Αποσύρθηκε στο ΔΣ από τον δήμαρχο το θέμα της σύμβασης του νερού
Στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο μαζεύτηκε μετά από καιρό πολύς κόσμος. Είδαμε ακόμα και ιδιοκτήτες βιλλών αγγλοσαξονικής καταγωγής που δεν καταλάβαιναν γρυ ελληνικά! Ευχάριστο ασφαλώς να ενδιαφέρεται κανείς για τα προβλήματα του τόπου. Είδαμε βέβαια και τους συνήθεις υπόπτους (τους είχαμε χάσει εδώ και καιρό και μας είχε πιάσει νοσταλγία!), που έχουν πάρει εργολαβία να αναστατώνουν και να υποσκάπτουν τα δημοτικά συμβούλια με προπηλακισμούς, κραυγές και ψιθύρους. Ωστόσο είδαμε και πολλούς δημότες με λόγο σαφή, περιεκτικό και νηφάλιο. Το φλέγον θέμα που παρακίνησε όλον αυτόν τον κόσμο εντούτοις, η σύμβαση του νερού, δεν συζητήθηκε ποτέ.
Ας τα πάρουμε από την αρχή.
Ενημέρωση δημάρχου: Ο κος Δάγλας ενημέρωσε για τα τεχνικά προβλήματα του Γυμνασίου και έγινε συζήτηση όπου οι περισσότεροι σύμβουλοι πίεσαν προς την ταχύτερη δυνατή αποκατάστασή τους. Αναφέρθηκε ακόμα και η παρέμβασή του στην ΠΕΔΙΝ για το θέμα της ακτοπλοϊκής γραμμής, αν και φάνηκε ο κύριος δήμαρχος να το υποβαθμίζει κάπως το όλο θέμα, λόγω του ότι, όπως εξήγησε, δεν θα μεταφέρει αυτοκίνητα και θα είναι μόνο τρεις φορές την εβδομάδα με σκάφος σαν τα νυδριώτικα.
Ενημέρωση υπήρξε και για το θέμα του Φαναριού, όπου η αίτηση του ενοικιαστή για να μην πληρώσει όσα του είχε καταλογίσει η Οικονομική Επιτροπή απερρίφθη από το σχετικό διοικητικό δικαστήριο.
Προ ημερήσιας διάταξης:
Ρωτήθηκε ξανά ο κος Αντιδήμαρχος Λάμπρος Δάγλας για τις ενέργειές του για το Φανάρι και απάντησε ότι περιμένει τις οδηγίες του δικηγόρου για να κάνει οτιδήποτε.
Συζήτηση έγινε και για το θέμα του Σκορπιού: επιστολή που κοινοποιήθηκε από την Πολεοδομία στον Δήμο και ενημερώθηκε και η αντιπολίτευση, σχετικά με ενέργειες της ιδιοκτήτριας εταιρίας για το που και με ποιες διαδικασίες μπορεί να κάνει ανταλλαγή της παραχωρούμενης γης με χρηματικό ποσό. Το θέμα θα περάσει κάποια στιγμή από δημοτικό συμβούλιο.
Ημερήσια διάταξη:
Το θέμα ασφαλώς που μονοπωλούσε το ενδιαφέρον ήταν το πρώτο, αυτό δηλαδή της προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Λευκάδας για το θέμα της ύδρευσης. Να σημειωθεί εδώ ότι απουσίαζε ο Θανάσης Κονιδάρης. Ο κύριος Δάγλας όμως ισχυρίστηκε ότι έχουν προκύψει νέα στοιχεία και θέλει να αποσύρει το θέμα! Ποια είναι αυτά τα νέα στοιχεία, αναρωτήθηκε η αντιπολίτευση. Απάντηση δεν πήρε, αντιθέτως ο κύριος δήμαρχος έβγαλε κάποια παλιά (από το 2010 και νωρίτερα) εντάλματα πληρωμής προς τον δήμο Ελλομένου για να δείξει ότι γίνοταν πληρωμές νερού. Εξαρχής φάνηκε ότι κάποιοι από το κοινό είχαν έρθει με άγριες διαθέσεις ή πολύ κακά πληροφορημένοι και άρχισαν τότε τις φραστικές επιθέσεις που δημιούργησαν ένταση στην αίθουσα, δίχως κανείς να έχει καταλάβει τον πραγματικό σκοπό τους.
Η αντιπολίτευση επέμενε ότι το θέμα δεν μπορεί να αποσυρθεί έτσι και ότι πρέπει να αποφασίσει το Σώμα για κάτι τέτοιο, αλλά ο δήμαρχος δεν ήθελε να το συζητήσει επουδενί. Ήταν φανερό από τις αντιδράσεις ότι ο αριθμητικός συσχετισμός του συμβουλίου, ελλείψει και του Θ.Κονιδάρη, δεν τον συνέφερε και προσπαθούσε να ελιχθεί. Ο Πρόεδρος τότε διέκοψε για 5 λεπτά την συνεδρίαση. Όταν ξανάρχισε ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης και η κα Καββαδά εξήγησαν, σε πιο ήρεμο κλίμα πια, τι ήταν αυτά τα εντάλματα. Ότι δηλαδή αυτά τα χρήματα πληρώνονταν μέχρι ενός σημείου, μέχρι το 2011 συγκεκριμένα, αλλά δεν ήταν για το νερό που καταναλωνόταν. Αφορούσαν τις εποχές που μας έκοβαν την υδροδότηση με το έτσι θέλω και ουσιαστικά μας εκβίαζαν από τον όμορο δήμο, κάτι που γνωρίζουν όλοι οι Μεγανησιώτες και ήταν πρακτική γνωστή από το 1990 και ένθεν. Αυτό σταμάτησε όταν έγιναν οι απαραίτητες τεχνικές βελτιώσεις στην γεώτρηση, ώστε να θωρακιστεί το Μεγανήσι και να μην μπορούν να μας κόψουν πια το νερό. Εκεί πλέον υπήρχε ενιαίος δήμος Λευκάδας και μπορούσε να γίνει σε άλλη βάση η συζήτηση, σε πιο σοβαρό επίπεδο. Έκτοτε το Μεγανήσι δεν ξαναπλήρωσε για την γεώτρηση, κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα. Ρωτήθηκε μάλιστα ο δήμαρχος αν στα χρόνια της δικής του θητείας έχει πληρώσει έστω και μισή δραχμή, με την απάντηση να είναι αυτονόητη και αρνητική.
Υπήρξε εντούτοις και νέος κύκλος προκλήσεων από τους… γνωστούς αγνώστους, αυτή τη φορά προς τους ανεξάρτητους συμβούλους, κάτι που πυροδότησε την εύλογη αντίδρασή των τελευταίων και νέες αντεγκλήσεις. Μάλιστα ο κος Ανδρέας Δάγλας, δεν κρατήθηκε και ακούστηκε κάποια στιγμή να φωνάζει «όχι σε αυτούς που θέλουν να πουλήσουν την πομόνα μας!».
Στο τέλος βέβαια επικράτησαν οι ψύχραιμοι και οι λογικοί. Αρκετοί δημότες (όπως η Αμαλία Κουτσαύτη που μάλιστα χειροκροτήθηκε!) τοποθετήθηκαν και στην ουσία δήλωσαν ότι δεν τους ενδιαφέρει η αναφορά στο παρελθόν και ειδικά σε γνωστές σε όλους πρακτικές. Αυτό που ήθελαν οι περισσότεροι ήταν να βρεθεί λύση για το σήμερα, σοβαρή και συμφέρουσα για το νησί και κάλεσαν άπαντες τους αιρετούς να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Η αντιπολίτευση τοποθετήθηκε θετικά απέναντι σε αυτό, ήταν και δική της πρόταση εξαρχής, δήλωσε, και έχει έτοιμες πάντα τις προτάσεις της. Ο κύριος δήμαρχος απέφυγε επιμελώς να το σχολιάσει.
Εντωμεταξύ είχαν αποχωρήσει από το δημοτικό συμβούλιο σύμβουλοι της Συμπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και ο κύριος Αντιδήμαρχος, για λόγους που δεν γνωρίζουμε. Το θέμα έμεινε εκεί. Η υπόλοιπη συνεδρίαση συνεχίστηκε με δύο μόνο συμβούλους της δημοτικής αρχής…
Γαβρίλης Γιώργος
21 Φεβρουαρίου 2018 @ 17:35
Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που με κράτησαν μακριά από το να παρακολουθήσω από κοντά αυτό το ΔΣ κι έτσι να μην μπορώ να εκφράσω άποψη, Περιμένω την ανάρτηση του Βίντεο.
Θέλω όμως να κάνω μία παρατήρηση που νομίζω ότι θα μας βρει όλους σύμφωνους. Εάν αυτή η κινητοποίηση γίνονταν το προηγούμενο ΔΣ κι ακόμα εάν αυτή η συμμετοχή είχε εκφραστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λευκάδας πριν μια εβδομάδα ΄, το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ διαφορετικό, εννοώ ακόμα καλύτερο, πιθανόν τέτοιο που δεν θ΄ άφηνε περιθώρια σε κανένα να μην ψηφίσει την συμφωνία
Αυτά για τους «θερμόαιμους» οπαδούς των παρατάξεων που συμπεριφέρονται ως τέτοιοι κι όχι ως ελεύθερα σκεπτόμενοι δημότες που σήμερα πιο πολύ παρά ποτέ ο τόπος και το νησί χρειάζεται,