Εξαιρετική επιτυχία στην βραδιά για την «Μεγανησιώτικη Κουζίνα»! (updated)

hqdefa4ult

Να και μια από τις εκδηλώσεις που αξίζει τον κόπο να επαναληφθούν και να παγιωθούν! Οι εκατοντάδες ντόπιοι και επισκέπτες που βρέθηκαν χτες το βράδυ στην πλατεία του Βαθιού έδωσαν σαφέστατα το μήνυμα αυτό για την βραδιά την αφιερωμένη στην Μεγανησιώτικη Κουζίνα.

10347237_880696665290963_5503074293293168410_n

10524558_880697498624213_8879405814468270319_n

10561825_880697538624209_1536115106655402759_n

hqde3fault

Από νωρίς ήταν στημένα τα τραπέζια με τα κατεξοχήν Μεγανησιώτικα  εδέσματα το καθένα με το ταμπελάκι του που εξηγούσε το περιεχόμενο: ξεραθυμικά (ορεκτικά), όπως σαβόρο, ριγανάδες και πρωμάδες, πίτες όπως αυγόπιτα, ψαρόπιτα και καλοκυθόπιτα, κυρίως πιάτα, όπως παλαμήδι με σπαέτο (σπαγγέτι), χταπόδι με μακαροτσίνι, κρέας «του γάμου», μπουρμπουρέλια, αγγιναροκούκια, αλλα και γλυκά, όπως η πασίγνωστη λαδόπιτα, το κουλούρι της νύφης ή σπερνά και κουρκούτι!

Οι μυρωδιές των παιδικών μας χρόνων, αλλα και της υπαρκτής ακόμα καθημερινότητάς μας, μεταφέρθηκαν από το κουζινί και το στενοσόκακο και πλημμύρισαν τον καλοκαιρινό αέρα στην πλατεία του Βαθιού.

Η ανταπόκριση του κόσμου έξω από κάθε προσδοκία θερμή. Σε τέτοιο βαθμό που όποιος άργησε λίγο δεν πρόλαβε ούτε…ζαχαράτο από σπερνό!

10501702_880697451957551_5483622547823909694_n

Εντύπωση προκάλεσε ο ενθουσιασμός των τουριστών για να γευτούν τα πάντα, κάτι που ασφαλώς ήταν στους στόχους της εκδήλωσης, καθώς θα πρέπει σιγά- σιγά και οι επαγγελματίες της εστίασης να δουν με άλλο μάτι το τι είναι εν τέλει τουριστικό προϊόν και το πώς το παραδοσιακό έχει αξία και υπεραξία πολύ μεγαλύτερη απ’ όση φανταζόμαστε!

Στην εκδήλωση υπήρχε στημένος και πάγκος με αρκετές από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες μας στην κουζίνα τους, αλλά και ένας ακόμα όπου αγαπητή Σπαρτοχωρίτισσα έκανε επίδειξη ανοίγματος φύλλου με τα παραδοσιακά «εργαλεία» της κουζίνας (πλάστη) κτλ.

10502167_880696888624274_3296320756686592087_n

Το στίγμα της καθ’ όλα επιτυχημένης βραδιάς έδωσε ο Δήμαρχος Μεγανησίου:

 

hqdefa6ult

Μετά τις μυρωδιές και τις γεύσεις, ακολούθησε η τέρψη της ακοής, καθώς ακολούθησε μια εξαιρετική συναυλία από την Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας (πρώτη φορά στο Μεγανήσι!) με μπάντα κρουστών και πνευστών και ρεπερτόριο από Μότσαρτ, Carouso και Lucio Dala, μέχρι Χατζιδάκη και Σαββόπουλο!


Ειδική μνεία πρέπει να γίνει τόσο στην Βησσαρούλα Πολίτη και την Έλλη Καββαδά (δική τους ιδέα, οργάνωση, πολλή δουλειά και ακόμα περισσότερο μεράκι- μπράβο κορίτσια!), όσο και στο υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου που κατάθεσε την ψυχή του για την επιτυχία της εκδήλωσης, αλλά και στις γυναίκες που εθελοντικά και με μεγάλη διάθεση μαγείρεψαν, ετοίμασαν ή σερβίρισαν αυτό το μαγικό ταξίδι στο γαστριμαργικό μας παρελθόν (και ίσως μέλλον!).

10325154_880697061957590_2802387237543705872_n

10361593_880697618624201_2828739616259109815_n

10462607_880697021957594_8168207378806076679_n

Ελπίζουμε τουλάχιστον η νέα Δημοτική Αρχή να δώσει συνέχεια σε μια τόσο όμορφη εκδήλωση προβολής του Νησιού μας και της παράδοσής του.

(Σημ.: φωτογραφίες μας παραχώρησε ευγενικά η κα Μαρίνου)