Με τραγικά προβλήματα το Νοσοκομείο Λευκάδας- Ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα
Η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων του Νοσοκομείου θεωρεί απαραίτητο να ενημερώσει την κοινωνία αλλά και όλους τους φορείς της Λευκάδας για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο μας. Προβλήματα που μέρα με την μέρα οξύνονται με αποτέλεσμα η λειτουργία του να έχει φτάσει σε οριακό σημείο . Τα προβλήματα επικεντρώνονται στην τεράστια έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων αλλά και στην υποχρηματοδότηση του από το κράτος .
Συγκεκριμένα:
Με τις αποχωρίσεις τον Αύγουστο των Διευθυντών γιατρών της Παθολογικής και Παιδιατρικής κλινικής το νοσοκομείο μας «οδεύει προς κλείσιμο» με πολλές κλινικές και τμήματα να υπολειτουργούν.
Στην παθολογική κλινική έχουν μείνει δύο ειδικευμένοι γιατροί και ένας γιατρός με ειδικότητα Γενικής ιατρικής που μετακινείται μεταξύ Λαζαράτων όπου είναι η οργανική του θέση, Κέντρου υγείας Βασιλικής και Νοσοκομείου που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον παθολόγο. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στην Παθολογική κλινική εφημέρευαν δύο Παθολόγοι γιατροί που μετακινήθηκαν από τα Γιάννενα.!!! Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει για την παθολογική κλινική σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας του Νοσοκομείου μας .
Η παιδιατρική και ορθοπεδική κλινική υπολειτουργούν , αφού οι εναπομείναντες γιατροί, έναν παιδίατρος και ένας ορθοπεδικός εφημερεύουν τις μισές μέρες του μήνα.
Η κατάσταση στην χειρουργική κλινική και στο αναισθησιολογικό τμήμα είναι λίγο καλύτερη .
Καρδιολογική κλινική δεν υφίστανται μετά την αποχώρηση των δύο γιατρών, ενώ η κάλυψη με καρδιολόγο από το νοσοκομείο της Πρέβεζας τρείς μέρες την εβδομάδα σε καμιά περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα. Τα προβλήματα από την έλλειψη καρδιολόγων είναι τεράστια κι αυτά φαίνονται τόσο στην αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών ( εμφράγματα κ.α.), η οποία γίνεται από τους παθολόγους και από τους ιδιώτες γιατρούς , τους οποίους αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να καλέσουν οι συγγενείς , αλλά και στην λειτουργία των χειρουργικών κλινικών όπου είναι απαραίτητη η καρδιολογική εκτίμηση των ασθενών προκειμένου να χειρουργηθούν.
Στο ακτινολογικό τμήμα και στη Μονάδα Τεχνικού Νεφρού προβλέπονται τρείς γιατροί υπάρχουν δύο , μάλιστα στην Μονάδα Τεχνικού Νεφρού ο ένας είναι επικουρικός για ένα χρόνο.
Ουρολόγος δεν υπάρχει παρόλο που προβλέπεται θέση, ένας οφθαλμίατρος αντί δύο, πνευμονολόγος ένας αντί δύο , οδοντίατρος ένας αντί δύο , βέβαια μετακινείται από τη Βασιλική μια οδοντίατρος αφήνοντας έτσι ακάλυπτο το Κέντρο Υγείας. Η μοναδική κυτταρολόγος του νοσοκομείου καλείται να εξετάζει περισσότερα από 350 δείγματα το μήνα από έξι συνολικά νοσοκομεία της περιφέρειας χωρίς το τμήμα να διαθέτει τεχνολόγο- παρασκευαστή που είναι απαραίτητος για την επεξεργασία και προετοιμασία των δειγμάτων .
Το μαιευτικό- γυναικολογικό τμήμα οδεύει προς πλήρη διάλυση με δύο εναπομείναντες γιατρούς από τους οποίους ο ένας το επόμενο διάστημα πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί . Στο, μικροβιολογικό αιματολογικό και αιμοδοσία η κατάσταση είναι τραγική, με τους δύο από τους πέντε γιατρούς που προβλέπεται ,να μην μπορούν πλέον να ανταποκριθούν πλήρως στο έργο τους. Μοιραία λοιπόν τα τμήματα δεν καλύπτονται από γιατρό όλο το μήνα με αποτέλεσμα διάφορες εξετάσεις όπως ουροκαλλιέργειες, πήξεις κ.α., αλλά ακόμη και αιμοληψίες να μην πραγματοποιούνται. Τα ανωτέρα τμήματα λειτουργούν πολλές φορές χάρη «στην υπέρβαση καθήκοντος» των τεχνολόγων- παρασκευαστών του μικροβιολογικού και των νοσηλευτών της αιμοδοσίας όπου εκτελούν εξετάσεις χωρίς ιατρική κάλυψη.
Οι περισσότερες εφημερίες των γιατρών είναι ετοιμότητας, δηλαδή μόνο για τα επείγοντα, περίπου 15 το μήνα . Στην πραγματικότητα όμως μετατρέπονται σε ενεργείς λόγω της καθημερινής εφημέρευσης του Νοσοκομείου μας σαν Νομαρχιακό πού είναι , αλλά και της παρακολούθησης και νοσηλευτικής φροντίδας των ασθενών που ήδη νοσηλεύονται, με αποτέλεσμα να παρευρίσκονται σχεδόν όλη την ημέρα στο νοσοκομείο. Αυτό έχει σαν συνέπεια την σωματική και ψυχική εξουθένωση τους .
Στο νοσηλευτικό προσωπικό οι ελλείψεις είναι τεράστιες λόγω των συνταξιοδοτήσεων και το πάγωμα των προσλήψεων των τελευταίων χρόνων . Δουλεύουν με χρωστούμενα ρεπό, απανωτές βάρδιες( απόγευμα, πρωΐ, νύχτα) χωρίς 12ώρη ενδιάμεση ξεκούραση όπως προβλέπεται και με υπερωριακή κάλυψη πολλών τμήματων εφόσον το προσωπικό δεν επαρκεί. Η ίδια κατάσταση στις μαίες, στο παραΐατρικό προσωπικό, τραγικές ελλείψεις στους τεχνολόγους – παρασκευαστές, στους τραυματιοφορείς και στους βοηθούς θαλάμων.
Φαρμακοποιός δεν υπάρχει εδώ 4 χρόνια, όπως επίσης φυσιοθεραπευτής και κοινωνικός λειτουργός. Ελλείψεις στο διοικητικό προσωπικό, στο τεχνικό, στην κουζίνα και στο υπόλοιπο βοηθητικό προσωπικό( θυρωροί κ.α).
Συνολικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια (2010- 2013) έχουν αποχωρίσει συνολικά 48 εργαζόμενοι πλην γιατρών και έχουν έρθει με αποσπάσεις, μεταθέσεις από άλλα νοσοκομεία, μόνο 20 ,Η αθρώα αποχώριση συνεχίζεται και το 2014, ενώ το αντίστοιχο ποσό στους γιατρούς ( 2010- 2014) ανέρχεται στις 15 αποχωρήσεις.
Ο τομέας της καθαριότητας , τα πλυντήρια μέρος της εστίασης έχουν παραδοθεί στους ιδιώτες, με δραματικές συνέπειες για τη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και για τους εργαζόμενους, που απασχολούνται με μισθούς πείνας και σε καθεστώς τρομοκρατίας, χωρίς να μειώνεται το κόστος των υπηρεσιών και βασικά χωρίς οικονομικό όφελος για το κράτος και τον πολίτη .
Τα αλλότρια καθήκοντα έχουν παγιωθεί πλέον στο νοσοκομείο στην προσπάθεια των Διοκήσεων να καλύψουν κενά λόγω της δραματικής έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να απασχολούνται σε τελείως διαφορετικό αντικείμενο από αυτό της ειδικότητας τους ,μειώνοντας έτσι την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και θέτοντας σε κίνδυνο τους ιδίους.
Η ίδια τραγική κατάσταση και στο κέντρο υγείας Βασιλικής με τρείς Γενικούς γιατρούς από τους 19 που προβλέπονται μαζί με τα περιφερειακά ιατρεία. Παιδίατρος δεν υπάρχει, ενώ προβλέπονται δύο και ο μοναδικός οδοντίατρος καλύπτει μια φορά την εβδομάδα και τις υπόλοιπες μέρες στο νοσοκομείο. Στο υπόλοιπο προσωπικό, μεγάλες ελλείψεις στο νοσηλευτικό, στις μαίες, στο διοικητικό, τεχνικό, στα πληρώματα ασθενοφόρου, ενώ οι καθαρίστριες μετακινούνται στο νοσοκομείο, καλύπτοντας την κουζίνα αφήνοντας κάποιες μέρες το κέντρο υγείας χωρίς καθαριότητα, έχοντας μάλιστα μεγάλο χρονικό διάστημα να πληρωθούν την αποζημίωση του κόστους των μετακινήσεών τους.
Στο κέντρο ημέρας μόνιμος ψυχίατρος δεν υπάρχει, ενώ ο μοναδικός εργοθεραπευτής έχει μετακινηθεί στο νοσοκομείο όπου εκτελεί χρέη βοηθού φαρμακείου και διοικητικού υπαλλήλου.
Οικονομικά το νοσοκομείο καταρρέει με τις συνεχείς περικοπές που έχει υποστεί η χρηματοδότηση του από το κράτος και λειτουργεί χάρη στις δωρεές ιδιωτών και άλλων φορέων. Αυτό έχει σαν συνέπεια όχι μόνο την έλλειψη ,αλλά κακής και αμφιλεγόμενης ποιότητας υγειονομικού υλικού, αντιδραστήρια , εκτεταμένη χρήση γενοσήμων φαρμάκωνκτλ. Καθυστέρηση επίσης στην καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών νυχτερινών και αργιών των εργαζομένων, και στις εφημερίες των γιατρών , ενώ οριζόντιες περικοπές στις υπερωρίες συνθέτουν το πάζλ.
Να προσθέσουμε και την πλήρη διάλυση του ΕΟΠΠΥ με την περίφημη πρωτοβάθμια μεταρρύθμιση όπου οι εναπομείναντες γιατροί στο πρώην ΙΚΑ είναι 2 από τους 10 οδηγώντας τους ασθενείς στο νοσοκομείο και σε εξωτερκούς γιατρούς.
Οι ασθενείς πέρα από την εικόνα που περιγράψαμε κατά την εισοδό τους στο νοσοκομείο, πρέπει όχι μόνο τα 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, αλλά και μεγάλο μέρος εξετάσεων που πριν ήταν δωρεάν από την τσέπη τους (μόνο το τελευταίο διάστημα 200 και πλέον εξετάσεις δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΠΥ) .Οι ανασφάλιστοι αυξάνονται κατακόρυφα, ο εμπαιγμός τους με το περίφημο νομοσχέδιο για τους ανασφάλιστους όπου πρέπει να περάσουν από «σαράντα κύματα» για να καταταχθούν στους «μη έχοντες» και να μην πληρώσουν, όπου τελικά ελάχιστοι εμπίπτουν στις διατάξεις αυτές. Το χρηματικό ποσό για το σκοπό αυτό που έχει προβλεφτεί για το νοσοκομείο μας για ολόκληρο το 2014 είναι 2.200 € συνθέτουν την τραγική εικόνα.
Και μέσα σε όλα αυτά έρχεται και η περίφημη αξιολόγηση του προσωπικού όπου 21 εργαζόμενοι θα κριθούν ως ανεπαρκείς, δηλαδή άχρηστοι και θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, μετακίνησης, απόλυσης. Αυτό σε συνδυασμό και με τις αξιολογήσεις δομών και υπηρεσιών που συντελούνται αυτή την περίοδος στο δημόσιο θα έχει επιπτώσεις και στους ασθενείς, με αύξηση των ανταποδοτικών υπηρεσιών αναγκαζοντάς τους έτσι να βάλουν ακόμη βαθύτερα το χέρι στη τσέπη. Η αξιολόγηση δεν έχει καμμία σχέση με την ουσιαστική επιμόρφωση των υγειονομικών, αλλά προκείται για ένα ακόμη εργαλείο μεταξύ και άλλων αντιδραστικών νομοθετημάτων που ψηφίστηκαν για τη δημιουργία νοσοκομείων με την μορφή «Ανώνυμων Εταιρειών» που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με σκοπό μόνο το κέρδος, παραδίδοντας τα έτσι στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που λυμένονται το χώρο της υγείας. Όσα νοσοκομεία αξιολογούνται με κακό βαθμό, θα υποχρηματοδοντούνται, θα ψάχνουν να βρουν χορηγίες για να λειτουργήσουν, θα κρίνονται ως μη βιώσιμα και τελικά θα κλείνουν.
Ευθύνη για την κατάσταση που έχει φτάσει το νοσοκομείο μας έχουν φυσικά όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, οι Διοικήσεις που παρέλασαν από το νοσοκομείο, αλλά και οι πολιτικοί και οι θεσμικοί φορείς του τόπου μας που δεν έσκυψαν πραγματικά ή αδιαφόρησαν στα διαχρονικά προβλήματα του νοσοκομείου με αποτέλεσμα να φτάσουμε σ” αυτό το σημείο.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΤΟΥ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΜΗ ΦΤΑΣΟΥΜΕ.
ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΗΚΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕ ΣΥΝΧΡΟΝΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ .
Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ