ΔΣ: Ψηφίστηκε το χαράτσι του νερού, αλλά και μείωση τελών καθαριότητας.
Σε ένα πολύωρο ΔΣ -λόγω των σοβαρών θεμάτων που το απασχολούσαν- ελήφθησαν βαρυσήμαντες αποφάσεις. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:
Ενημέρωση Δημάρχου:
Ο κος Δάγλας ενημέρωσε για διάφορα πράγματα, όπως τις δράσεις της ΑΧΙΟΝ HELLAS, τη δικαστική διαμάχη για το Ιβάρι της Λευκάδας, ακροθιγώς για τις εξελίξεις στο Φανάρι (όπου ο πρώην ενοικιαστής έκανε αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα- για να μην πληρώσει όσα χρωστάει- και τα έχασε δις, ενώ και η Κτηματική έστειλε έγγραφο για διοικητική αποβολή του Δήμου και του ενοικιαστή). Μίλησε επίσης για κάποιες ελπίδες για το ΕΣΠΑ και άλλα θέματα της καθημερινότητας. Αναφέρθηκε και στο Κτηματολόγιο που ξεκινάει και στο Μεγανήσι.
Προ ημερήσιας διάταξης και ερωτήσεις:
Για το Κτηματολόγιο ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης ζήτησε να γίνει καλύτερη ενημέρωση του κόσμου, με ημερίδα και φυλλάδια.
Επανέφερε επίσης ο κος Κονιδάρης το θέμα των γιατρών, μιας και έρχονται τώρα 5 γιατροί ειδικότητας στο ΓΝΛ, οπότε θα πρέπει το νησί μας να διεκδικήσει πίσω τους αγροτικούς του, μιας και ο στρατιωτικός γιατρός είναι παροδική λύση.
Αίσθηση προκάλεσε επίσημο έγγραφο, πρωτοκολλημένο στον Δήμο, που παρουσίασε ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης. Το έγγραφο έχει αποστείλει υπάλληλος του Δήμου και το κοινοποιεί μάλιστα και στον Πρόεδρο του Δ.Σ. (ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω έκανε ότι δεν το γνωρίζει και φυσικά ούτε που αναφέρθηκε σε αυτό!). Στο έγγραφο αυτό εμφανίζεται μια εικόνα μεγάλης αναστάτωσης στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου και ομολογείται ότι έχουν γίνει μισθολογικές πληρωμές δίχως να έχουν κοπεί τα σχετικά εντάλματα, πράγμα παράνομο! Ο δήμαρχος κατηγορήθηκε ως προϊστάμενος των Υπηρεσιών για το μπάχαλο και άλλους είδους συμπεριφορές, αλλά προσπάθησε με αδέξιο τρόπο να υποβαθμίσει την σοβαρότητα του θέματος, λέγοντας μόνο: «Όλα είναι μια χαρά!».
Επίθεση δέχτηκε ο κος Δάγλας και για το Φανάρι. «Για το 6% που μας ανήκει στα Ιβάρια, κόπτεται ο κος Δήμαρχος, για το Φανάρι που μας ανήκει ολόκληρο δεν τον είδαμε να κόπτεται έως τώρα. Κι αυτό γιατί είναι δική του ευθύνη όλο το μπέρδεμα!» τόνισε η Αντιπολίτευση. Κατόπιν εξήγησε ότι έφτασε η ώρα να πάμε σε δικαστήρια με την Κτηματική και να τα κερδίσουμε, με την βοήθεια της έκθεσης του τεχνοκράτη κου Τιμίου και να λήξει για πάντα αυτό το θέμα υπέρ του Δήμου μας. Επέστησαν την προσοχή στον δήμαρχο ότι πρέπει να κάνει ανακοπή στην απόφαση διοικητικής αποβολής της Κτηματικής άμεσα, (κάτι που δεν έκανε τότε με το πρόστιμο) αλλιώς θα είναι υπόλογος, κάτι που απάντησε ότι έχει κάνει ήδη. Γενικά το θέμα του Φαναριού θα επιστρέψει σύντομα στην ημερήσια διάταξη, μάλλον και παρουσία των δικηγόρων ώστε να μαθευτεί όλη η αλήθεια, αν όχι από την δημοτική αρχή, σίγουρα από την Αντιπολίτευση.
Έγινε ερώτηση και για το νέο λεωφορείο του Δήμου που έχει κόκκινες πινακίδες και είναι χαρακτηρισμένο κάθε άλλο παρά «δημόσιας χρήσης» και πάλι ο κος Παύλος Δάγλας τα περιέγραψε όλα ως ρόδινα.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και η διαμάχη του κου δημάρχου με δημότισσα στην αρχή. Αλλά και γενικώς στην συνεδρίαση ο κος δήμαρχος έμοιαζε εκνευρισμένος και οξύθυμος, μίλησε προσβλητικά για συμβούλους και προκάλεσε και ανάλογα σχόλια. Μάλιστα σε κάποιο από αυτά (δεν το ακούσαμε, αλλά ο δήμαρχος υποστήριξε ότι έθιγε την τιμή του) από τον κο Α.Δάγλα δεν δίστασε να κινηθεί απειλητικά ενάντια στον σύμβουλο! Ακόμα και μετά από 3,5 χρόνια εξακολουθεί να μην φέρεται σαν δήμαρχος, αλλά σαν Παύλος Δάγλας…
Ημερήσια διάταξη:
Το πρώτο θέμα ήταν και αυτό που μονοπώλησε την κουβέντα σε χρόνο, επιχειρήματα και ενδιαφέρον του κοινού. Ήταν ασφαλώς η προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Λευκάδας για την ύδρευση. Ο κος δήμαρχος μίλησε για πολλή ώρα και αναφέρθηκε στο ιστορικό (όπως αργότερα και οι Θ. και Π. Κονιδάρης), εξήγησε γιατί απορρίφθηκε η πρώτη πρόταση του δήμου Λευκάδας (αυτή που όλοι τότε χαρακτήριζαν αποικιοκρατική- επειδή τέτοια ήταν) που μεταξύ άλλων έλεγε ότι θα ανοίγουν και θα κλείνουν το νερό του νησιού κατά το δοκούν. Στην πορεία, μέσα από ενστάσεις, αντιδράσεις, αγώνα και διαβουλεύσεις η Λευκάδα υποχώρησε σε πολλά σημεία, εκτός από αυτό όπου το Μεγανήσι θα χρεώνεται με 0,10 ευρώ το κυβικό από εδώ και πέρα. Ο κος Δάγλας και η παράταξή του συνέτειναν στο ότι «ακόμα κι έτσι είναι μια καλή σύμβαση και πρέπει να την αποδεχτούμε», εκφράζοντας τον φόβο ότι μπορεί να μπούμε σε περιπέτειες. Κατόπιν τοποθετήθηκε, στο ίδιο μήκος κύματος, και ο τ.Αντιδήμαρχος κος Θανάσης Κονιδάρης.
Για πολλή ώρα μίλησε και ο Π.Κονιδάρης, επικεφαλής της Αντιπολίτευσης για ένα θέμα που γνωρίζει πολύ καλά. «Δεχόμαστε ή όχι ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό; Όλοι το δεχόμαστε, και εμείς και ο κος Σέρβος και ο κος Δρακονταειδής και ο νόμος του κράτους μας και η Ευρωπαϊκή Ένωση! Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι εμπορεύσιμο, δεν πουλιέται και δεν αγοράζεται! Γιατί τότε μας το πουλάνε;» ξεκίνησε ο κος Κονιδάρης. Κατόπιν εξήγησε ότι νερό πληρώνεις μόνο ως ένδειξη ανταποδοτικότητας, όταν δηλαδή υπάρχει ένα κόστος σε αυτόν που σου το παρέχει. Στην περίπτωση της γεώτρησης του Μεγανησίου στην Βαυκερή δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα, αφού όλα τα κόστη μέχρι τώρα βαραίνουν τον δήμο μας και θα συνεχίσουν να τον βαραίνουν. Απλά θα προστεθεί και ένα χαράτσι κάπου 13.000 (ή και περισσότερο) τον χρόνο από τον Δήμο Λευκάδας, χρήματα που προφανώς θα πηγαίνουν στην Βαυκερή για να ικανοποιήσει ο κος Δρακονταειδής την πολιτική του πελατεία. Ο πραγματικός κίνδυνος όμως δεν είναι το ποσό, αλλά το γεγονός ότι με μια τέτοια απόφαση όπου το νερό εκχωρείται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια κινδυνεύεις να αποδεχτείς ότι ανήκει στην Βαυκερή, ενώ στην πραγματικότητα ανήκει σε όλους! Και σε μας για να πίνουμε και σε αυτούς για να ποτίζουν. Η πρόταση της Αντιπολίτευσης ήταν ο δήμος Λευκάδας να πάρει το κόστος της ΔΕΗ της γεώτρησης (ή έστω ένα κομμάτι αυτού) ποσό αμελητέο, αλλά που θα εξασφάλιζε την ανταποδοτικότητα στην παροχή του νερού. «Κι αν είναι λίγα τα 13 χιλιάρικα για τον Δήμο Μεγανησίου, είναι πολλά τα 8 χιλιάρικα για τον Δήμο Λευκάδας με τον 20πλάσιο προϋπολογισμό;!» αναρωτήθηκε ο κος Κονιδάρης, ο οποίος δεν παρέλειψε να καταγγείλει τον Π.Δάγλα ότι είχε προσυμφωνήσει και δεσμευτεί εδώ και καιρό να δώσει τα χρήματα στον κο Δρακονταειδή καθώς και στο ότι υπέθαλψε το κλίμα τρομοκρατίας που επικράτησε το τελευταίο διάστημα και το οποίο εκπορευόταν από τον ίδιο τον κύριο δήμαρχο, όπως είπε, ότι δήθεν θα μας κόψουν το νερό αν δεν δεχτούμε τον εκβιασμό! Πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο όταν ο δήμος μας έχει άδεια χρήσης νερού για 150.000 κυβικά τον χρόνο; Και ποιος θα μπορούσε να κλέψει το νερό από την ΔΙΚΗ ΜΑΣ γεώτρηση; Ο ίδιος ο κύριος Σέρβος είχε αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Κατόπιν μίλησε ο ανεξάρτητος σ. κος Αργύρης ο οποίος πέρα από τις ενστάσεις για να μπει το ρολόι καταμέτρησης στο Αλαμανάτο (κάτι στο οποίο συμφωνούσαν όλοι) εξέφρασε τους φόβους του για την στάση της Λευκάδας και τους έμμεσους εκβιασμούς που άφησε να υπονοηθούν, ότι δηλαδή θα μας αποστερήσουν εντελώς την γεώτρηση (μολονότι δεν έχουν κάν δίκτυα…). «Δεν θέλω να είμαι υπέυθυνος για κάτι τέτοιο» δήλωσε.
Η ψηφοφορία ήταν οριακή: 7 υπέρ της σύμβασης (συμπολίτευση και Γ.Αργύρης)- 6 κατά (αντιπολίτευση και Α.Δάγλας) . Η πρόταση της αντιπολίτευσης πήρε 5 ψήφους.
Δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού:
Μετά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες, για λόγους που έχουν αναλυθεί σε προηγούμενα συμβούλια, της αντιπολίτευσης και των ανεξάρτητων να μειωθούν τα τέλη αυτά, η προσπάθεια απέδωσε κάποιους καρπούς. Θυμίζουμε ότι η ψήφιση μείωσης 50% και 44% που είχε περάσει από το δημοτικό συμβούλιο απορρίφθηκαν από την Αποκεντρωμένη με έωλα επιχειρήματα και μια ιδιαίτερη ερμηνεία του νόμου, κάτι που είχε καταγγελθεί από την Αντιπολίτευση. Μάλιστα είχε γίνει και ένσταση κατά της απόφασης στο άρθρο 152, η οποία απορρίφθηκε με επίσης θολό σκεπτικό. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα η Αποκεντρωμένη να εγκλωβιστεί και να παραδεχτεί ότι για τους ίδιους ακριβώς λόγους που είχε απορρίψει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης θα έπρεπε να απορρίψει και αυτήν της δημοτικής αρχής. Έτσι η εισήγηση που έφερε ο κος δήμαρχος ήταν εντελώς αλλαγμένη: αφαιρούσε μήνες μισθοδοσίας από τους εργάτες καθώς και όλα τα χρήματα για την μεταφορά των σκουπιδιών. Αυτό που δεν άλλαζε όμως ήταν τα δημοτικά τέλη που παρέμεναν στα ίδια επίπεδα.
Αρχικά φάνηκε ότι θα είχαμε ένα ακόμα αδιέξοδο και ότι η πρόταση πήγαινε για καταψήφιση. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε το κράτος και τον τρόπο που λειτουργεί, και τον κύριο δήμαρχο που δεν δείχνει καν την στοιχειώδη βούληση για μείωση των τελών, υιοθετώντας τις προτάσεις της. Από αυτό πιάστηκαν και οι υπόλοιποι σύμβουλοι (και της συμπολίτευσης!) και κατηγόρησαν τον κύριο δήμαρχο για αδιέξοδες εμμονές στο θέμα των τελών κι αυτός έλεγε ότι δεν θα λειτουργήσει ο δήμος αλλιώς κτλ. Κάποια στιγμή έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για ψήφιση μιας μείωσης 10% στο οποίο όλοι συμφωνούσαν. Οι της συμπολίτευσης για να λύσουν τον γόρδιο δεσμό, οι της αντιπολίτευσης γιατί θα δικαιωνόταν η προσπάθεια και τα επιχειρήματά τους. Ο μόνος που συνέχιζε να διαφωνεί εμφανώς μέχρι την τελευταία στιγμή και έμοιαζε με ψάρι έξω από το νερό ήταν ο κος Παύλος Δάγλας… Τελικά η μείωση ψηφίστηκε ομόφωνα και αναμένουμε να δούμε αν «είναι στο προσήκον ύψος» αυτή την φορά ή θα την υποσκάψουν ξανά οι …φωστήρες της αποκεντρωμένης.
Ενδιαφέρον είχε και το ξέσπασμα του επικεφαλής της Αντιπολίτευσης κου Π. Κονιδάρη όταν κατήγγειλε το γεγονός ότι ο κος δήμαρχος ανοικτά ρίχνει ευθύνες στην αντιπολίτευση για το ότι ο δήμος μας δεν έχει ακόμα προϋπολογισμό. «Να τελειώνει αυτό το ανέκδοτο! Αν είναι δυνατόν! Η αντιπολίτευση να ψηφίζει τον Προϋπολογισμό; Αυτό δεν συμβαίνει σε κανένα μέρος του πλανήτη! Αν συμφωνούσαμε σε αυτόν θα ήμασταν στο ίδιο ψηφοδέλτιο! Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σου δήμαρχε. Κι αν δεν μπορείς να καταρτίσεις προϋπολογισμό να παραιτηθείς να αναλάβει άλλος ή να τον φέρεις να στον φτιάξουμε εμείς!»
Το θέμα του Σκορπιού:
Η εταιρεία που εκπροσωπεί τα συμφέροντα στον Σκορπιό σκοπεύει να κτίσει πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες στο ιδιωτικό νησάκι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παραχωρήσει κάποια στρεμματα στον οικείο δήμο, δηλαδή αυτόν του Μεγανησίου. Επειδή δεν υπάρχει άλλος τρόπος παραχώρησης, σύμφωνα και με την γνωμάτευση πολεοδομίας και δικηγόρων, αυτό πρέπει να γίνει με καταβολή του σχετικού αντιτίμου, το οποίο ξεκινάει από την αντικειμενική αξία και μπορεί να κινηθεί προς τα πάνω. Το συμβούλιο αποφάσισε να αποδεχτεί καταρχήν την αίτηση για μετατροπής σε χρήμα της αξίας του παραχωρηθέντος ακινήτου, ομόφωνα (κάποιοι σύμβουλοι απουσίαζαν). Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να γίνει η διαπραγμάτευση για το ποσό (δικαστικά ή εξωδικαστικά). Αυτό είναι ένα θέμα που παραμένει ανοικτό. Ο ανεπίσημος εκπρόσωπος της εταιρείας που παραβρέθηκε δήλωσε χαρακτηριστικά: «Να φερθείτε διπλωματικά και δεν έχετε να χάσετε! Η εταιρεία μπορεί να σας βοηθήσει με διάφορους τρόπους κατόπιν, αλλά δεν πρέπει να αισθανθεί ότι την εκβιάζετε…»
Περίεργο είναι ότι δεν έγινε σαφές, μολονότι ρωτήθηκε ο κος δήμαρχος, ποια επιτροπή θα αναλάβει την ακόλουθη διαπραγμάτευση, ή ποιο συλλογικό όργανο του δήμου. Αυτό που ζήτησε η αντιπολίτευση ήταν να υπάρχει εκπροσώπηση και της ίδιας σε κάθε περίπτωση. «Είμαστε εδώ για να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών μας» τόνισε ο επικεφαλής της, για να συνεχίσει «δεν είναι θέμα υποσχέσεων, ο κος Ριμπολόβλιεφ αύριο μπορεί να φύγει, εμείς θα είμαστε και αύριο εδώ»
Τιναφτορε
18 Μαρτίου 2018 @ 21:21
Κυριε κονιδαρη ειστε σιγουρος οτι δεν ειχατε παει καπου αλλου κ εισασταν στην αιθουσα που γινοταν το συμβούλιο; αληθεια τον βαξεβανη τον εχεις τιποτα;ουτε αυτός δεν γραφει τετοια μυθοπλασια.αληθεια εχετε σκεφτει να γράψετε κανενα σεναριο στις αληθινες ιστορίες του αλφα; το πατε καλα με το παραμυθι.
Παναγιώτης Κονιδάρης
19 Μαρτίου 2018 @ 12:43
@ΤΙΝΑΦΤΟΡΕ
Αγαπητέ κύριε/κυρία. Δεν έχω μάθει να λέω ψέματα στην ζωή μου. Τα βίντεο έρχονται όπου να’ναι, αν υπάρχει κάποια αμφιβολία. Να μας ξανάρθετε μόλις τα βάλουμε να μας πείτε την γνώμη σας, μην ξεχάσετε. Κι άμα μας την πείτε και με το ονοματάκι σας θα χαρούμε ακόμα περισσότερο. Αλλιώς σας επιστρέφουμε την λάσπη σας κατάμουτρα. Άιντε πια, με τα παπαγαλάκια!
ξεψαρισμα
21 Μαρτίου 2018 @ 19:29
@ TINAFORTE
Τι έγινε με το νέο λεωφορείο του Παύλου ?
Τι έμαθα ,δεν περνάει μέσα από το Σπαρτοχώρι και δεν έχει πινακίδες για να μεταφέρει κόσμο αλλά μόνο το προσωπικό του Δήμου ? έχεις πληροφόρηση ή είναι παραμύθια κι αυτά ?
Ε ρε κακομοίρη τι σηβρε και σένα και που τον είχατε κρυμένο …
Gha
19 Μαρτίου 2018 @ 08:24
Όταν τη διαχείρηση της υδρευσης του Μεγανησιού την αναλαμβάνει ο Δήμος Λευκάδας , ο όποίος εχει λειψυδρία και στην πόλη και σε αρκετά χωριά του , πιστεύετε πως θα κοιτάζει στο διηνεκες να μην μείνει το Μεγανησι χωρίς νερό ή να βολέψει τους δικούς του δημότες ;
Η σύμβαση που ψηφίστηκε από το συμβόυλιο μας , εχει νομικά κενά που θα λειτουργήσουν υπέρ του δήμου Λευκάδας και είς βάρος μας μακροπρόθεσμα , όταν κάποιος δήμαρχος Λευκάδας θα πει ότι δεν ειναι δυνατόν να υδρεύεται απρόσκοπτα το Μεγανησι και να κόβεται το νερό στην πόλη το καλοκαίρι !
Το τυρί το είδαμε , τη φάκα ;;;;
gha
19 Μαρτίου 2018 @ 22:18
ΑΡΘΡΟ 3
Οι δήμοι Λευκάδας και Μεγανησίου συνεργάζονται για την ορθολογική χρήση της γεώτρησης σχετικά με την ποιότητα και την ποσότητα του αντλούμενου νερού καθώς και την διασφάλιση των αποθεμάτων θέτοντας όρια στη λειτουργία της γεώτρησης .
διαβάστε και θα καταλάβετε τη …φάκα !
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
20 Μαρτίου 2018 @ 17:46
Μετα και τη συνεντευξη στο PRISMA η αναζητηση νεου επισπευδεται.
Ραντεβου την Πεμπτη στις 19:30 .
Ολοι