Επερωτήσεις ΛΑΣΥ για το επικείμενο Περιφερειακό Συμβούλιο

ΛΑΙΚΗ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Επερώτηση 1η

Το Αγροτικό οδικό δίκτυο σε όλα τα νησιά του Ιονίου είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Σε πολλά σημεία του είναι αδιάβατο ακόμα και από βαριά οχήματα (τρακτέρ). Έχει κυριολεκτικά εγκαταλειφθεί εδώ και 6 χρόνια από όλες τις τοπικές διοικήσεις (νομαρχίες, δήμους, περιφέρεια). Η κατάσταση έχει χειροτερέψει ραγδαία μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2015 στην Κεφαλονιά και τον πρόσφατο σεισμό της Λευκάδας.

Αυτό έγινε σκόπιμα με στόχο να υπάρχει ένα ακόμα «κίνητρο» στην εγκατάλειψη της Αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Όταν επίσης είναι γνωστό ότι το αγροτικό οδικό δίκτυο διευκολύνει την πυροπροστασία και παράλληλα αξιοποιείται για οδοιπορικούς περιπάτους από τουρίστες.

Είναι γνωστό ότι από τον Καλλικράτη υπεύθυνοι για την συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας είναι οι δήμοι. Όμως η περιφέρεια μπορεί να συμβάλλει με χρηματοδότηση στους αντίστοιχους δήμους. Παρότι το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα από την Λαϊκή Συσπείρωση στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή (ΝΔ) και στην τωρινή (Σύριζα-ΑΝΑΣΑ), επιδείχθηκε και από τους δύο παροιμιώδης αναλγησία και πολιτική αναισθησία. Μάλιστα στις αρχές του 2015 μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να απαιτήσει από την κυβέρνηση κονδύλι 500.000 ευρώ για άμεσες παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία σε όλα τα Ιόνια Νησιά μέσω των αντίστοιχων δήμων. Τίποτα δεν έγινε από την περιφερειακή πλειοψηφία ούτε βέβαια από τις δημοτικές πλειοψηφίες των Δήμων. Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Φοντάνας περί άλλων τυρβάζει (προσπαθεί να ανασυγκροτήσει τον Σύριζα Νο 2 και να προωθήσει τους στόχους της ΕΕ για διασυνοριακή συνεργασία…). Δεν του καίγεται καρφί για το χάλι των αγροτικών δρόμων.

Η ελαιοσυλλογή ήδη άρχισε σε όλα τα Ιόνια Νησιά. Υπάρχει γενικευμένη κατακραυγή από τους αγρότες για την αδιαφορία των Δήμων και της Περιφέρειας.

Επερωτάσθε:
1) ποιες ενέργειες άμεσης παρέμβασης προτίθεστε να κάνετε σε συνεργασία με τους δήμους για την επιδιόρθωση του Αγροτικού οδικού δικτύου;
2) τι ενέργειες κάνατε για τη διεκδίκηση των 500.000 ευρώ από την κυβέρνηση;

23/11/2015

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Θεόδωρος Γουλής
Ιωάννης Κορφιάτης

Επερώτηση 2η

Μετά τον πρόσφατο σεισμό της Λευκάδας παρουσιάστηκαν ρωγμές κα έπεσαν σοβάδες στο κτιριακό συγκρότημα του 1ου ΕΠΑΛ της Κέρκυρας, το οποίο και έκλεισε για αρκετές ημέρες.

Η τουλάχιστον προβληματική στατική επάρκεια του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος είναι γνωστή στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και στο Δήμο και στη Περιφέρεια εδώ και χρόνια. Παρότι έχουμε ζητήσει επίσημη ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου (και της Λαϊκής Συσπείρωσης) αυτή δεν δίνεται.

Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν έχει γίνει, ούτε προγραμματίζεται καμία παρέμβαση από την Περιφέρεια και τον Δήμο Κέρκυρας, μετά και από την κατάργηση του ΟΣΚ. Υπάρχουν προτάσεις από τους Συλλόγους των καθηγητών που έχουν ριχτεί στο κάλαθο των αχρήστων.

Επερωτάσθε:
Αν έχει γίνει τώρα έλεγχος της στατικής επάρκειας του κτιριακού συγκροτήματος και ποια είναι τα συμπεράσματα αυτού του ελέγχου;

Σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να ξεκινήσουν ουσιαστικοί και ενδελεχείς έλεγχοι (κι όχι μόνο εποπτικοί) όλων των σχολικών μονάδων (ακόμη και των γυμναστηρίων και των πολιτιστικών κέντρων στα οποία τα παιδιά μας περνούν αρκετές ώρες εβδομαδιαία), δηλαδή έλεγχοι για τη στατική επάρκεια των κτιρίων, εάν υπάρχουν έξοδοι διαφυγής, πυρασφάλεια, επάρκεια σε προαύλια, χώροι συγκέντρωσης, όχι πολυώροφα, αντοχή σε μεγαλύτερες επιταχύνσεις κλπ, σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς του 2003 (Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας). Για όσα κτίρια δεν προκύπτει αντισεισμική επάρκεια να αντικατασταθούν με σύγχρονα αντισεισμικά κτίρια. Να συνταχθεί επικαιροποιημένο μητρώο ελέγχων.

Ανέγερση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων 100% δημόσιου χαρακτήρα, χωρίς εμπλοκή των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) και λογής επιχειρηματιών, καθώς ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός τους θα έχει σαν αποκλειστικό γνώμονα τη μεγιστοποίηση των κερδών τους κι όχι το κοινωνικό συμφέρον.

Τακτική και ουσιαστική ενημέρωση και προετοιμασία των πολιτών και ειδικότερα των μικρών μαθητών με Προγράμματα Αντισεισμικής Αγωγής, για γρήγορη εκκένωση και διαφυγή.

Δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, με διάθεση πόρων για την ουσιαστική κάλυψη των λαϊκών μας αναγκών.

23/11/2015

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Θεόδωρος Γουλής
Ιωάννης Κορφιάτης