Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την εκρηκτική κατάσταση στο Νοσοκομείο

νοσοκομειο_λευκαδας

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Γιώργος Λαμπρούλης, σχετικά με την εκρηκτική κατάσταση στο Νοσοκομείο Λευκάδας και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας της περιοχής.

Αναλυτικά, το κείμενο:

«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Για την εκρηκτική κατάσταση στο Νοσοκομείο Λευκάδας και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας της περιοχής.

Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι δραματική, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής, που συνεχίζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στο Νοσοκομείο Λευκάδας η παθολογική κλινική ανέστειλε τις εισαγωγές ασθενών για 8 ημέρες το μήνα Ιούλιο και η επικίνδυνη αυτή κατάσταση θα συνεχιστεί…. ελλείψει παθολόγων γιατρών. Οι δύο παθολόγοι (ένας μόνιμος και ένας επικουρικός), χωρίς καν ειδικευομένους και μόνο με 3 αγροτικούς στην πρωινή βάρδια, συνεπικουρούμενοι με ένα γενικό γιατρό που καλύπτει μόνο το παθολογικό εξωτερικό ιατρείο, για πάνω από 13 μήνες κράτησαν την κλινική όρθια. Χωρίς άδειες, ρεπό μετά από ενεργή εφημερία και απλήρωτοι για τις επιπλέον 8 μηνιαίες εφημερίες, με αυταπάρνηση και ευσυνειδησία υπηρέτησαν τις ανάγκες των ασθενών. Κέρδισε όμως η εξάντληση των εργαζομένων και η αδιαφορία της κυβέρνησης να στελεχώσει την κλινική με μόνιμο προσωπικό. Ο πετσοκομμένος οργανισμός του 2012 προβλέπει 5 θέσεις μόνιμων παθολόγων και 6 ειδικευομένων για να λειτουργήσει στοιχειωδώς και με ασφάλεια η κλινική.

Αλλά και στις άλλες κλινικές η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Ενδεικτικά αναφέρουμε: 10 μέρες το μήνα χωρίς 24ωρη κάλυψη καρδιολόγου και γυναικολόγου. 12 μέρες χωρίς 24ωρη κάλυψη νεφρολόγου (με τον έναν από τους δύο γιατρούς να τελειώνει η σύμβασή του το Σεπτέμβρη του 2017 με σοβαρό πρόβλημα να δημιουργείτε στην ομαλή λειτουργία του Τεχνητού Νεφρού).

Οι 8 καθαρίστριες που δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις έργου που είναι και οι πιο χαμηλόμισθες εργαζόμενες του νοσοκομείου παραμένουν απλήρωτες για υπερωρίες και νυχτερινά όλο το 2017. Λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας μια καθαρίστρια κρίθηκε αναγκαίο να απουσιάσει για ένα χρονικό διάστημα και ενώ όπως θα ήταν αυτονόητο να της δοθεί αναρρωτική άδεια μετά αποδοχών, οι πολυδιαφημισμένες συμβάσεις της κυβέρνησης δεν της δίνουν το δικαίωμα να αρρωστήσει. Ταυτόχρονα για πάνω από ένα μήνα το βάρος της αναπλήρωσης της δουλειάς το επωμίζονται οι 7 συναδέλφισσές της που έχουν εξουθενωθεί.

Οι ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις δεν αναπληρώνουν το προσωπικό που έχει αποχωρήσει. Στο ιατρικό προσωπικό ενώ προβλέπονται 45 οργανικές μόνιμες θέσεις υπηρετούν μόνο 18. Με επικουρικούς που δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό και μετακινήσεις από το ΠΕΔΥ, επιδιώκει η κυβέρνηση να καλύψει τα κενά στο νοσοκομείο. Χαρακτηριστικά από τους 207 εργαζόμενους του νοσοκομείου, 44 δουλεύουν με ελαστικές προσωρινές μορφές εργασίας (επικουρικοί, ατομικές συμβάσεις, ΟΑΕΔ).

Με τους κλειστούς προϋπολογισμούς πρόβλημα θα δημιουργηθεί στον εφοδιασμό του νοσοκομείου σε αντιδραστήρια, υγειονομικό υλικό, αναλώσιμα, πληρωμές επικουρικών, συμβασιούχων και στην πραγματοποίηση χειρουργείων αφού ο προϋπολογισμός για τις λαπαροσκοπήσεις είναι στο μισό σε σχέση με πέρσι. Ήδη έχει εξαντληθεί το 90% του προϋπολογισμού και βρισκόμαστε στο μισό του χρόνου.

Ούτε λόγος για συντήρηση και επισκευές αφού η τεχνική υπηρεσία είναι αποδεκατισμένη και η χρηματοδότηση μηδαμινή. Ο ξενοδοχειακός και ιατροτεχνικός εξοπλισμός πεπαλαιωμένος και με συνεχείς ζημιές Στο χειρουργείο δεν υπάρχει κεντρική θέρμανση, ψύξη και εξαερισμός με αποτέλεσμα ασθενείς και προσωπικό το χειμώνα να κρυώνουν και το καλοκαίρι να «βράζουν». Πολλές εργασίες που θα μπορούσαν να γίνονται από στελεχωμένες υπηρεσίες έχουν δοθεί σε ιδιώτες. Τα αλλότρια καθήκοντα, οι συχνές μετακινήσεις, οι διπλοβάρδιες, η υπερεφημέρευση, έχουν σακατέψει το προσωπικό και δεν εφαρμόζονται μέτρα υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων και ασθενών.

Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ανύπαρκτη. Η πρόληψη έχει γίνει ατομική υπόθεση του καθενός. Τα αγροτικά και περιφερειακά έχουν κλείσει και όλοι οι αγροτικοί γιατροί έχουν μετακινηθεί στο νοσοκομείο καλύπτοντας μπαλώματα. Στο νησί Μεγανήσι έχει απομείνει ένας μόνο Γενικός γιατρός να καλύψει όλους τους κατοίκους και τους εκατοντάδες παραθεριστές του νησιού. Το Κέντρο Υγείας Βασιλικής στη νότια Λευκάδα υπολειτουργεί με δύο γενικούς γιατρούς και ένα αγροτικό ανειδίκευτο που εφημερεύει 13 μέρες το μήνα μόνος του. Οι 5 νοσηλεύτριες έχουν εξουθενωθεί από την υπερεργασία και δεν υπάρχει καθημερινή κάλυψη με ασθενοφόρο. Στο ΠΕΔΥ Λευκάδας υπηρετούν μόνο ένας παιδίατρος επικουρικός, ένας παθολόγος και ένας οδοντίατρος, ενώ πριν το 2014 ήταν 14. Στο Κέντρο ημέρας δεν υπάρχει ψυχίατρος.

Παντού ξεφυτρώνουν ιδιωτικά ιατρεία όλων των ειδικοτήτων (πάνω από 110 γιατροί ιδιώτες μόνο στη πόλη της Λευκάδας), εικόνα που δείχνει την εγκατάλειψη της κυβέρνησης για το Δημόσιο σύστημα υγείας, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τα ψέματα της και τις κάλπικες προσδοκίες που έχει καλλιεργήσει στο λαό για τη δήθεν στήριξη του.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει για να αντιμετωπιστούν τα οξυμμένα προβλήματα του Νοσοκομείου Λευκάδας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της περιοχής;»