Ας διαβάσουμε κι αυτό για τη Σαντορίνη

santorini-ouranos-3
Γιατί ο δήμαρχος της Σαντορίνης φοβάται ότι η τουριστική επιτυχία θα γυρίσει μπούμερανγκ για το νησί.

Μέσα Οκτωβρίου, όταν στα περισσότερα νησιά η τουριστική περίοδος έχει τελειώσει, οι τουρίστες στα σοκάκια της Σαντορίνης δημιουργούν ακόμη συνωστισμό, θυμίζοντας μέρες Αυγούστου.

Στο αεροδρόμιο του νησιού τα τσάρτερ, από κάθε γωνία του κόσμου, εξακολουθούν να προσγειώνονται και να απογειώνονται πολλές φορές την ημέρα, ενώ τα κρουαζιερόπλοια-πλωτές πόλεις που μεταφέρουν μέχρι 3.000 επιβάτες καταπλέουν στο νησί, σε καθημερινή σχεδόν βάση, έως και τα τέλη Νοεμβρίου!

Το καλοκαίρι του 2017 συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς στη Σαντορίνη και θα συνεχίζεται όλο σχεδόν τον χρόνο.

«Πρόκειται για μια ακόμη πολύ καλή τουριστική χρονιά» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος, επισημαίνοντας ότι η Σαντορίνη αποτελεί πλέον έναν προορισμό για όλο τον χρόνο.

«Επενδύουμε και υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία αυτή, καθώς το νησί μας αποτελεί έναν προορισμό που δεν βασίζεται στον ήλιο και τη θάλασσα. Πολιτιστική κληρονομιά, αρχαιότητες, αρχιτεκτονική, γεωπεριβάλλον, ηφαίστειο, γαστρονομία αποτελούν τα βασικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Χαρακτηριστικά που μπορεί να τα απολαύσει κανείς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και μάλιστα καλύτερα εκτός αιχμής. Τα τελευταία τρία χρόνια της πρωτοβουλίας αυτής έχουμε σημαντική αύξηση στις ανοικτές επιχειρήσεις, είτε μιλάμε για καταλύματα είτε για εμπορικά καταστήματα είτε για εστιατόρια. Την πρώτη χρονιά της πρωτοβουλίας ανοικτά έμειναν γύρω στα 35 καταλύματα, την επόμενη γύρω στα 100, ενώ πέρυσι ο αριθμός έφτασε στα 150. Φέτος περιμένουμε ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοικτές» προσθέτει ο κ. Ζώρζος.

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Ζώρζος αναφέρεται και στα ζητήματα που έχουν προκύψει από τη μεγάλη ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί, κάτι που τον απασχολεί ιδιαίτερα. «Η Σαντορίνη είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός. Έχουμε φτάσει όμως στο σημείο που αν δεν κάνουμε κάτι θα γυρίσει όλη αυτή η επιτυχία μπούμερανγκ. Η Σαντορίνη είναι ένα μικρό νησί μόλις 77 χλ τμ. και το 2015 ήταν δομημένο κατά το 11%. Ποσοστό που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον νομό Αττικής και σίγουρα έχει αυξηθεί. Πρέπει λοιπόν να βάλουμε ένα φρένο σε όλα αυτά. Να σταματήσουμε, να ανασυνταχθούμε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε τη μοναδικότητά μας. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλές. Είμαστε ένα νησί με προβλήματα αστικού τύπου: κυκλοφοριακό, μεγάλη αύξηση σε ζήτηση νερού και ενέργειας, μεγάλη ρύπανση, προβλήματα στέγασης κοκ. Προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν εξαρχής, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Σήμερα – αν και η προσπάθεια μας έχει ξεκινήσει τα τελευταία 2-3 χρόνια – ζητάμε από την κεντρική κυβέρνηση να ορίσει ένα θεσμικό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα μπορέσει ο τόπος να διαφυλάξει, να προστατεύσει και να αναπτύξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Χωρίς θεσμικό πλαίσιο φοβάμαι ότι η ανεξέλεγκτη «ανάπτυξη» θα συνεχιστεί και θα οδηγήσει το νησί σε καταστάσεις μη αναστρέψιμες».

Το όνειρο του για την Σαντορίνη; «Να συνεχίσει να είναι στην κορυφή της προτίμησης των τουριστών. Με τρόπο όμως τέτοιο που να μην καταστρέφεται, να μην καταστρατηγείται, να μην υποφέρει και υποφέρουμε και εμείς μαζί της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Shutterstock

Σχόλιο ΜΤ: Σας θυμίζουν τίποτα αυτά; Μήπως κάποιους… γραφικούς που πρότειναν ένα μοντέλο ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης, με λιγότερη δόμηση και έμφαση στην πρωτογενή παραγωγή και στον πολιτισμό να συνδέονται με το τουριστικό προϊόν; Η Σαντορίνη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα το πετύχει. Εμείς;