Ο Μεγανησιώτης Τάσος Μάντζαρης στη θεατρική παράσταση «Η Αυλή των Θαυμάτων» στο Θέατρο Νέας Ελβετίας
Στο θέατρο Ν. Ελβετίας για το 2018 θα γίνουν οι παραστάσεις του έργου «Η αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη από την θεατρική ομάδα «Απόφοιτοι».
Οι «Απόφοιτοι» σύμφωνα με την δημιουργό της ομάδας, κυρία Λουκία Αντωνίου, συνταξιούχο φιλόλογο, δημιουργήθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια. Ο λόγος ήταν ότι υπήρχε μια δική της εσωτερική ανάγκη να συνεχίσει τις δραστηριότητες που είχε ξεκινήσει στο σχολείο ως διδάσκουσα, αλλά και εξαιτίας της σύνδεσης με παλιότερους μαθητές της που συμμετείχαν σε θεατρικές ομάδες. Απώτερος σκοπός δεν ήταν να δώσουν μαθήματα υποκριτικής, αλλά να δημιουργήσουν σχέσεις μεταξύ τους, να εκφραστούν συναισθηματικά και αυτός ήταν και ένας τρόπος ψυχοθεραπείας για όλους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στις ήδη υπάρχουσες σχέσεις να δημιουργηθούν και άλλες που έδεσαν την ομάδα και τελικά να παρουσιάζουν επί σκηνής ένα θεατρικό έργο το χρόνο.
Λουκία Αντωνίου – Δημιουργός των Απόφοιτων/ Πηγή: Μιχάλης Κωνσταντάς
Στις πρόβες είναι εμφανής η σχέση και το δέσιμο μεταξύ των μελών. Αρχικά, πρόκειται για μια ερασιτεχνική ομάδα, όπου εκτός από τη σκηνοθέτιδα κυρία Γιώτα Ευσταθίου, στις πρόβες όλα τα άτομα κάνουν διορθώσεις και εκφράζουν τις σκέψεις τους σχετικά με τις σκηνές. Πριν ξεκινήσουν, μάλιστα, συζητούν τα σημεία που έχουν ανασφάλεια ή τι αδυναμίες έχουν παρατηρήσει τόσο στους εαυτούς τους όσο και στους υπόλοιπους. Αυτού του είδους η σχέση έχει δημιουργηθεί με την πάροδο του χρόνου και βελτιώνει κάθε επόμενη παράσταση.
Η Βασιλική Παπαλόη στο ρόλο της Μαρίας / Πηγή: Μιχάλης Κωνσταντάς
Στο συγκεκριμένο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη σκιαγραφούνται οι ένοικοι μιας αυλής στο Βύρωνα τόσο ατομικά όσο και στη συνύπαρξή τους με τα υπόλοιπα μέλη της. Τα άτομα αυτά είναι άνθρωποι απλοί και καθημερινοί, χωρίς υπερβολές, άνθρωποι που θα μπορούσαν να είναι οι ένοικοι στο διπλανό διαμέρισμα ή φίλοι, συνάδελφοι, συγγενείς, ακόμα και εμείς οι ίδιοι.
Μπορεί κανείς να εντοπίσει χαρακτηριστικά ή σκέψεις του σε έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα ή θραύσματα αυτών στις διαφορετικές ιστορίες των ενοίκων. Με άλλα λόγια, μπορεί κανείς να ονειρεύεται τη διαφυγή προς μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό όπως ο Μπάμπης ή να είναι εγκλωβισμένος ανάμεσα σε δύο πραγματικότητες όπως η Όλγα.
Η Όλγα και ο Στράτος/ Πηγή: Μιχάλης Κωνσταντάς
Τη δεκαετία του ’50 το θεατρικό αυτό έργο ήταν επίκαιρο, πλέον μπορεί να χαρακτηριστεί με ασφάλεια διαχρονικό. Όπως περιγράφουν οι Απόφοιτοι στο βίντεο τα χαρακτηριστικά του ρόλου που υποδύονται μέσα από την εμπειρία τους, δεν υπάρχει μόνο μία διάσταση στους χαρακτήρες – είναι καλοί ή κακοί – αλλά πολλά περισσότερα στρώματα, για τα οποία η πλοκή της ιστορίας βοηθά τον θεατή να εντοπίσει την πηγή τους.
Ο Μπάμπης και ο Στέλιος/ Πηγή: Μιχάλης Κωνσταντάς
Είναι δύσκολο να μην ταυτιστεί κανείς με κανέναν από τους χαρακτήρες και αυτό είναι μία μεγάλη επιτυχία για το έργο, αλλά και για τους ηθοποιούς εφόσον το καταφέρουν. Τα λόγια του ίδιου του Καμπανέλλη που παρατίθενται στο βίντεο περιγράφουν τον Έλληνα εκείνης της εποχής, ο οποίος είναι πλέον ο ίδιος με τον Έλληνα αυτής της εποχής, τα χρόνια δεν έχουν αλλάξει πολλά.
Η Ντόρα στην αυλή/ Πηγή: Μιχάλης Κωνσταντάς
Όσο πλησιάζει η ημέρα της πρεμιέρας οι πρόβες γίνονται περισσότερο εντατικές και η ομάδα συγκεντρώνεται για να τελειοποιήσει το έργο. Αυτό που απορρέει από τις πρόβες είναι μια μικρή γεύση αυτού που θα ανέβει στη σκηνή. Παρά την έλλειψη πόρων κατασκευάζουν όμορφα σκηνικά και επιλέγουν ευφάνταστα κουστούμια. Έχοντας παρακολουθήσει τα δύο τελευταία χρόνια τις παραστάσεις «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Μπόστ και «Μακμπέθ» και αφού έχουν προηγηθεί δύο ακόμα, «Μονόλογοι για τη Γάζα» και «Η μικρή μας πόλη», αυτή η παράσταση υπόσχεται ακόμα περισσότερα, αφού η παρεΐστικη ατμόσφαιρα που επικρατεί στα παρασκήνια θα βρει το δρόμο της προς τη σκηνή.
Η Βούλα και ο Μπάμπης τσακώνονται/ Πηγή: Μιχάλης Κωνσταντάς
Για τους Απόφοιτους η δική τους αυλή των θαυμάτων είναι η αγάπη τους για το θέατρο, αφού εκεί συναντιούνται, ανακαλύπτουν τους εαυτούς τους και διαπλέκονται δημιουργώντας ιστορίες και εικόνες που τους βοηθούν να καλλιεργήσουν τα συναισθήματά τους και αργότερα, να τα παρουσιάσουν στη σκηνή. Η πρεμιέρα της παράστασης θα γίνει στις 21 Μαΐου 2018, στο θέατρο Ν. Ελβετίας με ελεύθερη συνεισφορά.
Οι Απόφοιτοι/ Πηγή: Μιχάλης Κωνσταντάς
Της Μαριαλένας Αγγελή
Πηγή: Univiewgr
Κώστας Μάντζαρης
22 Απριλίου 2018 @ 21:10
Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις νέα παιδιά (μεταξύ αυτών και το γιό σου) να συμμετέχουν σε μία θεατρική παράσταση,που κάποτε….στην ηλικία τους ….συμμετείχες και συ ! Τότε στο Μεγανήσι τώρα στο Βύρωνα! Άλλωστε έχουν τόσα πολλά κοινά….ο Βύρωνας με το Μεγανήσι!!!Σας εύχομαι καλή επιτυχία! Είναι βέβαια δεδομένη γιατί είναι δεδομένη η αγάπη σας για το θέατρο….
So proud of you
22 Απριλίου 2018 @ 21:15
Καλή επιτυχία παιδιά! Συγχαρητήρια σε όλη τη θεατρική ομάδα!!! Τάσο μου θα είμαστε εκεί στην πρεμιέρα φυσικά γι’αυτό κράτησέ μας θέσεις!!!
Παναγιώτης Κονιδάρης
23 Απριλίου 2018 @ 10:06
Είναι σαν το μήλο του Νεύτωνα! Όχι μόνο πέφτει κάτω απ’ την μηλιά, αλλά σε χτυπάει και κατακέφαλα! Καλή επιτυχία φίλε στην παράσταση και σε ό,τι άλλο δοκιμάζεις στην ζωή σου!
Κατερίνα
24 Μαΐου 2018 @ 14:45
Πρέπει να σου πω Παναγιώτη ότι ήταν συγκλονιστικό ς