“Έφυγε” ο Δημήτρης Μαρωνίτης

2013067

Ένας σπουδαίος άνθρωπος των γραμμάτων, ο Δημήτρης Μαρωνίτης, έφυγε το πρωί της Τρίτης από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών. Ο Δ. Μαρωνίτης ήταν φιλόλογος, δοκιμιογράφος και μεταφραστής αρχαίων συγγραφέων. Την είδηση ανήγγειλε στο διαδίκτυο η κόρη του Εριφύλη.

 Η Εριφύλη Μαρωνίτη, παραγωγός στο κρατικό ραδιόφωνο μου είχε πάρει τότε την πρώτη μου συνέντευξη σαν πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα και δεν έπαυε σε αυτή να μιλάει για το Μεγανήσι, το οποίο, τόσο η ίδια όσο και ο πατέρας της, λάτρευαν. Πράγματι ο σπουδαίος καθηγητής Δ.Μαρωνίτης είχε επισκεφτεί αρκετές φορές το νησί μας, τις τελευταίες από αυτές στις πασχαλινές του διακοπές μερικά χρόνια πριν. Πάντα θυμάμαι έδειχνε αμείωτο ενδιαφέρον για τα τοπικά έθιμα και την ντοπιολαλιά μας. Καλό του ταξίδι, η Ελλάδα φτώχυνε κι άλλο…

Το έργο και η ζωή του Δ. Μαρωνίτη
Ο Δ. Μαρωνίτης γεννήθηκε το 1929 στη Θεσσαλονίκη, τελείωσε το γυμνάσιο στο Πειραματικό Σχολείο του πανεπιστημίου της πόλης και συνέχισε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου.

Με υποτροφία της Humboldt-Stiftung συμπλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του σε πανεπιστήμια της Γερμανίας.

Το 1962 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου και δίδαξε Αρχαία Ελληνικά από το 1963 έως το 1968 ως εντεταλμένος υφηγητής, στη Φιλοσοφική Σχολή.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας απολύεται και συλλαμβάνεται για τη δράση του. Μέσα στο κελί -όπου παρέμεινε οκτώ μήνες, από τις αρχές του ’73 έως τη γενική αμνήστευση-, γράφει σε φθαρμένες χαρτοπετσέτες, όταν βρίσκει μολύβι, τη «Μαύρη γαλήνη», που πρωτοδημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 1973 στο 8ο και τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Η Συνέχεια» και το 2007 στις εκδόσεις «Το Ροδακιό».

Στη Φιλοσοφική Σχολή επανέρχεται και παραμένει καθηγητής από το 1975 έως το 1996, ενώ παράλληλα είναι επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, στην Κύπρο, την Αυστρία και τη Γερμανία.

Διετέλεσε πρόεδρος και διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, από το 1994 έως το 2001, και συντονιστής του προγράμματος «Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση».

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης μετέφρασε την Οδύσσεια και την Ιλιάδα (η Οδύσσεια είναι έργο αγαπησιάρικο, είχε πει. Αντίθετα, η Ιλιάδα είναι ακατάδεκτη, δεν δέχεται τα χάδια μας). Έγραψε βιβλία, μονογραφίες και άρθρα για τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Σοφοκλή, τον Ηρόδοτο, τον Αλκαίο, τη Σαπφώ, ενώ μελέτησε και δημοσίευσε δοκίμια για νεοέλληνες ποιητές, κυρίως εκπροσώπους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, όπως τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Γεώργιο Σεφέρη, τον Τίτο Πατρίκιο, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Τάκη Σινόπουλο και τον Μίλτο Σαχτούρη, αλλά και τον Διονύσιο Σολωμό, τον Κ.Π. Καβάφη και τον Γιώργο Χειμωνά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ