό ανέκδοτο με το «ολίγον έγκυος». Ένα είναι σίγουρο , δεν μπορούν , δεν θέλουν ή αρνούνται ν΄ αντιδράσουν προσκολυώμενοι στις καρέκλες.
Κρίμα, μεγάλο κρίμα !
(Και ένα καίριο σχόλιο από τον λογαριασμό του Γ.Γαρύφαλλου στο φ/β):
Αν ισχύουν αυτά που αναφέρονται στο άρθρο, τότε θα πρόκειται πραγματικά για καταστροφή. Τα ιχθυοτροφεία, πέρα από την τεράστια οικολογική σημασία τους, και άσχετα με τον συναισθηματικό δεσμό των Λευκαδίων με αυτά, θα έπρεπε να αποτελούν μια από τις κυριότερες δημόσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού. Με σχετικά ελάχιστες παρεμβάσεις, όπως την κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου, την πρόσληψη ειδικών ιχθυολόγων και υπαλλήλων και την λειτουργία μιας (έστω) υποτυπώδους μονάδας τυποποίησης, τουλάχιστον για το πολύτιμο προϊόν του αυγοτάραχου, όχι μόνο θα έδινε (άξιο) μεροκάματο σε κάμποσες οικογένειες, αλλά κυρίως θα απέδιδε ένα τεράστιο δημόσιο έσοδο (της τάξης των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ) το οποίο θα μπορούσε να αποδοθεί πίσω στην κοινωνία, μέσω του δήμου, με την μορφή έργων και υπηρεσιών. Επιπροσθέτως, μια τέτοια πηγή θα μπορούσε (και θα έπρεπε) εύκολα να συνδεθεί με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την λειτουργία ενός τμήματος ιχθυοκομείας στην πόλη της Λευκάδας.